Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
29/4/09
Προβλήματα λόγω της διεύρυνσης σε ΝΑΤΟ-Ε.Ε.
Της Ελίνας Γαληνού
Προβληματισμοί ακούγονται για το μέλλον του ΝΑΤΟ όπως και την λειτουργικότητα της Ευρωπαικής Ενωσης, που ενδέχεται να επηρεάσουν στο άμεσο μέλλον τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Πριν κάποιες δεκαετίες, τέτοιοι... προβληματισμοί ήταν αδιανόητοι, καθώς η Βορειατλαντική Συμμαχία φάνταζε στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης σαν μια πανίσχυρη αμυντική ασπίδα ενώ πολλοί επωφθαλμιούσαν την ένταξή τους σ΄αυτήν.
Τότε όμως, ήταν άλλες εποχές. Οι εποχές του ψυχρού πολέμου και των παραπετασμάτων, επέβαλαν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας συμμαχίας, η οποία λόγω αυτών των συνθηκών ισχυροποιήθηκε εντάσσοντας στους κόλπους της την Δυτική Ευρώπη. Τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει, η κομμουνιστική απειλή δεν αποτελεί πλέον το "αντίπαλο δέος" και οι χώρες του πρώην παραπετάσματος, εντάχθηκαν στην Ευρωπαική Ενωση. Αυτές οι καταστάσεις, το πρώτο διάστημα έμοιαζαν βέβαια ελπιδοφόρες. Το πολυπόθητο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης ήταν πραγματικότητα και όλες οι χώρες μέσα στους κόλπους της Νατοικής Συμμαχίας, απολύτως ασφαλείς. Ωσπου φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα της διεύρυνσης, το 2005 που οι χώρες της ΕΕ κάθισαν στο τραπέζι για να αποφασίσουν τι θα γίνει με το Ευρωσύνταγμα. Αν κατόρθωνε η Ενωμένη Ευρώπη να θεσπίσει ένα ενιαίο Σύνταγμα εφαρμόσιμο για όλες εξ΄ίσου τις χώρες-μέλη της, το όνειρο του Ρομπέρ Σουμάν θα είχε βγεί αληθινό..Ομως δεν βγήκε. Οι συζητήσεις για θέσπιση Ενιαίου Συντάγματος οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.
Ενώ όλοι έδειχναν να αποδέχονται μετά χαράς την διεύρυνση, ουδείς είχε διάθεση να παραιτηθεί από τα συμφέροντά του...Και μόνο το όνομα και το νόμισμα έμειναν για να χαρακτηρίζουν την Ευρώπη "Ενωμένη". Καλές οι Ομοσπονδίες κρατών και οι μεγάλες συμμαχίες, που για την ένταξή τους σ΄αυτές κάποιοι κάνουν "θυσία στο Δία". Ομως τα πράγματα επιβεβαιώνουν την λαική παροιμία "όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει". Ισως μάλιστα να μην ξημερώνει και ποτέ όταν έχεις να κάνεις με τόσες χώρες-μέλη που βρέθηκαν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, χωρίς καλά-καλά να έχουν κατανοήσει πώς θα διαχειριστούν τα συμφέροντά τους βάσει των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχουν προσυπογράψει. Ισως τελικά οι φόβοι για έναν νέο Πύργο της Βαβέλ όσον αφορά τις εντυπωσιακές Ομοσπονδίες κρατών και τις μεγάλες αμυντικές συμμαχίες, να μην είναι αβάσιμοι. Ως γνωστόν, η έλλειψη συννενόησης και η σύγκρουση συμφερόντων, έχουν τεράστια δύναμη συντριβής. Η Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιου είδους παραδείγματα....
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
>Ενώ όλοι έδειχναν να αποδέχονται μετά χαράς την διεύρυνση, ουδείς είχε διάθεση να παραιτηθεί από τα συμφέροντά του...<
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιοι "όλοι"; Οι λαοί ή τα κοινοβούλια και μάλιστα, εκ των κοινοβουλίων, κανένα-δύο κόμματα εξουσίας; Ρωτήθηκε ποτέ ο δικός μας λαός για τίποτε; Τουλάχιστον κάποιοι κάνουν και κανένα δημοψήφισμα. Εδώ; Ένταξη, Μάαστριχτ, Σένγκεν, Ευρωζώνη, Ευρωσυνθήκες και δεν ξέρω τι άλλο, πέρασαν από τα δύο κόμματα εξουσίας. Αυτά είναι ο ελληνικός λαός; Σήμερα τα δύο κόμματα εξουσίας λένε ΝΑΙ στην Τουρκία για την ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το 70% είναι αντίθετο.
Όσο για το ΝΑΤΟ, δεν έχει πια λόγο ύπαρξης.