5/7/09

Το απόρρητο «non paper» της Ουάσιγκτον για το Αιγαίο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε προηγούμενη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η στρατηγική της Ουάσιγκτον εντάσσεται αρμονικά στη θεωρία περί «στρατηγικού βάθους» που έχει διατυπώσει ο κ. Νταβούτογλου

▅ Οι ΗΠΑ ασπάζονται τις θέσεις της Τουρκίας
Επί κυβερνήσεως Ομπάμα οι Αμερικανοί ρίχνουν την ιδέα περί «επανεξέτασης των διεθνών κειμένων» που διέπουν το καθεστώς του


ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ επανεξέτασης των διεθνών συνθηκών που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου προτείνουν οι Αμερικανοί ως ένα από τα μέσα για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι ιδέες της Ουάσιγκτον εμπεριέχονται σε άκρως απόρρητο δισέλιδο «non paper»βασικά σημεία του οποίου αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα»- που βρίσκεται εν γνώσει τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του υπουργείου Εξωτερικών. Το «non paper» παρεδόθη στην ελληνική πλευρά από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες πριν από την τελικώς ματαιωθείσα επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι Αμερικανοί επιχειρούν μια καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Αιγαίο, ζητώντας αμοιβαία κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών. Με τον τρόπο αυτό όμως, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να ανέχεται και κατ΄ επέκταση να ενθαρρύνει εμμέσως την εγκαθίδρυση μιας «γκρίζας κατάστασης» στο Αιγαίο- κάτι που αποτελεί πάγια τακτική της Αγκυρας από την κρίση των Ιμίων το 1996 και εντεύθεν.

Η αμερικανική στάση μοιάζει να εντάσσεται στο πλαίσιο του εναγκαλισμού της Τουρκίας, η οποία έχει αναβαθμιστεί ραγδαία στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Ομπάμα (ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή), καθώς και της εξάλειψης των όποιων εμποδίων στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ. Το γεγονός αυτό θέτει καίρια ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η ελληνική διπλωματία εν όψει και της προγραμματιζόμενης επίσημης επίσκεψης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην Αγκυρα.

