25/7/09

Η από μηχανής κερκόπορτα

Αν λοιπόν η πολιτική μας διανόηση επιθυμεί να ανατρέχει τώρα στην ελληνική μας Ιστορία, ας μη καταφεύγει στις από μηχανής κερκόπορτες, κι ας γυρίσει χρόνια πίσω, πολύ πριν την εισβολή, (στην περίοδο του ’64-’67) και ας αναζητήσει πότε και πώς και ποια αλλοτρίωση οδήγησε στο γκρέμισμά του το τείχος στην πύλη του Ρωμανού, από όπου μπήκαν χρόνια μετά οι Τούρκοι. (Και ο γράφων δεν εννοεί απλώς την εκδίωξη της Μεραρχίας από τη Χούντα. Διότι, και είναι όντως τραγικό, η Μεραρχία είχε «εκδιωχθεί» ήδη την επομένη της άφιξής της, από εμάς.)

Η από μηχανής κερκόπορτα
Του Χάρη Φεραίου*
Εκείνο που επικράτησε κι εφέτος στους επετειακούς εορτασμούς των ημερών για το «δίδυμο έγκλημα», είναι (και πώς αλλιώς;) η καθολική, τοτεμικής ασφάλειας, προσήλωση της πολιτικής μας διανόησης, στο αναντίρρητο «άνοιγμα της κερκόπορτας», που ως διά μαγείας έφερε την καταστροφή! Και «κερκόπορτα» βεβαίως η ιστορία μας ονόμασε την πόρτα εκείνη τού τείχους τής Κωνσταντινούπολης, από την οποία, «βρίσκοντάς την ανοιχτή», μπήκαν οι Τούρκοι και κατέλαβαν την πόλη. Είναι βέβαια παρήγορο να ακούει κανείς την πολιτική μας διανόηση να προστρέχει στην ιστορία μας, για να εμπλουτίζει το πολιτικό της λεξιλόγιο. Φτάνει φυσικά να την κατανοεί… Την κερκόπορτα λοιπόν αυτή την είχαν ανακαλύψει οι Έλληνες ιστορικοί και χρονογράφοι της εποχής, όσοι έζησαν από κοντά τη θύελλα τής Άλωσης. Οι οποίοι εν τούτοις (και αυτό είναι που κάνει σε όλους τους σύγχρονους ιστορικούς εντύπωση) ούτε για μια στιγμή, κανείς τους, δεν διερωτήθηκε πόσο η καρδιά του βυζαντινού δέντρου είχε πια στεγνώσει από χυμούς, παρά κατάπληκτοι αναρωτιόντουσαν απλώς, πώς ο Θεός επέτρεψε να πνεύσουν οι άνεμοι που το ’ριξαν. Γι’ αυτό λοιπόν και η «κερκόπορτα» ως ερμηνεία, ήταν γι΄ αυτούς μια από μηχανής έξοδος από το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα όμως η «κεκρκόπορτα», όχι της Πόλης αλλά του έθνους, είχε διάπλατα ανοίξει (συμβολικά τουλάχιστον) 99 χρόνια πριν. Και απ’ αυτή δεν μπήκε ο Μωάμεθ. Μπήκε εκείνο που έκανε την είσοδό του εύκολη μετά. Μπήκε εκείνο που έφερε στους Ρωμιούς την «εθνική» σύγχυση, κι έκανε το λαό της Πόλης να είναι «διχασμένος» ακόμα και στις μέρες τις πιο έσχατες, όταν έξω από τα τείχη της βρισκόταν πολιορκητής της ο Μωάμεθ. Κι ήταν αυτό η ανερμήνευτη τάση τών αρχόντων, που θαμπωμένοι από τις εκ της Εσπερίας γεννώμενες τότε νοησιαρχικές ιδέες των δυτικών διανοητών του Σχολαστικισμού, και ειδικά τού Θωμά του Ακινάτη (και περισσότερο νωχελικά παραδομένοι στη ραστώνη της σωτηρίας από τη Δύση, έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος, άλλως «οδυνηρού συμβιβασμού»), επεχείρησε πεισματικά να εισαγάγει καινά δυτικότροπα δαιμόνια, που ανέστρεφαν ό,τι υπήρξε ως τότε χιλιόχρονος βυζαντινός τρόπος του βίου. Στην αλλοτρίωση αυτή αντέδρασε βέβαια ο λαός, ο οποίος πίστευε πεισματικά («υπερεθνικιστικά» θα ήταν η αντίστοιχη σύγχρονη ορολογία των συνθηματόβιων), ότι χάνεται το γένος, όχι αν υποδουλωθεί στους αλλόθρησκους, αλλά όταν χάσει τον ορθόδοξο τρόπο του βίου του, πράγμα που άλλωστε απέδειξε η μακραίωνη μετά δουλεία. Και έτσι η αλλοτρίωση, και ο συνακόλουθος διχασμός λαού και ηγεσίας, είναι που στέρησε το βυζαντινό δέντρο από τους χυμούς του, ώστε αποξεραμένο πια να σωριαστεί από τους ανέμους, που είχαν το όνομα οθωμανική λαίλαπα.
Αυτό το γεγονός είναι που δεν μπόρεσαν να δουν τότε οι ιστορικοί της Άλωσης. Γι’ αυτό και η καταφυγή στην «κερκόπορτα», τους ήταν αναγκαία διαφυγή από τη θλιβερή αλήθεια. Είναι βέβαια γεγονός ότι μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη από μιαν αφύλαχτη μικρή πόρτα, την κερκόπορτα, παραβιάζοντάς την, πρώτα πενήντα Τούρκοι. Αλλά την ίδια ώρα είχαν σκαρφαλώσει στο μισογκρεμισμένο τείχος της πύλης του Ρωμανού ήδη οι γενίτσαροι. Την Πόλη στην ουσία δεν την εκπόρθησαν οι Οθωμανοί του Μωάμεθ. Εκείνοι ακολούθησαν. Στην Πόλη μπήκαν οι γενίτσαροι, από το μισογκρεμισμένο τείχος στην πύλη του Ρωμανού. Και το τείχος δεν το γκρέμισε το μεγάλο κανόνι του Ουρβανού. Το γκρέμιζε, σιγά κι αθόρυβα για χρόνια πολλά πριν από την Άλωση, η αλλοτρίωση που προκάλεσαν στο λαό, με τα καινά δαιμόνια («εκσυγχρονιστικά» θα τα ονόμαζε η καθ’ ημάς κενολογία) που θέλησε να επιβάλει στο λαϊκό βίο η άρχουσα τάξη της Αυτοκρατορίας. Γιατί είναι μοιραίο, όταν αυτός ο λαός χάσει το σύνδεσμο με την ουσία που τον συνέχει ως έθνος, είναι ευάλωτος σε κάθε λογής πορθητές της Πόλης του.
Αν λοιπόν η πολιτική μας διανόηση επιθυμεί να ανατρέχει τώρα στην ελληνική μας Ιστορία, ας μη καταφεύγει στις από μηχανής κερκόπορτες, κι ας γυρίσει χρόνια πίσω, πολύ πριν την εισβολή, (στην περίοδο του ’64-’67) και ας αναζητήσει πότε και πώς και ποια αλλοτρίωση οδήγησε στο γκρέμισμά του το τείχος στην πύλη του Ρωμανού, από όπου μπήκαν χρόνια μετά οι Τούρκοι. (Και ο γράφων δεν εννοεί απλώς την εκδίωξη της Μεραρχίας από τη Χούντα. Διότι, και είναι όντως τραγικό, η Μεραρχία είχε «εκδιωχθεί» ήδη την επομένη της άφιξής της, από εμάς.) Και είναι επίσης θλιβερό, μετά από τα 35 χρόνια εμπειρίας, ο προβληματισμός της πολιτικής μας διανόησης να εξικνείται μέχρι το ερώτημα, γιατί ήρθανε οι Τούρκοι μόνο, και όχι, γιατί, όταν ήρθαν, μπόρεσαν να διαβούν το τείχος. *Ο Χάρης Φεραίος είναι αρχιτέκτων, Διδάκτωρ ΕΜΠ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. Συγγνώμη που βάζω αυτό το άσχετο σχόλιο εδώ, αλλά δεν βλέπω άλλο τρόπο να σας το γνωρίσω.

