30/4/09

«Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας, την Κύπρο σου την όμορφη ποτέ μην την ξεχνάς»

Ενώ ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής άλλαζαν δώρα στο μεγάλο σαλόνι του προεδρικού, όλοι άκουσαν τις φωνές που έρχονταν από το προαύλιο. «Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας, την Κύπρο σου την όμορφη ποτέ μην την ξεχνάς», φώναζαν οι ευσταλείς λοκατζήδες. Κατά τη μετακίνηση του αγήματος προς το χώρο υποδοχής και κατά την αποχώρησή του ακούστηκαν ακόμη τα συνθήματα «Ψηλά ψηλά το πράσινο μπερέ» και «Ο Τολμών νικά». Το τελευταίο σύνθημα έφεραν στα πέτα και οι ηρωικοί κομμάντος της Α' Μοίρας Καταδρομών, που ήρθαν για να προσφέρουν βοήθεια στη σπαραζόμενη από τον Αττίλα Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.
Είναι σύνθημα ταυτόσημο με τις ελληνικές καταδρομές, συμφυές με τον τρόπο σκέψης και αντίδρασής τους. Παραδόξως τα συνθήματα ενόχλησαν κάποιους στο προεδρικό. Στελέχη της Κυβέρνησης έκαναν λόγο για «θορυβώδη παρεμβολή» εν μέσω επίσημης τελετής.
Το θέμα δεν έμεινε εκεί, ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε εξηγήσεις και την επομένη 23 Απριλίου, κατά την προσέλευση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, άλλος επικεφαλής είχε λάβει την ευθύνη του αγήματος.
Ο στρατός μας είναι πειθαρχημένος και σίγουρα τα παιδιά δεν ενήργησαν από μόνα τους.
Μέρος της εκπαίδευσης
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η «Σημερινή», τα συνθήματα αυτά φωνάζονται στην καθημερινή τους εκπαίδευση. Είναι μέρος της εκπαίδευσης, για να έχουν το αναγκαίο ηθικό και την πίστη να αντιμετωπίσουν τυχόν νέα επιθετική κίνηση του Αττίλα.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Θεμιστοκλέους δήλωσε στη «Σημερινή» ότι η πλευρά μας πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει κατά πόσο θέλει ή δεν θέλει την ελλαδική συμπαράσταση. Θέλει ή δεν θέλει το ενιαίο αμυντικό δόγμα; Αν τα θέλει όλα αυτά, δεν πρέπει να θυμώνει με τους στρατιώτες, γιατί πιστεύουν στην Ελλάδα. Και πού να πιστέψουν, λέει ο Θεμιστοκλέους, στον Αττίλα, που δεν άφησε ούτε ιερό ούτε όσιο, και προβάλλει καθημερινά ως η μόνιμη απειλή της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας; Το θέμα συζητήθηκε χθές έντονα στα πηγαδάκια της Βουλής.


Προβληματισμός στην Εθνική Φρουρά
Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση των Καταδρομών και πήραμε τη λακωνική απάντηση, ότι το όλο θέμα το χειρίζεται το Υπουργείο Άμυνας. Στους κύκλους των αξιωματικών όχι μόνο της Εθνικής Φρουράς, αλλά και της ΕΛΔΥΚ, υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο θα επιβληθούν οποιεσδήποτε παρατηρήσεις στους επικεφαλής. Οι πληροφρορίες που πήραμε από διάφορες πλευρές κάνουν λόγο για αξιωματικούς-διαμάντια, που πιστεύουν με ζέση στην Κύπρο και στο δίκιο της. Κάνουν τη δουλειά τους έργο ζωής σε βάρος των οικογενειών τους. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως κανείς δεν απαγόρευσε τα συγκεκριμένα συνθήματα όταν ακούγονταν κατά κόρον στην εκπαίδευση. Βέβαια, αυτό που ενόχλησε ήταν ότι ακούστηκαν σε χώρο επίσημης τελετής. Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα που ήδη άρχισε, αποδίδεται στον ενθουσιασμό του επικεφαλής αξιωματικού στο άγημα, όταν είδε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να εισέρχεται στο προεδρικό μέγαρο. Η γαλανόλευκη στον ιστό του μεγάρου, δίπλα στην ευρωπαϊκή και την κυπριακή σημαία, όλοι αυτοί οι επίσημοι, Κύπριοι και Ελλαδίτες δημοσιογράφοι, όλοι μαζί και το σύνθημα «Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας», βγήκε εντελώς αυθόρμητα. Είναι αυτό που όλοι έχουμε στη σκέψη μας, ακόμη και οι επίσημοι όλων των κομμάτων, και δεν το εκφράζουν γιατί φοβούνται ότι οι ξένοι θα μας παρεξηγήσουν.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ - ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

