28/4/09

Αυξάνει η Κίνα τον προστατευτισμό

Οι ξένες επιχειρήσεις αρχίζουν να προειδοποιούν για τον αυξανόμενο προστατευτισμό στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι το κινεζικό μαζικό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας έφερε και νέες ρυθμίσεις που κάνουν διακρίσεις κατά των μη κινεζικών εταιρειών.Xθες, το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα αποτέλεσε τον τελευταίο όμιλο επιχειρήσεων που κρούει τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ο προστατευτισμός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του εφέτος.
Οι ανησυχίες αυτές εκδηλώνονται τη στιγμή που η Κίνα προσπαθεί να προωθήσει τη δική της αμυντική πολιτική με σκοπό να κρατήσει ανοικτές τις ξένες αγορές.

Χθες, Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι επρόκειτο να υπογράψουν σειρά συμφωνιών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Πρόκειται για μία κατά το πλείστον συμβολική κίνηση, η οποία θέλει να δείξει ότι η Κίνα, η οποία διατηρεί τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, αγοράζει ξένα προϊόντα.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να αντιστρέψουν τα πράγματα, ισχυριζόμενοι ότι η χώρας τους αποτελεί «θύμα» προστατευτισμού, επικαλούμενοι διάφορες υποθέσεις αντι-ντάμπινγκ που οδηγήθηκαν ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από δυτικές χώρες και τις προσπάθειες μελών του Κογκρέσου να συμπεριλάβουν ρήτρες «buy American» στο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Αντίθετα, οι ξένες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι αυξάνεται ο προστατευτισμός της Κίνας. Μέρος του προβλήματος είναι ότι τα χρήματα του κινεζικού πακέτου στήριξης δαπανήθηκαν σε βιομηχανίες όπου η Κίνα κάνει διακρίσεις απέναντι σε ξένες επιχειρήσεις.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.