28/4/09

«Η Σερβία αποφάσισε τελικά να μην λάβει μέρος στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στη Γεωργία

Σερβικό «όχι» στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στη Γεωργία
Ο λόγος είναι ότι η Ρωσία έχει υπογραμμίσει τη θέση πως αυτή η άσκηση αποτελεί απειλή για την ασφάλειά της.«Η Σερβία αποφάσισε τελικά να μην λάβει μέρος στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στη Γεωργία, καθώς η επίσημη ρωσική θέση είναι ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια», ανακοίνωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Βουκ Γέρεμιτς.
Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας δήλωσε ακόμη στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου ότι η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην περιοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Λευκό Οίκο, αν και υπάρχει πιθανότητα, ο Αμερικανός αξιωματούχος να επισκεφθεί τη Σερβία, στα μέσα Μαΐου.
Αναφερόμενος στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, ο κ. Γέρεμιτς διέψευσε τις φήμες περί διένεξής του με τον υπουργό Άμυνας, κ. Ντράγκαν Σουτάνοβατς, επί της συμμετοχής ή μη των σερβικών δυνάμεων στις ασκήσεις αυτές, στη Γεωργία.

«Ούτε τα στρατεύματά μας, ούτε το προσωπικό μας, ούτε κάποιος άλλος από τη Σερβία θα λάβει μέρος στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στη Γεωργία. Ο λόγος είναι ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει υπογραμμίσει τη θέση της πως, αυτή η άσκηση αποτελεί απειλή για την ασφάλειά της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γέρεμιτς.

Πρόσθεσε δε ότι το Βελιγράδι δεν θα λάβει μέρος σε καμιά απολύτως δράση που αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Ουάσιγκτον, το Βελιγράδι αρχίζει να κάνει τις σχετικές προετοιμασίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Ωστόσο, ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε την εκτίμηση πως η επίσκεψη δεν αναμένεται να φέρει τις δυο χώρες πιο κοντά στο ζήτημα του Κοσόβου (σ.σ. οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, στην οποία αντιτίθεται σθεναρά το Βελιγράδι).

«Στόχος μας είναι η ενίσχυση του διαλόγου με την Ουάσιγκτον σε ζητήματα, στα οποία δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Χαίρομαι για το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μου στην Ουάσιγκτον έχουν την ίδια άποψη», τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Η Γαλλία και η Ισπανία θα συγκροτήσουν μία "Επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμού εσωτερικής ασφάλειας"για να αντιμετωπίσουν από κοινού την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα,ανακοίνωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
    Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στις δύο χώρες να κάνουν "ένα άλμα προς τα εμπρός στον τομέα της ασφάλειας",υπογράμμισε ο Θαπατέρο κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί,στο τέλος της ισπανο-γαλλικής συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη.
    Λίγο νωρίτερα,ο πρόεδρος Σαρκοζί τόνισε ενώπιον των ισπανών βουλευτών την στήριξη της χώρας του προς την Ισπανία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και κυρίως κατά της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.
    Η Επιτροπή,που θα συνέρχεται κάθε εξάμηνο σε επίπεδο γενικών διευθυντών των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας "θα είναι επιφορτισμένη κατά προτεραιότητα να συντονίζει και να σχεδιάζει την κοινή δράση των δύο κρατών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος",αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση.Ακόμη θα είναι αρμόδια για τον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών ,του ξεπλύματος χρήματος και των δικτύων διακίνησης μεταναστών.
    Στο τομέα της λαθρομετανάστευσης οι κοινές επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών και την σύλληψη των μεταναστών που δεν έχουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα,προστίθεται στην ανακοίνωση.
    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Bασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.