Ηδη μάλιστα έχουν αρχίσει να επικρατούν δεύτερες σκέψεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών για τη χρονική περίοδο μετάβασης της κυρίας Μπακογιάννη στην Τουρκία. Οι νέες εισηγήσεις επισημαίνουν ότι η επίσκεψη αυτή ίσως πρέπει να γίνει συντομότερα από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ακόμη και εντός του Ιουλίου, ώστε να μη συνδεθεί με την κορύφωση των διεργασιών εντός ΕΕ για την αξιολόγηση της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι κάτι πρέπει να γίνει με την ελληνοτουρκική διαμάχη στο Αιγαίο, όπου υπάρχουν «ξεχωριστές διαφορές» . Το επεσήμανε άλλωστε πρόσφατα ο νέος βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Φίλιπ Γκόρντον. Θεωρούν ότι η αντιπαράθεση αυτή κοστίζει πολύ σε χρήμα και ανθρώπινο κεφάλαιο στις δύο χώρες, ενώ παράλληλα δεν τους επιτρέπει να συμβάλλουν, ως μέλη του ΝΑΤΟ, σε άλλα «καυτά» μέτωπα (π.χ. Αφγανιστάν).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται επίσης να ενθαρρύνουν τον «άμεσο διάλογο» Αθήνας- Αγκυρας για όλα τα θέματα, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ. Δεν αποκλείουν μάλιστα και δική τους μεσολάβηση, εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες. Οπως σημείωσε προσφάτως η τουρκική εφημερίδα «Ζaman», οι Αμερικανοί επεξεργάζονται ιδέες για έναν «οδικό χάρτη» που θα βοηθούσε στην εκτόνωση της έντασης, Το πλέον ανησυχητικό σημείο του «non paper» είναι η ιδέα περί «επανεξέτασης των διεθνών κειμένων» (στα αγγλικά, «to review the international documents») για το Αιγαίο. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον εμφανίζεται με την ιδέα αυτή να ασπάζεται τη ρεβιζιονιστική τακτική της Αγκυρας. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας έχουν ήδη καταγράψει σε απόρρητα σημειώματα τη θέση ότι η Τουρκία επιδιώκει συστηματικά την ανατροπή των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν το καθεστώς και τα σύνορα στο Αιγαίο (Λωζάννη 1923, ιταλοτουρκική συμφωνία 1932, Παρισίων 1947). Η στρατηγική αυτή εντάσσεται αρμονικά στη θεωρία περί «στρατηγικού βάθους» που έχει διατυπώσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιμονή με την οποία η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αμφισβητεί ευθέως μέσω των υπερπτήσεων την ελληνικότητα του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου, σκοπεύει στη δημιουργία τετελεσμένων ώστε να υποστηριχθεί η καινοφανής θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Οι Τούρκοι επιμένουν ότι η ιταλοτουρκική συμφωνία της 28ης Δεκεμβρίου 1932 είναι άκυρη λόγω μη ολοκλήρωσης των απαραίτητων νομικών διαδικασιών, ενώ δεν κατετέθη και στην Κοινωνία των Εθνών. Η απάντηση της Αθήνας είναι ότι αυτή η συμφωνία συμπληρώνει εκείνη της 4ης Ιανουαρίου 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας που κατετέθη στην ΚτΕ. Παράλληλα, η Ελλάδα προσθέτει ότι η Αγκυρα ουδέποτε αμφισβήτησε την ισχύ των παραπάνω συμφωνιών ως την κρίση των Ιμίων (1996), ούτε καν όταν τα Δωδεκάνησα πέρασαν από την Ιταλία στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων (1947). Ουδεμία αντίρρηση προέβαλε η Αγκυρα και κατά τη ναυτική οροθέτηση της συγκεκριμένης περιοχής με περιφερειακή συμφωνία που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη το 1950 για την αεροναυσιπλοΐα. Σύμφωνα με αυτήν, η συνοριακή γραμμή του FΙR Αθηνών/ Κωνσταντινούπολης ταυτίζεται με τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας στην περιοχή.

Εδώ παραβίαση, εκεί παραβίαση, πού είναι η παραβίαση;
Στο αμερικανικό έγγραφο δίδεται επίσης έμφαση στο ζήτημα των παραβάσεων του FΙR Αθηνών, των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου και των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών (κατοικημένων ή μη) από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Αν και έχουν επανειλημμένως εκφράσει (σε «διπλωματική» γλώσσα) την αντίθεσή τους στη διαφορά έξι και 10 ν.μ. μεταξύ των χωρικώνυδάτων και του εναερίου χώρου της Ελλάδος, εκτιμάται ότι η «χαλαρή» εκ μέρους τους αντιμετώπιση του θέματος των υπερπτήσεων κλίνει υπέρ της Αγκυρας και θίγει, εμμέσως, ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, πολλές υπερπτήσεις των τελευταίων μηνών γίνονται σε τόσο χαμηλό ύψος (περίπου 200- 500 πόδια) που δύσκολα θα μπορούσαν να θεωρηθούν τυχαίες. Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης, οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επιδείξει κατανόηση σε θέματα ελληνικής κυριαρχίας. Ωστόσο εμφανίζονται να συνδέουν αυτή την κίνηση με κατανόηση εκ μέρους της Ελλάδας των τουρκικών θέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ασπαζόμενοι άλλο πάγιο επιχείρημα της Αγκυρας.

