29/4/09

Συλλήψεις υπόπτων για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αίγυπτο

Προσαγωγή 49 υπόπτων ως μελών της Χεζμπολάχ από τις αιγυπτιακές αρχές.Περίπου πενήντα άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες πως συνεργάζονταν με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έστειλαν στον εισαγγελέα οι αιγυπτιακές αρχές.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA έρευνα της αστυνομίας έδειξε πως η Χεζμπολάχ έχει στείλει στην Αίγυπτο ανθρώπους με σκοπό τη στρατολόγηση νέων μελών και το σχεδιασμό και εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων.
Κατά τον εισαγγελέα, οι 49 είχαν προβεί σε δραστηριότητες με σκοπό την απόκτηση εκρηκτικών και πλαστών εγγράφων. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση από τον Ιμπραχίμ Αλ Μουσάουϊ, εκπρόσωπο της οργάνωσης στη Βηρυτό.
Το περιστατικό αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κυρίως σουνιτική Αίγυπτο και τη σιιτική οργάνωση. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, η Χεζμπολάχ είχε ασκήσει κριτική στην αιγυπτιακή κυβέρνηση για την άρνησή της να κλείσει το πέρασμα της Ράφα, παρεμποδίζοντας τη διέλευση μελών της.
Στο παρελθόν η Αίγυπτος είχε κατηγορήσει το Ιράν πως χρησιμοποιεί οργανώσεις-ανδρείκελα όπως η Χεζμπολάχ για να αυξήσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή. Από το 1979 και μετά δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, λόγω της παροχής ασυλίας στον Ιρανό σάχη από τον τότε πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ, ύστερα από την ιρανική επανάσταση.
Φερόμενος ως ηγέτης των συλληφθέντων είναι ο Λιβανέζος Σαμί Σεχάμπ, ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων είναι Αιγύπτιοι. Ο Μοντασέρ Αλ Ζαγιάτ, δικηγόρος που ειδικεύεται σε εκπροσωπήσεις ισλαμιστών και εκπροσωπεί το Σεχάμπ κατηγόρησε τις αρχές πως δεν του επέτρεψαν να παραστεί στις ανακρίσεις των συλληφθέντων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Gulfnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.