29/4/09

Προς αποκατάσταση βαίνουν οι διπλωματικές σχέσεις της ΠΓΔΜ με τη Σερβία

Προς αποκατάσταση βαίνουν οι διπλωματικές σχέσεις της Σερβίας με την ΠΓΔΜ, μετά το "επεισόδιο" με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τον περασμένο Οκτώβριο, από τα επίσημα Σκόπια. Η ΠΓΔΜ όρισε επίσημα το νέο της πρέσβη στη Σερβία.
Η κίνηση της ΠΓΔΜ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με το Μαυροβούνιο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Σερβίας,που προχώρησε στην απέλαση των πρέσβεων των δύο αυτών χωρών από το Βελιγράδι.

Η αναγνώριση του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να ψηφίσει υπέρ του αιτήματος του Βελιγραδίου να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η απόφαση εκείνη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε χαρακτηριστεί από το Βελιγράδι ως "η πρώτη μεγάλη νίκη της σερβικής διπλωματίας", αναφορικά με την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Πρόσφατα,η σερβική κυβέρνηση κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να τοποθετήσει νέο πρέσβη στο Βελιγράδι και τα Σκόπια ανταποκρίθηκαν θετικά.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ όρισε νέο πρέσβη στο Βελιγράδι τον Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι, πρώην πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ και ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, υπέγραψε σήμερα το σχετικό διάταγμα για την τοποθέτησή του.

Το γεγονός ότι οι διπλωματικές σχέσεις της ΠΓΔΜ με τη Σερβία βαίνουν προς ομαλοποίηση επιβεβαιώνεται και από την αναγγελλόμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, στα Σκόπια, η οποία, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου.
Flash.gr

1 σχόλιο:

  1. Τι σοι φιλία έχουμε με την Σερβία αφού είναι απο τις πρώτες χώρες που ανεγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία? υπάρχει κανείς να μου το εξηγήσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.