27/4/09

Άσαντ: "χωρίς επιστροφή των Υψωμάτων Γκολάν δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη με το Ισραήλ"

Σαφή προειδοποίηση πως χωρίς την επιστροφή των Υψωμάτων του Γκολάν δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη με το Ισραήλ, απηύθυνε σήμερα από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες τους με τον Αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ, ο κ. Ασαντ τόνισε πως δεν τίθεται το ερώτημα εάν αυτή η περιοχή είναι στρατηγικά σημαντική για τη Συρία, αλλά για το ότι η περιοχή ανήκει στη χώρα του, στην οποία το Ισραήλ δεν είναι πρόθυμο να την επιστρέψει.
Ο Σύρος πρόεδρος επισήμανε πως μια γενικότερη ειρηνική λύση για τη Μέση Ανατολή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το Παλαιστινιακό, το Λίβανο και τη Συρία και είναι ανάγκη να υπάρξει κινητικότητα και το πρόβλημα να τεθεί σε διάφορα επίπεδα, επίσης με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπονοώντας προφανώς τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες για το Μεσανατολικό του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι στις δεκαετίες του 1970 και 1980, ο κ. Ασαντ επαίνεσε το ρόλο της Αυστρίας, η οποία, όπως σημείωσε, έχει επανειλημμένα αποδείξει την αξιοπιστία της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Φίσερ επισήμανε τις πολλές, όπως είπε, κοινές θέσεις Αυστρίας και Συρίας στο Μεσανατολικό και τόνισε τη σημασία που έχει ο διάλογος και η αναγνώριση του γεγονότος ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τη χρήση βίας.

Σε συνέντευξή του στο συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων SANA ο Αυστριακός πρόεδρος ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ασαντ θα υπογραμμίσει επίσημα την αυστριακή υποστήριξη προς τη σχεδιαζόμενη Συμφωνία Σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και τη Συρία.

Ο κ. Φίσερ ανέφερε επίσης ότι η αυστριακή θέση σε σχέση με τις ισραηλο-συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες εστιάζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα Υψώματα του Γκολάν, που αποτελεί, όπως σημείωσε, αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο ίδιος υπογράμμισε την κοινή θέση της ΕΕ, ότι μια ειρηνική και ορθή λύση του Μεσανατολικού θα πρέπει να επιτευχθεί στη βάση δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αυστρία ο Σύρος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τον αντικαγκελάριο Γιόζεφ Πρελ, τον υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, την πρόεδρο της Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ και τον δήμαρχο της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, ενώ με τον κ. Φίσερ θα εγκαινιάσουν αύριο ένα αυστροσυριακό Οικονομικό Φόρουμ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή ο Σύριος Πρόεδρος είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του... μπαμπά του, και εμείς οι υπόλοιποι να αποκαλούμε Δημοκράτη, αλλά σκέπτομαι οτι όλες οι Αραβικές χώρες πλήν της Τυνισίας, αν δεν κάνω λάθος τέτοιες Δημοκρατίες έχουν.πχ λέμε το Ηγέτης της Λιβύης, και είναι στυγνός δικτάτορας εδω και +0 χρόνια, ο Ηγέτης της Κούβας και είναι.. ισόβιος και μάλιστα διορίζουν και του διαδόχους τους, Εμείς αφού τους αναγνωρίζουμε, γιατί δεν αναγνωρίζουμε τον Παπαδόπουλο ως πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας?-Πρός πάσα παρεξήγηση, είμαι κατά πάσης μορφής δικτατορίας-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάλε και την Ελλάδα μέσα ως προς την οικογενειοκρατία. Σε τι διαφέρουμε εμείς; Μόνο στα χαρτιά είμαστε χώρα της ΕΕ. Κατά τα άλλα έχουμε απόλυτες ομοιότητες με τις failed states που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αραβικών χωρών, χωρίς να αναφερθώ και στο ciftetel...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.