24 σχόλια:

  1. τα αποτελεσματα της πολιτικης του κατευνασμου ειναι γνωστα στην παγκοσμια ιστορια.οδηγουν στον πολεμο.
    αυτην την πολιτικη ακολουθησαν ολες οι Ελληνικες κυβερνησεις και τωρα πλεον ειναι αργα.
    δεν ειναι non paper αλλα τελεσιγραφο με την διαφορα οτι ο αποστολεας το εδωσε προς μεταφορα σε αλλον.
    η απλη πολιτικη σκεψη των Τουρκων οτι εφ οσον οι Ελληνες υποχωρουν ευκολα δεν προκειται να κανουν πολεμο τους ανοιξε την ορεξη για Κυπροποιηση του Αιγαιου και της Θρακης.
    αν εστω και τωρα δεν κανουμε τα αυτονοητα δηλαδη να υπερασπισουμε με καθε τροπο ακομα και με στρατιωτικα μεσα τα συνορα μας τοτε πολυ συντομα θα μιλαμε με σκοπιανους και αλβανους για Θεσσαλονικη και Ηπειρο.
    τωρα ποιος θα ασκησει αυτην την.....υπερηφανη Ελληνικη πολιτικη ειναι ενα μεγα ερωτημα.
    το ΥΠΕΞ(υπουργειο...εξαιρεσεων)με την συνδρομη ολων των κυβερνησεων ανοιξε την ορεξη του θηριου.
    με ποσα στρεματα το θηριο θα ..χορτασει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τὸ δίκαιο τοῦ ἰσχυροῦ πολὺ πιθανὸν νὰ ἐπικρατήση, εἰδικῶς μετὰ ἀπὸ τὴν πολιτικὴ κατευνασμοῦ τῆς Τουρκίας ποὺ ἀκολουθῆ ἡ Ἑλλάδα.
    Ἡ Ἑλλάδα μόνο μὲ αἷμα, κόπους καὶ ἱδρῶτα, κυριολεκτικά, θὰ κρατήση τὰ κεκτημένα, ἀκριβῶς δηλαδὴ ὅπως τὰ ἀπέκτησε.
    Ἕλληνες πολὺ πιθανὸν νὰ πολεμήσουν τὰ παιδιά μας, καὶ πρέπει νὰ προετοιμαζόμεθα γι' αὐτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν ανοικτά τους Τούρκους γιατί με την Τουρκία έχουν περισσότερα συμφέροντα.
    Ας μας βοηθήσει κάποιος διεθνολόγος οικονομολόγος να καταλάβουμε γιατί δεν έχουν τέτοια συμφέροντα με την Ελλάδα.
    Ίσως να οφείλετε στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανία, δεν έχει τεχνολογία, έχει όμως φοβερή διαφθορά και αδιαφάνεια. Τι προοπτικές μπορεί να έχει μια ξένη επένδυση σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θα πολεμήσουν τα «παιδιά» μας… Εμείς θα πολεμήσουμε δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που βαστάνε τα πόδια του και να ελπίζει ότι θα «πολεμήσουν τα παιδιά του»… Εγώ πάντως δεν θέλω να πεθάνω στο κρεβάτι μου ακόμα και όταν θα είμαι 70 χρονών… Και μην πουν ορισμένοι αφού δεν θα σε παίρνουν… Και ο Λορέντζος Μαβίλης στα 52 του σκοτώθηκε στο Μπιζάνι και ήταν παραστρατιωτικός. Αυτοί άλλωστε είναι και οι πιο αποτελεσματικοί γιατί δεν έχουν να χάσουν και πολλά. Απλά κάποια ασήμαντα χρόνια πόνου, αρρώστιας και γηρατειών.
    Το ότι η αμερικανική πολιτική οδηγεί σε ελληνοτουρκικό πόλεμο είναι σίγουρο. Το μόνο που εύχομαι είναι να γίνει όσο θα μπορώ να στέκομαι όρθιος. ΕΓΩ και όχι τα παιδιά μου.
    Τώρα οι αμερικανιές περί ανθρώπινου δυναμικού που σπαταλιέται σ’ αυτή την διαμάχη… Όταν θα δουν την Ρωσία να κατεβαίνει στο Αιγαίο σαν ο κύριος προμηθευτής μας σε οπλικά συστήματα ίσως να το ξανασκεφτούν… Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά γιατί δεν θα υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς την Κεντρική Ασία…
    Ας κοπιάσουν λοιπόν τους περιμένουμε ΕΜΕΙΣ και όχι τα παιδιά μας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι συμφωνώ στην επανεξέταση των διεθνών κειμένων, έτσι όπως είναι το Αιγαίο τώρα με πνίγει, θέλω διέξοδο στην ξηρά, στην ενδοχώρα της Μ. Ασίας, θέλω την Δυτική Μικρά Ασία... Άκου..."δεν διεκδικούμε τιποτα"...!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σωστος ο ελευθεριος β!!!!!!!!!!!!!!!
    μαζι σου.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα έχουμε ξαναπεί, η κυβέρνηση Καραμανλή είναι υπό διάλυση. Δεν μπορεί να επιλύσει τίποτα, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο. Ο μπαμπάκος της Ντόρας είχε πει όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός για συνδιαχείρηση του Αιγαίου με την Τουρκία... Η Ντόρα συνεχίζει το έργο από τη μία και, από την άλλη τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί στα ΜΜΕ για να προβάλλουν την ελληνοτουρκική φιλία, τον ανθρωπισμό, τον καλό αριστερό. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από τα αριστερά κόμματα και τους δημοσιογράφους τους, που έχουν κατακλύσει όλες τις εφημερίδες, υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που προσπαθούν να καταλαγιάσουν (εξαφανίσουν) με κάθε τρόπο την αντίσταση των Ελλήνων. Θεωρώ ότι μάλλον την έχουμε πατήσει. Η χώρα μας θα συρρικνωθεί και σύντομα με την αθρόα εισρροή μουσουλμάνων, εμείς οι εναπομείμαντες θα χαθούμε θα είμαστε πρόσφυγες στην ίδια μας πατρίδα. Αυτοί που σίγουρα δεν θα χαθούν θα είναι οι τρεις οικογένειες και οι αριστεροί φίλοι τους. Ο εμφύλιος πόλεμος καταδίκασε την Ελλάδα και το πληρώνουμε ακόμα εδώ και εξήντα χρόνια. Οι πρωταγωνιστές αυτού του πολέμου απολαμβάνουν την υστεροφημία τους, και οι απόγονοί τους υπουργικούς θώκους.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε για non paper: Σιγά βρε παιδιά μη ζωστείτε από τώρα όπλα, μπαλάσκες. Για πόλεμο κά΄ποιος δίνει εντολή. Το 40 ο (κακός ψυχρός κι ανάποδος) Μεταξάς την έδωσε. Τώρα θα τη δώσει ο γλυκούλης, ο αμερικανούλης η ο τουρκογλυφτούλης Τρεμόπουλος; Αντιθέτως κάνουν ότι μπορούν ώστε όταν έρθει η ώρα να έχουμε πλήρως αηδιάσει και ελάχιστοι να είναι όσοι θα έχουν όρεξη να τρέχουν σε θα΄λασσες και βουνά. Αυτές οι προσπάθειές τους δεν είναι χωρίς αποτέλεσμα (όσο και αν δεν μας αρέσει να το ακούμε)αφού, ας μην το ξεχνάμε, ο Τ. Παπαδόπουλος πρώτα έχασε τις εκλογές (μετά το ΟΧΙ) και μετά πέθανε. Βέβαια όταν έρθει η κρίσιμη ώρα θα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν λείπουν οι άνθρωποι που θα θελήσουν να μπουν μπροστά και να συνεχίσουν τον κατάλογο των θυσιών.
    Λείπουν αυτοί που θα διαχειριστούν τα οφέλη από τις θυσίες αυτές.
    Ποιοί θα πάνε σε συνομιλίες ,αφού εσείς δώσετε το αίμα σας αγαπητέ;
    Η κυρία Ντόρα που ούτε το πατρικό της όνομα δεν τολμάει να φέρει;
    Με τι πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο θα προχωρήσουμε;
    Πρώτα θα καθαρίσουμε τον οίκο μας.
    Χωρίς φανφάρες και τεχνάσματα.
    Αυτό είναι που φοβούνται οι άλλοι.
    Φοβούνται πως αν τραβήξουν το σχοινί θα αποσταθεροποιήσουν τους δικούς τους "εντός" και από τότε και έπειτα θα έχουν να κάνουν με συνομιλητές που δεν θα είναι υπάκουοι,δεν θα δεχθούν τετελεσμένα και τελικά θα βάλουν μπρος μια πολιτική και στρατιωτική μηχανή που θα κάνει αυτό για το οποίο φτιάχτηκε,το γνωστό και αυτονόητο δηλαδή.
    Παρόλα αυτά ,εγώ νομίζω ,πως και αυτό το ενδεχόμενο το αντιμετωπίζουν στα πλαίσια του δυνατού.Υπάρχουν εναλλακτικές "πατριωτικές" λύσεις.
    Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος: η Τουρκία δεν αντέχει στρατιωτική αντιπαράθεση σε μάκρος.
    Ούτε και εμείς αντέχουμε αλλά μέσα στην Τουρκία οι αλλαγές που αναμένονται σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιο δομικές.
    Πως θα τους κάνουμε να ανησυχήσουν;
    Πιθανώς στηρίζοντας πολιτικές ομάδες που δεν είναι του χεριού τους,που δεν τις κάνουν ότι θέλουν δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελευθέριε Β.