    Το σημερινό τεύχος (73ο) του περιοδικού "ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ" του οίκου ΛΙΒΑΝΗ, έχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο στην σελ. 24-25 του Σπύρου Τρίψα, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα θα αγοράσει το όνομα της Μακεδονίας, με αντάλλαγμα μισό δισ. €, τα οποία θα καταβάλει υπό διάφορες μορφές στα Σκόπια, με προτροπή (λέγε κατ' απαίτηση) των ΗΠΑ. Αυτό θα είναι το τίμημα για να δεχτούν τα Σκόπια το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", το οποίο φυσικά θα καταλήξει σε σκέτο Μακεδονία. Δεν γίνεται, όπως επισημαίνει το άρθρο, λόγος για την "μακεδονική" εθνότητα και γλώσσα.

    Δηλαδή και κερατάδες και δαρμένοι.

    Αν μπορείτε, βρείτε το περιοδικό και αναδείξτε το άρθρο. Πρέπει ο ελληνικός λαός, που τώρα φορολογείται αγρίως, να μάθει που πάνε τα λεφτά του, εκτός από τις μίζες. Προφανώς, οι φόροι έχουν πολύ μέλλον ακόμη και η εφ' άπαξ εισφορά που καταβάλαμε, μόνον εφ' άπαξ που δεν θα είναι.

    Πληρώνουμε για να στηρίξουμε το προτεκτοράτο των Αμερικανών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό...Αφού όμως θα πληρώσουμε εγώ λέω να τους πηδήξουμε κιόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά το Βόρεια το δέχονται δηλαδή οι πουλημένοι οι πολιτικάντηδες οι δικοί μας;
    Θα βρέξει πέτρες νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


    Τέσσερις ψηφιδωτοί άγγελοι που ήταν για αιώνες κρυμμένοι κάτω από ασβέστη στην Αγιά Σοφιά ήρθαν στο φώς. Έως τώρα έχει αποκαλυφθεί το πρόσωπο τους ενός μόνο αγγέλου, ενώ σε σχετική ανακοίνωση προέβη ο υπ. Πολιτισμού της Τουρκίας. Η τέχνη των προγόνων μας είναι δύσκολο να μείνει στο...σκοτάδι.

    Πηγή:in.gr

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.