15 σχόλια:

 1. Μα είναι δυνατόν;
  ασχολούμαστε με όλες αυτές τις λεπτομέρειες και δεν βλέπουμε την ουσία. Κοιτάξτε λίγο πιο πέρα.
  Την σημαία του Αττίλα την βλέπετε;

  Οι Αξιωματικοί που υπηρετούν στην Κύπρο (Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι) κάνουν ζωή τους την δουλειά τους, αφήνουν την οικογένεια τους συχνά σε δεύτερη μοίρα, δεν τους βλέπουν τα σπίτια τους και θα έρθουν τώρα οι πολιτικάντηδες να μας πουν ότι δεν τους αρέσουν τα συνθήματα που φωνάζονται για εξύψωση του ηθικού;
  Και στα ελληνοαλβανικά το χειμώνα του '40 μόνο το ΑΕΡΑ έσκιζε τη σιωπή, τρέποντας σε φυγή τους επίδοξους Ιταλούς εισβολείς!

  Και βέβαια, από εμάς (ίσως δυστυχώς) θα προσμένουν βοήθεια οι Ελληνοκύπριοι σε μια δύσκολη στιγμή!

  Ας σοβαρευτούμε λίγο Ελλαδιτες και Ελληνοκύπριοι και ας γίνουμε αντάξιοι των επιταγών των καιρών...

  Ευχαριστώ.

  Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν είανι λεπτομέρεια επέτρεψε μου Συμπατριώτη. Είναι δείγμα γραφής μιας πολιτικής που αρνείται να δεχθεί αυτό που γράφεις στο τελος, ανταξιοι της Ιστορίας μας , αντάξιοι της Ρωμηοσύνης , αντάξιοι του απανταχού Ελληνισμού.
  Ανάποδος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σιχάματα πολιτικοί, αν ήταν οι δικές σας οικογένειες, που έπεσαν θύματα των τουρκικών θηριωδών δεν θα ήσασταν τόσο ψηλομύτες... Δεν φτάνει, που κανονίζετε για τα δικά σας άτομα όσο είστε στην εξουσία, σας ξινίζουν και αυτά;... Ε ρε σάπισμα που θέλετε στο ξύλο γ******* γερόντια…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπορούμε να μάθουμε τα ονόματα των στελεχών, που ενοχλήθηκαν;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο Πρόεδρος σου αρκεί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. οι κοτζαμπάσηδες πολιτικοί και εδώ και στη κύπρο μπορούν να ενοχλούνται όσο θέλουν. Ας σκέφτουν όμως ότι αυτά είναι έκφραση του αισθήματος του λαού και ας προσαρμοστούν πριν τους καταργήσουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΨΗΛΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΠΕΡΕ!

  Νήμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Όσοι αμφιβάλουν για την πίστη των καταδρομέων αξιωματικών κ στρατιωτών τους προκαλώ σε επίδειξη ηθικής και πνευματικής αξίας. Ας μην τα ισοπεδώνετε όλα και να τα φέρνετε στα μέτρα σας, όποιοι και αν είστε κ ότι συμφέροντα και αν έχετε, τα συνθήματα είναι ο παλμός των καταδρομών και καλά θα κάνετε να ζεσταίνετε την καρεκλά σας και να αφήσετε τέτοιου είδους θέματα να τα χειριστούν αυτοί που τα ζουν καθημερινά και που δίνουν ακόμη και την ίδια τους την ζωή για αυτή την πατρίδα που εσείς οι ίδιοι έχετε φέρει σε αυτά τα χάλια. Ντροπή σε σας που στο τέλος θα κρυφτείτε πίσω από αυτά τα παλικάρια.

  Λόχοι. Ορεινών. Καταδρομών.
  Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όσοι αμφιβάλουν για την πίστη των καταδρομέων αξιωματικών κ στρατιωτών τους προκαλώ σε επίδειξη ηθικής και πνευματικής αξίας. Ας μην τα ισοπεδώνετε όλα και να τα φέρνετε στα μέτρα σας, όποιοι και αν είστε κ ότι συμφέροντα και αν έχετε, τα συνθήματα είναι ο παλμός των καταδρομών και καλά θα κάνετε να ζεσταίνετε την καρεκλά σας και να αφήσετε τέτοιου είδους θέματα να τα χειριστούν αυτοί που τα ζουν καθημερινά και που δίνουν ακόμη και την ίδια τους την ζωή για αυτή την πατρίδα που εσείς οι ίδιοι έχετε φέρει σε αυτά τα χάλια. Ντροπή σε σας που στο τέλος θα κρυφτείτε πίσω από αυτά τα παλικάρια.

