του Σάββα Καλεντερίδη
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Debka, που θεωρείται ότι έχει καλές προσβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις και τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών του Ισραήλ, το Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ έχει εκφράσεις τις ανησυχίες του για την κοινή στρατιωτική άσκηση που πρόκειται να διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και της Συρίας.
Σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή ιστοσελίδα, υπήρξε ανακοίνωση από τον... ισραηλινό στρατό, με βάση την οποία "η Τουρκία συνιστά απειλή ασφάλειας για το Ισραήλ".
Το άρθρο του ιστολογίου συνεχίζοντας αναφέρει ότι η απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει κοινή άσκηση με τη Συρία, την ημέρα που το Ισραήλ τιμά τους νεκρούς που είχε στους διάφρους πολέμους, προκάλεσε σοκ στο στρατό του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει από κοντά τις ασκήσεις του τουρκικού και του συρικαού στρατού, που είναι η πρώτη κοινή άσκηση που κάνει νατοϊκός στρατός με στρατό αραβικής χώρας.
Επίσης, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η συμμαχία της Τουρκίας με το στρατό της Συρίας, μετά την πώληση όπλων στο στρατό του Λιβάνου, είναι εξελίξεις που συνιστούν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας για το Ισραήλ. Υπάρχουν μάλιστα υπόνοιες ότι η πρόσφατη επίσκεψη της Χίλαρυ Κλίντον στο Λίβανο σχετίζεται με πολιτική στήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στις συγκεκριμένες κινήσεις της Τουρκίας. Στις ασκήσεις που θα αρχίσουν σήμερα και θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, θα συμμετέχουν μονάδες αρμάτων της Τουρκίας και της Συρίας καθώς και οι πολεμικές αεροπορίες των δυο χωρών.
Οι λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ ανησυχεί και ενοχλείται από τη συγκεκριμένη άσκηση είναι βασικά οι εξής δυο:
Πρώτον, η άσκηση αυτή κατάκάποιον τρόπο θα ολοκληρώσει την προσέγγιση και τη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, της Συρίας και του Λιβάνου.
Δεύτερον, είναι η πρώτη φορά που ένας νατοϊκός στρατός συνεργάζεται, στα πλαίσια κοινής άσκησης, με στρατό αραβικής χώρας.
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
εκτιμω οτι και ο ορισμος νεου δκτη της ΜΙΤ θα κινηθει με βαση την δημιουργια του νεου αξονα συμμαχιων της τουρκιας στην περιοχη και την αποστροφη της απο την παραδοσιακη σχεση με το Ισραηλ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα μπορούμε ίσως να εξηγήσουμε, την μετεξέλιξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής όπως αυτή εκδηλώθηκε με την αντιπαράθεση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρεζ στο Νταβός. Όπως και τις κορώνες του κ Ομπάμα για την δήθεν εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Τουρκία αποσπώντας τον σεβασμό των ΗΠΑ και όλου του κόσμου. Δεν θα ήθελα να γίνω μάντης, για το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ρόλος που κάποιοι θέλουν να παίξει η Τουρκία! Πάντως τίποτα δεν είναι τυχαίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανώλης
Τώρα μπορούμε ίσως να εξηγήσουμε, την μετεξέλιξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής όπως αυτή εκδηλώθηκε με την αντιπαράθεση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρεζ στο Νταβός. Όπως και τις κορώνες του κ Ομπάμα για την δήθεν εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Τουρκία αποσπώντας τον σεβασμό των ΗΠΑ και όλου του κόσμου. Δεν θα ήθελα να γίνω μάντης, για το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ρόλος που κάποιοι θέλουν να παίξει η Τουρκία! Πάντως τίποτα δεν είναι τυχαίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανώλης