29/4/09

Επιτελείο των Ανταρτών: Το επεισόδιο στο Λίτζε είναι πράξη άμυνας και αντεκδίκησης


Το Kεντρικό Επιτελείο των Δυνάμεων των Κούρδων Ανταρτών (HPG Anakarargah Komutanlığı) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η επίθεση σε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, στο Λίτζε του Ντιγιαρμπακίρ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννιά Τούρκοι στρατιώτες, είναι επιχείρηση αντεκδίκησης.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
"Η επιχείρηση που έλαβε χώρα στην ύπαιθρο της Λίτζε, είναι πράξη αντεκδίκησης αμυντικού χαρακτήρα που που έγινε μετά από πρωτοβουλία των τοπικών δυνάμεών μας εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκικής Δημοκρατίας που προετοιμάζονταν για επιχείρηση εναντίον μας. Η επίθεση αυτή έλαβε χώρα σε μια περίοδο που ο τουρκικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον μας, οι αρχές συλλαμβάνουν Κούρδους πολιτικούς, στο Χαλφέτι και το Χακιάρι σκοτώνονται Κούρδοι νεολαίοι. Παρ' όλα αυτά εμείς, ως Δοιίκηση των Δυνάμεων των Ανταρτών, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παραμένουμε πιστοί μέχρι την 1η Ιουνίου στη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε το Κόμμα μας (KCK)".
Πηγή: ANF NEWS AGENCY

2 σχόλια:

  1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συνεχώς αναδεικνύει τόσο προς την τ/κ κοινότητα όσο και προς το διεθνή παράγοντα το θέμα ότι πρέπει να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
    Σε ερώτηση κατά πόσον στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών τέθηκε η σκέψη για ηλεκτροδότηση των Κοκκίνων, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το ζήτημα του Λιμνίτη είναι κάτι που συνεχώς απασχολεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση και δεν παραλείπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κάθε συνάντηση που έχει με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να θέτει το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη, που άλλωστε οι δύο κοινότητες είχαν αποφασίσει από τις 21 Μάρτη για τη διάνοιξη περισσοτέρων οδοφραγμάτων με προτεραιότητα το Λιμνίτη.
    Από εκεί και πέρα, είπε, «δεν θέλω να σχολιάσω καμία πληροφορία γιατί νομίζω ότι οι προσπάθειες που γίνονται για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη δεν χρειάζεται να τυγχάνουν περισσοτέρων σχολίων και δημοσίου διαλόγου σε μια προσπάθεια να πετύχουμε να ανοίξουμε το οδόφραγμα το συντομότερο δυνατό».
    Σε παρατήρηση ότι η πρόταση του κατοχικού καθεστώς για μεταφορά καυσίμων δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «επειδή δεν θέλουμε να γίνεται θόρυβος και να αρχίσουμε τα σχόλια και να πηγαίνει και να έρχεται το θέμα και να περιπλέξουμε την κατάσταση, επαναλαμβάνουμε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχώς αναδεικνύει το ζήτημα, τόσο προς την τ/κ κοινότητα όσο και προς το διεθνή παράγοντα ότι πρέπει να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη».
    Όταν θα έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε, θα το ανακοινώσουμε, κατέληξε.

    Πηγή PhileNews

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την ώρα που ο κόσμος αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και το ενδεχόμενο μιας πανδημίας γρίπης, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2009 επισημαίνει ότι η πολυπλοκότητα της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας είναι πιθανόν να μας καταστήσει περισσότερο ευάλωτους από ποτέ στις καταστροφές. Η οικονομική κρίση ξεκίνησε ως αναταραχή σε ένα τμήμα της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων. Σε διάστημα λίγων μηνών μετατράπηκε σε οικονομική κρίση που πλήττει σχεδόν τους πάντες επί της γης.
    "Η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν αυτά τα γεγονότα ήταν άνευ προηγουμένου", αναφέρεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2009 για τους παγκόσμιους κινδύνους. "Εδειξε πόσο στενά έχει συνδέσει η παγκοσμιοποίηση τον κόσμο και τα συστήματα λειτουργίας του". Η ασθένεια επίσης μπορεί να διαδοθεί ταχύτερα από ποτέ. Τα σύγχρονα αεροπορικά ταξίδια σημαίνουν ότι οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια μπορεί να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις σε διάστημα ημερών. Κατά το παρελθόν, θα χρειαζόταν μήνες ή χρόνια.

    Οσο πιο πολύπλοκο και αποτελεσματικό είναι ένα σύστημα, τόσο πιο γρήγορα και ευρέως μπορεί να διαδοθεί οποιαδήποτε νόσος. Ωστόσο η αλληλεξάρτηση δεν είναι σε καμία περίπτωση πάντοτε αρνητική. Η πολυπλοκότητα της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να κατανεμηθεί πιο εύκολα και συχνά να αμβλυνθεί πιο εύκολα. Τα πολύπλοκα συστήματα τείνουν να είναι περισσότερο ευπροσάρμοστα- εάν το ένα σταματήσει να λειτουργεί, άλλα τμήματα του δικτύου μπορούν να αναλάβουν το βάρος.

    Σύμφωνα με τη θεωρία των δικτύων, πολύπλοκα διαφοροποιημένα συστήματα συχνά δίνουν μεγαλύτερη σταθερότητα. Αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου. "Αν και αυτό βοηθά ένα σύστημα να εκτονώνεται μέσω μικρών σοκ, εκθέτει επίσης τη λειτουργία του σε μεγάλα συστημικά σοκ", έγραφε σε έκθεσή του το 2005 ο Ραγουράμ Ρατζάν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ. "Είναι πιθανόν αυτές οι εξελίξεις να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη (ωστόσο μικρή) πιθανότητα καταστροφικής αποσύνθεσης".

