30/4/09

Ρωσία: Αποπομπή του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του στρατού

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέπεμψε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών του στρατού (GRU) στρατηγό Βαλεντίν Κοραμπελνίκοφ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση.
Ο 63χρονος στρατηγός διετέλεσε επικεφαλής της GRU από το 1997 και αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Αλεξάντερ Τσλιαχτούροφ.
Σύμφωνα με πηγή της GRU την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο στρατηγός Κοραμπελνίκοφ υπέβαλε ο ίδιος την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για την σχεδιαζόμενη στρατιωτική μεταρρύθμιση που προβλέπει δραστική μείωση προσωπικού.
«Ο Κοραμπελνίκοφ είχε υποβάλει και πρόσφατα την παραίτησή του γραπτώς. Ο στρατηγός διαμαρτυρήθηκε με τον τρόπο αυτό για τη διάλυση ενός ιδιαιτέρως αποτελεσματικού τμήματος της GRU και για τα μέτρα που προβλέπουν μείωση του προσωπικού της εν λόγω υπηρεσίας», φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή.
Οπως εξηγεί ο ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάντερ Γκολτς, ο Κοραμπελνίκοφ ανήκε στο στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά η αποπομπή του δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ρήξη μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού και του διαδόχου του στην προεδρία της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς η σχετική απόφαση ελήφθη από κοινού.

Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή οι κυβερνώντες τη Ρωσία «καταλογίζουν στην GRU ότι δεν τους ενημέρωσε για την επέμβαση της Γεωργίας στη Νότια Οσσετία» τον περασμένο Αύγουστο, που οδήγησε στο ρωσο-γεωργιανό πόλεμο.

Η GRU είναι μεγαλύτερη υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας. Υπολογίζεται ότι έχει τον εξαπλάσιο αριθμό πρακτόρων σε ξένες χώρες απ’ ό, τι η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR), μία εκ των διαδόχων της KGB.

Πηγές: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

3 σχόλια:

  1. Λετε ναχε σχεση η αποπομπη του στρατηγου μ' αυτον τον συνδεσμο;
    http://www.debka.com/headline.php?hid=6040

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H ΧΡΗΣΗ HTML ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΠΛΟΓΚ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.ΠΑΡ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.

    ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ FIREFOX ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

    http://www.hyperwords.net/

    ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟ HYPERWORDS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.