Toυ Σενέρ Λεβέντ
Σοκ και πανικός! Σίγουρα μόνο με αυτές τις δύο λέξεις μπορεί να συνοψιστεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η τουρκική πλευρά. Όλοι δίνουν συμβουλές. Υπάρχουν ανάμεσά μας και κάποιοι που ενθουσιάζονται τόσο πολύ, που κάνουν τους μάγκες λέγοντας "να αποσυρθούμε από το τραπέζι". Άλλωστε και ο Ντενκτάς είπε πως "αν ήμουν εγώ θα διέκοπτα τις συνομιλίες". Άρα υπάρχουν ακόμη κάποιοι που κουβαλούν τέτοια μυαλά. Κοιτάξτε κουβέντα. Είναι, λέει, τρομερό να θεωρούνται άκυροι οι νόμοι της ΤΔΒΚ και τίτλοι ιδιοκτησίας που δίδει. Μήπως ακόμη δεν κατάλαβε ότι είναι πειρατικό το κράτος που ίδρυσε; Έδωσε τίτλους ιδιοκτησίας σε άλλους για περιουσίες που πήρε με τη βία από τα χέρια κάποιων άλλων. Και τώρα περιμένει να γίνει αποδεχτό αυτό στο δικαστήριο. Από πότε ανήκει στον κλέφτη μια περιουσία που έκλεψε; Θα αποσυρθεί, λέει, από το τραπέζι. Ας αποσυρθεί. Τι θα γίνει όταν αποσυρθεί; Δεν θα αναγνωρίσει, λέει, αυτή την απόφαση. Τι θα γίνει άμα δεν την αναγνωρίσει; Μήπως θα σωθεί από την πυρκαγιά; Πόσο μπορεί να ζει απομονωμένος από τον κόσμο ένας κουρσάρος; Πόσο μπορεί να κρύβεται; Πόσο μπορεί να βρίσκει καταφύγιο στη μάντρα στην οποία έχει κλειστεί;
Κοίταξα τις χθεσινές εφημερίδες. Υπάρχει πολύς θρήνος και οδυρμός, αλλά ακόμη κανείς δεν άγγιξε την ουσία. Ποια είναι αυτή; Το δίκαιο. Όμως, εκείνοι ακόμη θέτουν την πολιτική υπεράνω του δικαίου. Ελπίζουν βοήθεια από την πολιτική, όχι από το δίκαιο, έχοντας το ένστικτο ενός κουρσάρου. Αυτοπαρηγορούνται λέγοντας ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει το βρετανικό δικαστήριο. Στέλνουν και μήνυμα στο δικαστήριο αυτό. Να λάβει, λέει, υπόψη τη διαδικασία της λύσης. Σκεφτείτε. Υπάρχουν δύο αποφάσεις και μια γνωμοδότηση. Η πρώτη απόφαση είναι αυτή του δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δεύτερη είναι η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Και υπάρχει και η γνωμοδότηση της Επιτροπής της ΕΕ. Όλοι συμφώνησαν στην ίδια άποψη. Μήπως είναι δυνατόν τώρα να επιμείνει το βρετανικό Εφετείο στην απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου;
Ίσως να μην το κατάλαβε και πολύ κανείς, αλλά σύντομα όλοι θα καταλάβουν τι γίνεται. Όλοι θα συμμορφωθούν. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να μπούμε και εμείς μέσα στο διεθνές δίκαιο. Ο μόνος δρόμος είναι η υπεράσπιση των συνεταιρικών μας δικαιωμάτων ως Τουρκοκύπριοι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Να αρχίσουμε από εκεί που τα αφήσαμε το 1963. Μας έχουν βρει δύο μεγάλες συμφορές από τότε. Η Δημοκρατία στην οποία είμαστε συνέταιροι βρίσκεται κάτω από την κατοχή των Ελληνοκυπρίων εδώ και 46 χρόνια. Τα δε χώματά μας βρίσκονται κάτω από την κατοχή της Τουρκία εδώ και 35 χρόνια. Ο μόνος τρόπος απαλλαγής και από τις δύο κατοχές είναι η επιστροφή στα δικαιώματά μας στη Δημοκρατία. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν να μας παραδώσουν τα δικαιώματά μας αυτά. Δεν κάνει διαφορά. Θέλοντας και μη θα μας τα παραδώσουν. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος που ο νόμος είναι με το μέρος μας. Ενόσω δεν κατευθυνόμαστε προς αυτή τη διέξοδο, θα παραμείνουμε πάντα κουρσάροι και θα χάσουμε πιο πολλά, όπως χάνουμε τώρα.
Εκείνοι που επιδιώκουν να λύσουν το Κυπριακό με την πολιτική και όχι με το δίκαιο, μπορεί να ονειρεύονται δύο χωριστά κράτη. Φαίνεται πως η απόφαση του ΔΕΚ έχει καταφέρει πλήγμα και στα δικά τους όνειρα. Άμα δεν μπορούν τα ισχυρά πολιτικά κέντρα να επηρεάσουν τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, μπορεί να επιτευχθεί δίκαιη λύση στην Κύπρο. Το νησί θα απαλλαχτεί από τη διαίρεση και θα επανενωθεί. Εγώ υποστηρίζω ότι οι δύο εταίροι στην Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να λύσουν το πρόβλημα αυτό κάτω από τη στέγη της ίδιας Βουλής. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε πέρα την πίεση που μας ασκείται από τις ξένες δυνάμεις. Τότε ουσιαστικά θα ανήκει στους Κυπρίους η λύση και η ειρήνη.
ΠΟΛΙΤΗΣ
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
Αν όλοι οι Κύπριοι (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) σκέφτονταν όπως ο Σενέρ Λεβέντ δεν υπήρχε Κυπριακό πρόβλημα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν καλά και σωστά να τα γράφει ο Κος Λεβέντ.....και ο Νίκος Β. επίσης. Απλά πράγματα.Άλλωστε οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να απαλλαγούν από την τουρκική κατοχή,νομίζω, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο.Από την Θεσσαλονίκη. Α.Λ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε γενικές γραμμές συμφωνώ με τα σχόλια των δύο προηγουμένων. Για να μη έχουμε όμως αυταπάτες για την σημερινή πραγματικότητα στην τουρκοκυπριακή πλευρά , δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή πλέον είναι κυρίως "Τουρκοτουρκοκυπριακή". Με αυτό το νεολογισμό θέλω να πω πως οι έποικοι είναι το 60% της "άλλης" πλευράς . THEODGK.
ΑπάντησηΔιαγραφή