    Σε συγχαίρω και συμφωνώ μαζί σου.

    Σε ότι αφορά τα τεκταινόμενα. Πιστεύω ότι η τουρκία θα περιμένει το αν θα προκηρυχθούν εκλογές το Φθινόπωρο.

    Με βάση την λογική του Μουστάκια Μεϊμαράκη, της "ελεγχόμενης ήττας". Λογικά θα περιμένουν την αμέσως χείριστη κατάσταση, που είναι και η τυπική ακυβερνησία μην μπορώντας κανένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση (αφού μέχρι τώρα ζούμε την ουσιαστική ακυβερνησία).

    Πιστεύω (δυστυχώς) ότι η εποχή της κινδυνολογίας τελείωσε. Εάν αυτή τη στιγμή οι τούρκοι μπουν στο Αγαθονήσι, το CNN και το ΒΒC, θα αναφέρουν ότι "ξεκίνησαν εχθροπραξίες στην αμφισβητούμενη περιοχή του Αγαθονησίου".
    Με τον τρόπο τους οι τούρκοι και την έλλειψη αντιδράσεων από μέρους μας, έτσι ονομάστηκε η περιοχή "αμφισβητούμενη".

    Δεν νομίζω ότι θα κινηθούν αλλού οι τούρκοι, δεν το κάνουν για αντιπερισπασμό.

    Εγώ αναρωτιέμαι, οι δυνάμεις στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι έχουν ενισχυθεί;

    Αυτά, δυστυχώς θα τα ξαναπούμε φίλοι, οι καλές ειδήσεις λείπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ημουν αγενητος αλλα εχω διαβασει για την επιστρατευση του 87....
    Που ειναι αυτοι οι ηγετες σημερα?
    Σιγουρα εκαναν λαθη αλλα σε καμια περιπτωση δεν υπηρχε αμφισβητηση της Εθνικης κυριαρχιας.
    Απο τοτε που ειναι η Ντορα στο υπουργειο παμε απο το κακο στο χειροτερο, ειναι επικυνδινη.
    Ελπιζω να παμε γρηγορα σε εκλογες με ισχυρη κυβερνηση, δεν πιστευω οτι ειναι καλυτεροι οι αλλοι αλλα δεν βλεπω να οδηγηται καπου το πραγμα

    makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρέπει να ριξουμε και εμείς διεκδικήσεις. Οχι σχολή της χάλκης. Ιμβρος και Τένεδος. Σύμφωνα με απόφαση των δικαστηρίων των ΗΠΑ ότι χάθηκαν περιουσίες των Ελλήνων στην μικρά Ασία και στην Κωνσταντινούπολη, να διεκδικούμε αυτά. Μόνο οι εβραίοι θα κερδίζουν αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ζητουμενο των ΗΠΑ και Τουρκιας ειναι η επανεξεταση του καθεστωτος του Αιγαιου.
    Το δεδομενο ειναι οτι ολα τα νησια κατοικουνται απο Ελληνες πολιτες εκτος των Ιμβρου, Τενεδου οπου υπαρχει βασει της Συνθηκης της Λωζαννης , Ελληνικη μειονοτητα που δικαιουται αυτοδιοικηση.
    Υποχρεωση του Ελληνικου κρατους ειναι η προστασια της ζωης, ελευθεριας και περιουσιας των κατοικων των νησιων.
    Αν οι ΗΠΑ δεν αποδεχονται αυτο το δεδομενο, τοτε το Ελληνικο κρατος πρεπει να βρει τον τροπο υπερασπισης των νησιωτων κατοικων του.
    Απο την εκμεταλευση του υποθαλλασιου πλουτου του Αιγαιου απο Αμερικανικες εταιρειες μεχρι την παροχη λιμενικων διευκολυνσεων στο Ρωσικο ναυτικο υπαρχουν πολλες ενναλακτικες λυσεις.
    Πρεπει να γινεται με καθε τροπο γνωστο και σαφες, σε εχθρους και φιλους, οτι μια ισχυρη Τουρκια που δεν τιμα την υπογραφη της και οι εκβιασμοι ειναι η παγια και διαχρονικη πολιτικη της δεν μπορει να υποστηριζεται και να θεωρειται συνεταιρος απο κανενα κρατος της γης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου αρεσε που ομπαμα μας παρουσιαζοταν σαν ηθικος και δικαιος,ενω ο αντιπροεδρος του ηταν βαθεια φιλελληνας.Ρε που φτασαμε,να λεμε σε λιγο οτι ο μπους ηταν καλλιτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. LOGO TOY MEGALOY XREOYS POY EXOYME MALLON THA HTO KALO DIA EMAS ENAS POLEMOS . STHN DIARKIA EKSALOU KSESKARTAROUME.MBORI NA PESI SE MAS PALI TO XREOS NA APOTHISOUME TOUS TOURKOUS STHN ASIA. OSO GIA THN FYLI KI SYMAXO AMERIKH THA VRETHI PALI ADIAVASTI.PROTA VOITHISAN TON HOUSEIN MEXRI POU PARA DYNAMOSE TORA PIASANE TOUS TOURKOUS.AFTO EXO NA TOUS PO MONO [PISO EXI H AXLADA THN OURA TIS].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν οι υπουργοι μιας κυβέρνησης ειναι ο καθείς στο κόσμο του, οπως καλή ωρα ο κ.κ. υπουργος της Εθνικής Αμυνας , νομίζει οτι ειναι ακομα γραμματεας του κόμματος ,ενω η κα. κα υπουργος επι των εξωτερικών δειχνει μεγαλυτερη σπουδη για την εικονα της ως μελλοντικη πρωθυπουργος , ετσι αν ο νταβουτογλου κανει τη δουλειά του δηλαδη οτι πρεπει να κανει ενας υπουργος επι των εξωτερικών , τοτε κυριοι παιξαμε και χασαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ???ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΜΙΛΑΩ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΛΕΝΕ??ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ....ΜΑ ΚΑΛΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΑ?ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ?ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΙ?ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ?ΑΛΛΟ ΤΟ ΝΑ ΔΥΝΑΜΗΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΓΝΟΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. H Eλλάδα δεν αρνείται μια «διαπραγματευτική λύση» με οριακές παραχωρήσεις. Όμως η Αγκυρα ζητάει ουσιαστικότατες παραχωρήσεις, με πιθανότητα απαίτησης επιπρόσθετων παραχωρήσεων, στο μέλλον.

    Mπορούμε να αιφνιδιάσουμε Tούρκους και Aμερικανούς αντιδρώντας αποφασιστικά διότι μέχρι τώρα έχουμε δημιουργήσει στους πάντες τη βεβαιότητα ότι μονίμως φυγομαχούμε.

