30/4/09

"Πάντα υπάρχει η απειλή μιας απρόβλεπτης άνοιξης..."


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ
Της Ελίνας Γαληνού
Η δύναμη της ελεύθερης σκέψης αναφορικά στην μνήμη του Ρένου Αποστολίδη, τιμήθηκε στις 11 Μαρτίου σε επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο "Ιων Δραγούμης" στον χώρο εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Ποιητής, πνευματικός δημιουργός με ευρύτατο έργο, διανοούμενος και αγωνιστής, ο Ρένος Αποστολίδης άφησε ένα ανεξίτηλο στίγμα στο χώρο του λόγου και της δημοσιογραφίας, αγωνιζόμενος πάντοτε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Η θερμή απήχηση του κοινού που άκουγε προσηλωμένο τους ομιλητές και τους ανθρώπους που έζησαν από κοντά τον Ρένο Αποστολίδη, κατέδειξε σημεία των καιρών αξιοπρόσεκτα. Αλήθεια, πόση ανάγκη έχει ο σημερινός άνθρωπος από ένα φώς! Πόση δίψα υπάρχει για πρότυπα φωτισμένων πνευμάτων που έζησαν δημιουργώντας και προσφέροντας, χωρίς να καταδεχτούν τυμπανοκρουσίες και λάμψεις ματαιοδοξίας...Μα και πόσο σημαντικό είναι να καταδεικνύεται η αξία της γόνιμης πνευματικής δημιουργίας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές υστεροβουλίες...
Ο αγώνας ζωής του Ρένου Αποστολίδη, ήταν ένας αγώνας αξιών που πηγάζουν από την "αδούλωτη" σκέψη. Σαν γνήσιος Ελληνας, ανησύχησε βαθειά για το μέλλον του ελληνισμού και οραματίστηκε έναν κόσμο ωραίο και δίκαιο, σε μια κοινωνία ισόνομη και αξιοπρεπή. Πάλεψε για την υγιή δημοκρατία ανεξάρτητος από κομματικές παρατάξεις και στηλιτεύοντας πάντα την νωχέλεια και τον εφησυχασμό που διέκρινε στην νεοελληνική πραγματικότητα. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου "Ιων Δραγούμης" καθηγητής Χρήστος Γούδης "ο Ρένος μας δίδαξε ότι πάντα υπάρχει η απειλή μιας απρόβλεπτης άνοιξης..."

1 σχόλιο:

  1. Ένας μαθητής του.

    Ο αείμνηστος Ρένος Αποστολίδης ήταν Καθηγητής μου για έναν χρόνο στο Γυμνάσιο Μέσης Εκπαιδεύσεως.

    Έτσι είχα την τύχη να μάθω λίγα πράγματα για τον Κάλβο καθώς και άλους αξιόλογους ¨Ελληνες ποιητές και Συγγραφείς, επίσης τότε αποστήθισα τέσσερεις στροφές του Εθνικού μας Ύμνου.

    Κατά την κρίση μου ήταν ιδιόρυθμος μεν διανοούμενος, αλλά συνάμα και έντιμος άνθρωπος και πολύ καλός Νεοελληνιστής.

    Προσέφερε μεγάλο έργο, κυρίως με την μετάφραση του έργου του Ντρόυζεν, αν δεν με απατά η μνήμη μου.

    Ας είναι αιωνία του η μνήμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.