    Ενα σημαντικό ζήτημα είναι το αποκαλούμενο "φαινόμενο της πεταλούδας"- σε συστήματα υψηλής πολυπλοκότητας , ακόμη και ένα μικρό γεγονός μπορεί να μεγεθυνθεί και να μεταδοθεί με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ο Εντουαρντ Λόρεντζ , πρωτεργάτης της θεωρίας του Χάους, σημείωνε ότι το χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας σε ένα σημείο του κόσμου μπορεί να προκαλέσει ανεμοστρόβιλο αλλού. Ο Μπενουά Μάντελμπροτ, γάλλος μαθηματικός και πατέρας της γεωμετρίας των φράκταλ, εφάρμοσε τη θεωρία του στη λειτουργία των χρηματαγορών για να δείξει πόσο η αστάθεια είναι στοιχείο εγγενές του συστήματος.

    Σύμφωνα με τη θεωρία των δικτύων, τα αλληλοεξαρτώμενα συστήματα αυτο-οργανώνονται γύρω από κόμβους κλειδιά. Εάν ένας από αυτούς πληγεί, ολόκληρο το οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η ζημία από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων είχε τόσο καταστροφικές συνέπειες στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Και ενώ η εξειδίκευση στις παγκόσμιες αλυσίδες τροφοδοσίας απέφερε σημαντικά οφέλη ως προς την αποτελεσματικότητα, τα κατέστησε ταυτόχρονα περισσότερο ευάλωτα. Η διάσπαση ενός κομβικού σημείου στην αλυσίδα τροφοδοσίας μπορεί να επιφέρει δραματική και απρόβλεπτη αναταραχή σε ολόκληρο το σύστημα.

    Για τον λόγο αυτόν οι τιμές που λειτουργούν ως ημιαγωγοί στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν διπλασιάσθηκαν μετά τον σεισμό της Ταϊβάν το 1999 και για τον ίδιο λόγο ο τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Αναλυτές θεωρούν επίσης ότι μια και μόνη τρομοκρατική επίθεση μπορεί να έχει δυσανάλογα μεγάλες συνέπειες , εάν έχει ως στόχο ένα σημείο κλειδί στο παγκόσμιο σύστημα τροφοδοσίας - για παράδειγμα ένα μεγάλο λιμάνι. Η πολυπλοκότητα που καθιστά τα οικονομικά σοκ εν δυνάμει πιο επικίνδυνα σημαίνει επίσης ότι οι πανδημίες είναι καταστροφικότερες.

    Αναλυτές επισημαίνουν ότι όταν ο "Μαύρος Θάνατος", η επιδημία της πανώλης, έπληξε τον 14ο αιώνα την Ευρώπη, σκοτώνοντας το εν τρίτον του πληθυσμού, η κοινωνία δεν κατέρρευσε, διότι τα οικονομικά και τα κοινωνικά συστήματα ήταν σχετικά απλά και απομονωμένα από τα σοκ. Αντίθετα, η πανώλη που έπληξε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 2ο αιώνα, με αντίστοιχες απώλειες, προκάλεσε χάος, καθώς η ρωμαϊκή κοινωνία ήταν περισσότερο περίπλοκη και οικονομικά εξελιγμένη.

    Στη σύγχρονη κοινωνία, εάν σημεία κλειδιά πληγούν από επιδημία, οι συνέπειες θα είναι δυσανάλογα μεγάλες. Τα κομβικά αυτά σημεία μπορεί να είναι πρόσωπα ουσιαστικά για τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας- γιατροί, οδηγοί φορτηγών, μηχανικοί, λιμενεργάτες. Και όπως και στην οικονομική κρίση, η συμπεριφορά του πλήθους, ο πανικός και η διασπορά ανακριβών ή ατελών πληροφοριών, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αρνητικές αντιδράσεις, επιδεινώνοντας την καταστροφή. "Η οικονομική αναταραχή στον τομέα της τροφοδοσίας θα προέλθει απευθείας από τα μεγάλα επίπεδα απουσίας εργαζομένων...Μπορεί επίσης να υπάρξει αναταραχή στις μεταφορές, το εμπόριο, τα συστήματα πληρωμών και στους βασικούς τομείς παροχής υπηρεσιών", αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2006 με θέμα τις συνέπειες μιας παγκόσμιας πανδημίας γρίπης.

    Και πέρα από την άμεση καταστροφή, ο σημαντικότερος κίνδυνος που προέρχεται από μια οικονομική κρίση και μια πανδημία είναι ότι προκαλείται υποχώρηση της ίδιας της παγκοσμιοποίησης, με σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Στην έκθεσή του για τους παγκόσμιους κινδύνους (2007) το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φαντάζεται τις συνέπειες μιας ταυτόχρονης πανδημίας και κρίσης ρευστότητας - ένα σενάριο απολύτως φανταστικό, που σήμερα φαίνεται αλλόκοτα προφητικό. Το αποτέλεσμα θα είναι " ένα ισχυρό πλήγμα στην παγκοσμιοποίηση, η οποία με τη σειρά της αντανακλά το πλήγμα στην παγκόσμια ζήτηση". Η ενίσχυση του μιλιταρισμού και των τάσεων αυταρχισμού σε ολόκληρο τον κόσμο επαναπροσδιορίζει, σύμφωνα με την έκθεση, τη διεθνή γεωπολιτική κατάσταση. Τα γεγονότα των αμέσως επομένων μηνών θα δείξουν πόσο ακριβές μπορεί να είναι ένα τέτοιο σενάριο.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Bασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.