    Ό,τι χάνεται στο πόλεμο έχει πιθανότητες να ξανακερδηθεί είτε με διαπραγματεύσεις
    είτε με πόλεμο. Ό,τι παραχωρείται αμαχητί δεν ξανακερδίζεται ποτέ.

    του ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

    Eδώ που έφτασαν τα πράγματα η φυγομαχία οδηγεί σε βεβαία ήττα.

    Kαι μάλιστα σε ήττα ιστορικής κλίμακας. Kαι δεν είναι πλέον «σώφρων» πολιτική. Σώφρων πολιτική είναι εκείνη που αποδέχεται το μικρότερο λελογισμένο ρίσκο, ελαχιστοποιεί τις βέβαιες επερχόμενες απώλειες και μεγιστοποιεί τα κέρδη από τα λάθη των άλλων. Kαι οι άλλοι θα κάνουν λάθη, αν κλονίσουμε τις βεβαιότητες επί των οποίων στηρίζονται μέχρι σήμερα. E, λοιπόν, εμείς τους δημιουργήσαμε με τη συμπεριφορά μας και με μηνύματα που τους στέλνουμε, αυτές τις βεβαιότητες - στο χέρι μας είναι να τις κλονίσουμε. Aς το κάνουμε...

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ:
    http://ellinikoforum.blogspot.com/2009/07/blog-post_4103.html

    ΠΗΓΗ: SAMIZDAT - MAGAZINE
    Αναρτήθηκε από ΕΛΛΗΝΙΚΟ FORUM

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    Π. ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΕΛΕΥΘΕΡΙΕ Β.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς στον πόλεμο οι νέοι πολεμάνε!
    Μπορεί ο Μαβίλης να ήταν 52 όταν σκοτώθηκε στον Δρισκο ή ο Λεωνίδας 60
    στις Θερμοπύλες.
    Αλλά αυτά είναι εξαιρέσεις...
    Για φαντάσου 50αρηδες πιλότους F16 (με ...πίεση κλπ )στο Αιγαίο να αντιμετωπίζουν 28αρηδες και 30αρηδες. Κρίμα στα αεροπλάνα!
    Ή κομάντος – αλεξιπτωτιστές-ΟΥΚ 45αρηδες με δισκοπαθειες κλπ. στο Αγαθονησι
    Αστεία πράγματα! Κωμωδία!
    Μπορεί το πνεύμα να είναι πρόθυμο αλλά δυστυχώς η σαρξ δεν ακολουθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναι συμφωνώ στην επανεξέταση των διεθνών κειμένων, έτσι όπως είναι το Αιγαίο τώρα με πνίγει, θέλω διέξοδο στην ξηρά, στην ενδοχώρα της Μ. Ασίας, θέλω την Δυτική Μικρά Ασία... Άκου..."δεν διεκδικούμε τιποτα"...!!!
    ΙοΠ


    Ναι ,συμφωνώ, πρέπει να ζητήσουμε τη δυτική Μ.Ασία για λόγους ασφαλείας (α λα τούρκα!), μάλιστα έτσι θα προστατεύσουμε όλη την Ευρώπη από τις ορδές των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αν μπούμε σε διάλογο για τις συμφωνίες του Αιγαίου ΧΑΣΑΜΕ τα ΠΑΝΤΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ. Μακριά απο την Αμερικανική καμόρα.

    Απο αύριο κιόλας στα 12 ν.μ. και άστους να χτυπιούναι.

    Το ΑΙΓΑΙΟ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ.


    Χρειαζόμαστε ζωτικό χώρο μέσα στην Τουρκία για να προστατέψουμε και να διασφαλίσουμε τα σύνορα της ΕΕ
    ;-)

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. I am not sure as to why people complain about the Turks and the US...many Greeks had the ear of many presidents, starting from Necroponte, Stephanopoulos, Spiros Agnew, Dukakis along with cureent and and past members of congress of Greek descent...Greeks never took advantage of the then and current situation...even the head of the CIA was a Greek...