  Λόχοι. Ορεινών. Καταδρομών.
  Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ηταν η φωνή του Ελληνισμού απο το στόμα των καταδρομέων.
  Ηταν ο σπαραγμός της Ρωμηοσύνης απο την γραφίδα του Λάζαρου Τ Η Σ ΜΑΝΑΣ μας, της Ελλάδας, Πρωθυπουργέ,
  Πρωθυπουργέ μας.
  Ηταν η φωνή του Τάσσος Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «Κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα
  Ηταν η φωνή τπου Βασου :Τα μολών λαβέ οδήγησαν αγωνιστές στο θάνατο και έθνη στην αθανασία. Το μολών λαβέ του Αυξεντίου γέννησε την Κυπριακή Δημοκρατία. Το δικό σας μολών λαβέ θα διασφαλίσει τη δικαίωση..
  Ηταν η φωνή της ΕΛΔΥΚ Δεν θ’ αυτοκτονήσουμε επειδή κάποτε θα πεθάνουμε
  ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΗΤΑΝ
  ΣΤΟ «Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας, την Κύπρο σου την όμορφη ποτέ μην την ξεχνάς»

  Ανάποδος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. "ο Διάβολος δουλειά δεν είχε,γ..ουσε τα παιδιά του",αλλά ο Χριστόφιας ,αν δεν κάνω λάθος,είναι κομμουνιστής.Εγινε τώρα και γιουσουφάκι;;; Οι Μοίρες Καταδρομών στην Κύπρο έχουνε γράψει ΙΣΤΟΡΙΑ,ας προσέχουν λοιπόν οι αυτόκλειτοι Εφιάλτες.Οχι δεν υπηρέτησα στην Κύπρο,μόνον στην Ε!ΜΚ και κρατάω ψηλά τον Πράσινινο μπερέ.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ
  ΥΓ Την Κυριακή το πρωϊ, 25/5 στην Δράμα θα τιμηθούν τα 60 χρόνια από την "ιδρυση" της Ε!ΜΚ.Είσοδος ελεύθερη.Α.Λ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η "ενόχληση" Χριστόφια αποδεικνύει κάτι που ελάχιστα γνωρίζουμε στην Ελλάδα: το πόσο βαθιά ανθελληνικό κόμμα είναι το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ τράφηκε και ανδρώθηκε πάνω στη συνεχή συκοφάντηση της Ελλάδας, στην κατευθυνόμενη από τη μητερούλα Σοβιετία υπονόμευση της Ένωσης ("ναι στην Ένωση, όχι στο ΝΑΤΟ"), στην καλλιέργεια των νεοκυπριακών αντιλήψεων ("είμαστε Κύπριοι και όχι Έλληνες") και, γενικά, σε μια πολιτική που σκοπό είχε να απομακρύνει τον Κύπριο από τη Μάνα του Ελλάδα.

  Δεν είναι όλοι οι ΑΚΕΛιστές έτσι και οι περισσότεροι μάλιστα δεν αντιλαμβάνονται πού τους οδηγεί η άφρονα αυτή ιδεολογική πολιτική του κόμματός τους. Τέτοια είναι όμως η νοοτροπία που διέπει το φύσει ανθελληνικό αυτό κόμμα. Βέβαια, έδωσε και η Ελλάδα δικαιώματα, με την προδοσία της Κύπρου το 1974. Ελλάδα όμως δεν είναι μόνον οι προδότες Ιωαννίδης, Καραμανλής, Μπονάνος, Αραπάκης, Αβέρωφ. Η Ελλάδα είναι διαχρονική. Και ο Χριστόφιας δεν συκοφαντεί τον Καραμανλή και τον Ιωαννίδη, αλλά τη διαχρονική Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. 10:16 έχεις απόλυτο δίκαιο.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Έτσι και χειρότερα είναι 10:16!!
  ΙοΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμε πρέπει να είσαι πολύ ανιστόριτος και άκρατα φανατισμένος για να λες προδότη τον Κ.Καραμανλή,μάθε καλύτερα τα γεγονότα και μετά μίλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.