27/4/09

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπράουν στην Καμπούλ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν έφθασε σήμερα στην Καμπούλ, ενώ λίγο νωρίτερα συνάντησε βρετανούς στρατιώτες στο νότιο Αφγανιστάν.
Ο Γκόρντον Μπράουν αναμένεται να συζητήσει με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι για μια νέα στρατηγική ασφαλείας για την καταπολέμηση των "εστιών της τρομοκρατίας" στις περιοχές στα σύνορα με το Πακιστάν.
Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται την ώρα που οι Ταλιμπάν προελαύνουν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ενώ η βία αυξάνεται στο Αφγανιστάν.

"Η ορεινή περιοχή μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν αποτελεί εστία τρομοκρατίας", δήλωσε ο Μπράουν στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του."Η προσέγγισή μας προς τις δύο αυτές χώρες είναι διαφορετική, ωστόσο πρέπει να είναι καλοδεχούμενη. Η στρατηγική μας για την καταπολέμηση αυτών των κρησφύγετων των τρομοκρατών θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους της Βρετανίας", τόνισε.Οι λεπτομέρειες αυτής της νέας στρατηγικής για την ασφάλεια θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη σε ομιλία στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους, η νέα στρατηγική προβλέπει περισσότερες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.
Λονδίνο και Ουάσιγκτον εμμένουν επίσης στην ανάγκη εκπαίδευσης δεκάδων χιλιάδων αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών, ώστε οι ξένες δυνάμεις να τους διαβιβάσουν τον έλεγχο της ασφάλειας.
Η Βρετανία θέλει το Αφγανιστάν να αρχίσει να αναλαμβάνει από τις ξένες δυνάμεις την ευθύνη της ασφάλειας σταδιακά, σε κάθε επαρχία, όπως η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Ιράκ.
Ο πρωθυπουργός άρχισε το ταξίδι του με επίσκεψη στα στρατόπεδα που έχουν τη βάση τους οι βρετανοί στρατιώτες στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν, ενώ συναντήθηκε και με τοπικούς αφγανούς αξιωματούχους.
Σχεδόν 8.300 βρετανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής (ISAF) του NATO βρίσκονται στο Αφγανιστάν, κυρίως στην επαρχία Χελμάντ που είναι προπύργιο των Ταλιμπάν και μεγάλο κέντρο παραγωγής οπίου.
Συνολικά 152 βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα αυτή από τα τέλη του 2001.
Ο Μπράουν πραγματοποιεί συχνά σύντομες επισκέψεις στο Αφγανιστάν, όπου τα βρετανικά στρατεύματα είναι η δεύτερη σε μέγεθος δύναμη του ΝΑΤΟ μετά των ΗΠΑ. Η τελευταία επίσκεψη του Μπράουν στον Αφγανιστάν ήταν στις 13 Δεκεμβρίου 2008.
iKypros
επιμελήθηκε sub92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.