    So why always put blame on others?...It's about time Greece take responcibility for their own misfortunes...

    Blame others for our wounds will always ensure a disaster...

    Shoot a damn plane when it croses athens FIR...show you mean business...show some damn balls...

    Back during the IMIA crisis Greece was in the drivers seat to the extent Ciller called Clinton asking/begging him to intervene, coz the turks were afraid of an all out war...Greece had the Turks in a corner and let them off the hook...Greece should have made sure then she meant business...but the passive/sleepy policy got us where we are today...so why are we blameing others when we are the ones that caused all the problems of today?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κατ'αρχάς θα συμφωνήσω με τον Ελευθέριο Β'..και θα διαφωνήσω με τον "ανώνυμο" που μίλησε για "κωμωδία 45αρηδων"..Αυτόι που θα πολεμήσουν είναι όντως όσοι βρίσκονται σ'αυτή την ηλικία και άνω, όχι γιατι δεν έχουν κάτι να χάσουν, αλλά γιατί δεν έχασαν ακόμα απο μέσα τους το πατριωτικό συναίσθημα! Αυτό έχει δυστυχώς χαθεί απο τη νέα γενιά, υποκινούμενο φυσικά εντέχως απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις! Τα ΜΜΕ δεν προβάλουν την αλήθεια και δεν πρόκειται να την προβάλουν ποτέ! αντιθέτως, προβάλουν κους-κους, reality-games, καλοπέραση και ΧΛΙΔΗ! Δηλαδή αυτά με τα οποία ουσιαστικά κοιμίζουν τον κόσμο και τον κάνουν νωθρό και αδύναμο να αντιδράσει φοβούμενος μη χάσει τις "ανέσεις" του, οι οποίες μόνο στη σφαίρα της φαντασίας του καθενός μας υπάρχουν. (μη μου πει κανεις ότι έχει ανεσεις..). Άπό την άλλη, εδώ και 20 σχεδόν χρόνια καλιεργείται το κλίμα "της εληνοτουρκικής φιλίας", μια φράση που μόνο ΑΗΔΙΑ θα έπρεπε να προκαλεί! ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΦΙΛΙΑ!!!! ΠΟΤΕ! Όσο οι δικοί μας "φιλήσυχοι"-αμερικανόφιλοι-μαλιστάνθρωποι-ειρηνομούνηδες πολιτικοί θα κάνουν πίσω, τόσο η Τουρκία θα "ορμάει" σαν θηρίο για να μας κόψει άλλο ένα "κομμάτι"!..
    Ξυπνήστε όσο πιο πολλούς μπορείτε! μιλήστε με φίλους, γνωστούς, συγγενείς, συναδέλφους!
    Έχουμε πάθει ότι έπαθε ο βάτραχος που έβρασε....
    Και για να γίνω πιο σαφής, αναφέρω το πείραμα:
    Αν ρίξουμε έναν βάτραχο σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, αυτός θα πηδήξει αμέσως έξω.
    Αν όμως τον βάλουμε μέσα στην κατσαρόλα με κρύο νερό και αρχίσουμε να ζεσταίνουμε το νερό μέχρι βρασμού, τότε κύριοι ο βάτραχος ΘΑ ΒΡΑΣΕΙ!
    Και ξέρετε γιατί; Διότι οι αλλαγή θερμοκρασίας έρχεται σιγά σιγά...
    Ας κάνω λοιπον και τις αντιστοιχίες για να σας διευκολύνω..
    ο Βάτραχος=εμείς
    το νερό που βράζει=οι αλλαγές που γίνονται σε πολιτικό-κοινωνικό επιπεδό.
    ........
    Ας πηδήξουμε απο την κατσαρόλα όσο είναι νωρίς φίλοι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λίγο πριν δημοσίευσα ένα άρθρο που τελειώνει με το παραδειγμα της κατσαρόλας και του βατράχου. Αλλά το έκανα ως "Ανώνυμος". Θα ήθελα αν γίνεται να δημοσιευτεί με το τρέχον όνομα δηλαδή: Spartakos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.