30/4/09

«Στον ίσιο δρόμο» της προνομιακής ελληνορωσικής στρατηγικής σχέσης στον τομέα της ενέργειας.

Το προχθεσινό τηλεφώνημα του Ρώσου πρωθυπουργού κ. Πούτιν στον κ. Καραμανλή επανέφερε την ελληνική πλευρά «στον ίσιο δρόμο» της προνομιακής ελληνορωσικής στρατηγικής σχέσης στον τομέα της ενέργειας, με τις ελληνικές διαβεβαιώσεις ότι ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» θα προχωρήσει κανονικά και δεν θα «παραγκωνιστεί» από άλλα σχέδια, όπως ο ανύπαρκτος μέχρι στιγμής αγωγός «Ναμπούκο» και η μεταφορά υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο.
ΤΑ μεγαλύτερα εμπόδια όμως στην προώθηση του «Σάουθ Στριμ», προέρχονται και πάλι από τη Βουλγαρία. Η Σόφια, που επλήγη περισσότερο από τις άλλες χώρες τον χειμώνα από τη ρωσοουκρανική ενεργειακή κρίση, είναι μάλλον εμφανές ότι επιθυμεί να προσαρτηθεί στην ενεργειακή «σφαίρα επιρροής» της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Ετσι, η Σόφια επιμένει να υπογραφεί μεταξύ της ρωσικής και βουλγαρικής εταιρείας φυσικού αερίου νέο συμβόλαιο απευθείας προμήθειας ρωσικού αερίου, με την πρόνοια ρωσικών αποζημιώσεων σε περίπτωση διακοπής της παροχής αερίου και, ακόμη, να δεχτεί η Μόσχα να πληρώνει τέλη τράνζιτ στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το υπάρχον βουλγαρικό δίκτυο για τον «Σάουθ Στριμ».

Ο ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ ματαίωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο της Σόφιας, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ ανέβαλε κατά μία ημέρα τις συναντήσεις του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Στάνισεφ στη Μόσχα για τις 28 Απριλίου. Ο κ. Στάνισεφ, στις δηλώσεις του στη Μόσχα, επισημοποίησε το ενδιαφέρον της χώρας του για τον «αντίπαλο», δυτικών συμφερόντων αγωγό «Ναμπούκο». Η αντίδραση του κ. Πούτιν ήταν εμφανέστατη, υπενθυμίζοντας στον κ. Στάνισεφ ότι οι ρωσικές επενδύσεις στη Βουλγαρία ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αντίστοιχες βουλγαρικές στη Ρωσία ανέρχονται σε... 13 εκατ. δολάρια.

ΑΝ δεν λυθεί η ρωσοβουλγαρική διαφορά μέχρι τέλος Μαΐου, τότε τα σχέδια για τον «Σάουθ Στριμ» θα αναβληθούν για αρκετό χρόνο, καθώς η Σόφια μπαίνει σε κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

ΑΠΟ την άλλη πλευρά, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτές τις χρονικές αναβολές, μήπως και καταφέρουν να αποσαφηνίσουν το πολιτικό πεδίο υπέρ του ανύπαρκτου για την ώρα αγωγού «Ναμπούκο» μη ρωσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας. Το «κλειδί» είναι το Αζερμπαϊτζάν, φυσικός προμηθευτής αερίου τόσο για τον «Σάουθ Στριμ »όσο και για τον «Ναμπούκο». Προσφάτως το Αζερμπαϊτζάν έκλεισε συμφωνία παροχής αερίου του στη Μόσχα. Ενας από τους λόγους της συμφωνίας αυτής είναι η αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν στην πρόσφατη προσέγγιση Τουρκίας-Αρμενίας, προτού λύθει το «παγωμένο πρόβλημα» του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σύνορα με την Αρμενία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. Αδυνατώ να καταλάβω την χρησιμότητα του NABUCCO για την χώρα μας. Τι μας ενδιαφέρει ένας αγωγός που υποτίθεται κάποτε θα περνάει ξυστά από τα σύνορά μας. Τι δουλειά έχουμε; Μας ενδιαφέρει ο Βόρειος (Βαλτικός) αγωγός; Ας κάνουν ότι θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ενδιαφέρον όταν αναλύει κάποιος κείμενα επικαιρότητας να διαβάζει την πηγές αυτών των ειδήσεων τους τίτλους αλλά και τα περιεχόμενα. Τι μας λέει λοιπόν αυτό το κείμενο της «Ελευθεροτυπίας». Ότι Βρυξέλες και Ουάσιγκτον αντιτίθενται στα Ρωσικά σχέδια να εξαρτηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ρωσικό φυσικό αέριο και οι δύο αυτές πρωτεύουσες σπεύδουν να επωφεληθούν από μια προεκλογική περίοδο στην Βουλγαρία για να προωθήσουν τους δικούς τους αγωγούς ενώ η Ρωσία «τραβάει το αυτί», διαβάζοντας μέσα στο κείμενο, της Βουλγαρίας που φαίνεται να αμφιταλαντεύεται και εμμέσως πλην σαφώς διαβάζοντας τον τίτλο και της Ελλάδας με τηλεφωνήματα του Πούτιν στον Καραμανλή τον οποίο βάζει στον «ίσιο δρόμο»… Επειδή καλό θα ήταν και τα σχόλια της επικαιρότητας να σχολιάζονται για να βγαίνουν συμπεράσματα και επειδή ζούμε στην Ελλάδα όπου πλέον η πολιτική άποψη και συμπεριφορά του κόσμου διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ ας πούμε τα εξής:

    Πρώτον το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι ακριβή υπόθεση για να μπει σε εφαρμογή σαν μεγάλης κλίμακας τροφοδοσία ενέργειας. Άρα το οποιοδήποτε σχέδιο εισαγωγής υγροποιημένου αερίου είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά μόνο σαν συμπληρωματική πηγή αερίου για την περίπτωση βλαβών στο κύριο σύστημα. Είναι μια τελείως δευτερεύουσα πηγή εφεδρικής ενέργειας για την περίπτωση που έχουμε ανάγκη για κάποιες μέρες να λειτουργούμε με εφεδρείες ώστε να επαναφέρουμε το κυρίως σύστημα. Επομένως δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ υγροποιημένου αερίου και αγωγών.

    Δεύτερο μιλάει το δημοσίευμα για κοινή αντιμετώπιση του θέματος των αγωγών μεταξύ Βρυξελών και Ουάσιγκτον. Στο θέμα του North Stream υπάρχει κοινή αντιμετώπιση από αυτές τις δύο πρωτεύουσες έναντι της συνεργασίας της Γερμανίας με την Ρωσία; Οι Βρυξέλες είναι φυσικό να ανησυχούν από μια πιθανή ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία αλλά οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν γι’ αυτό καθ’ αυτό το θέμα της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από κάπου. Αλλά για την πιθανή απεξάρτηση της Ευρώπης από τις πηγές ενέργειας που ελέγχουν με όλους τους πολύ γνωστούς και αναλυμένους τρόπους στην Μέση Ανατολή μέχρι σήμερα. Άρα πέρα από τις φραστικές διακηρύξεις ενεργειακής ανεξαρτησίας, Βρυξέλες και Ουάσιγκτον εννοούν διαφορετικά πράγματα. Τώρα… Ως γνωστόν υπάρχει στις Βρυξέλες μια γραφειοκρατία που υπηρέτησε σε «Ευρωατλαντικούς» θεσμούς σε όλη της την καριέρα. Το τι εννοεί κάθε υπάλληλος χαμηλόβαθμος ή υψηλόβαθμος των Βρυξελών είναι μικρής σημασίας αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα αφεντικά τους δηλαδή οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν διαφοροποίηση των πηγών των πρώτων υλών και φυσικά δεν θέλουν ένα δεύτερο ψυχρό πόλεμο και μια αντιπαράθεση με την Ρωσία που στον πυρήνα της δεν θα έχει πολιτικές η εθνικιστικές αντιθέσεις αλλά την εκμετάλλευσή του φυσικού πλούτου της Ρωσίας από Αμερικανικά κεφάλαια καθορίζοντας με όρους μονοπωλίου τις τιμές των πρώτων υλών που θα αγοράζουν οι Ευρωπαίοι. Οι Γερμανοί το έχουν καταλάβει και κάνουν δουλειές απ’ ευθείας με τους Ρώσους. Εμείς γιατί ακόμα μιλάμε για προνομιακή σχέση της Ελλάδας με την Ρωσία; Δεν υπάρχει τέτοια σχέση. Υπάρχει μόνο πολιτιστική σχέση αλλά τέτοια στενή σχέση έχουμε και με την Δυτική Ευρώπη. Άλλωστε ο Ευρωπαϊκός χώρος ιστορικά ήταν και είναι ένας και ενιαίος και περιλαμβάνει και την Ελλάδα και την Ρωσία. Εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα διαφορετικό απ’ ότι έχουν κάνει ήδη οι Τούρκοι που δεν ανήκουν στον ευρωπαϊκό χώρο ή οι Γερμανοί που ανήκουν στον πυρήνα του ευρωπαϊκού χώρου. Ας μην δαιμονοποιούμε ασυνείδητα τις όποιες επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική. Δεν ανακαλύπτουμε εμείς την Αμερική… Κάνουμε απλά και ωραία δουλειές που και φυσικά συμφέρουν πρώτα απ’ όλα εμάς τους έλληνες. Δεν υπάρχει ανάγκη να μας «τραβήξει το αυτί» η Ρωσία γιατί διαμορφώνονται κοινά συμφέροντα. Δεν νομίζω κανείς να υπαινίχθηκε ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν ότι υπήρξε σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας από την Ρωσία με την χρήση πολιτικών προσώπων ή «χρήσιμων ηλιθίων» ή προεκλογικών «φυσικών» φαινομένων!!! Εκείνοι που έχουν ανάγκη να προβούν σε τέτοιες ενέργειες είναι αυτοί που χάνουν επιρροή. Ποιοι χάνουν την επιρροή τους; Ψάξτε και βρείτε τους και θα καταλάβετε ποιοι μας «τραβούν τα αυτιά» σαν απειθείς μαθητές που είμαστε.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.