10/2/14

Αναμένεται παρέμβαση Ομπάμα για το κυπριακό

Αντρέας Κημήτρης
Δύο εικοσιτετράωρα απομένουν για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία των δύο πλευρών επί του κοινού ανακοινωθέντος και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Νέες πληροφορίες, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα να προβεί σε σχετική δήλωση μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία έχει και το τί πρέπει ν’ αναμένουμε στο προσεχές μέλλον.
Η συνάντηση της Τρίτης, η ισχυρή παρέμβαση των Αμερικανών, η απουσία Ντάουνερ και ο διορισμός Οζερσάι ως νέου Τ/κ διαπραγματευτή προσδίδουν έντονο ενδιαφέρον στις εξελίξεις, που αφορούν στο Κυπριακό.
Παρ’ όλα αυτά, διπλωματική πηγή συστήνει αυτοσυγκράτηση, καθώς, η πλευρά μας δεν αναμένει ουσιαστικό αποτέλεσμα, εντός των επόμενων 18 μηνών, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, που ακολουθούν σε Τουρκία και κατεχόμενα.
Τον Μάρτιο διεξάγονται δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και τον Αύγουστο θα ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου Πρόεδρου.
Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, η Άγκυρα θα είναι πιο ευέλικτη να προβεί σε κινήσεις αναφορικά με το Κυπριακό, όταν εξέλθει της προεκλογικής περιόδου.
Η εκλογική, όμως, αναμέτρηση, που θέτει ως χρονικό ορόσημο τους 18 μήνες είναι αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα τον Μάρτιο του 15 για την ανάδειξη του νέου κατοχικού ηγέτη.
Η παρουσία του Ντερβίς Έρογλου δυσχεραίνει τις προοπτικές ουσιαστικού διάλογου, καθώς, η αδιάλλακτη στάση του δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες, γεγονός, που φαίνεται να ενστερνίζεται και ο διεθνής παράγοντας.
Ως εκ τούτου, θα υπάρξει έναρξη και συντήρηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ, οι ρυθμοί των συνομιλιών αναμένεται ν' ανέβουν, μετά τις εκλογές σε Τουρκία και ψευδοκράτος.

Επομένως, η αντικατάσταση του Τ/κ διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ από τον Κουτρέτ Οζερσάι, δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με αυτές τις πληροφορίες.Πληροφορίες έφεραν τον Οσμάν Ερτούγ να είναι πιο αδιάλλακτος ακόμη και από τον Ντεκτάς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, στη συνάντηση της Τρίτης θα συνοδεύεται από τον Οζερσάι, ο οποίος υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ακολούθως, σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου στις διαπραγματεύσεις με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Εντείνεται η αμερικανική παρέμβαση
Η έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών στο Κυπριακό αναμένεται να έχει την έντονη αμερικανική στήριξη, αποκορύφωμα της οποίας, ενδέχεται ν’ αποτελέσει σχετική δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία, εάν γίνει, θ’ ακολουθήσει τις ημέρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό Έρογλου.
Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και το τονίζουμε αυτό. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, εάν ο Μπαράκ Ομπάμα προβεί σε σχετική αναφορά, τότε, η δήλωσή του θα κυμαίνεται στο ίδιο μήκος με εκείνη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τη διαδικασία και προσδοκούν σε μια δίκαιη και βιώσιμη κατάληξη.
Το αμερικανικό, όμως, ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μέχρι σ’ αυτό το σημείο.
Όπως μεταδώσαμε και χθες, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ανέλαβε να προωθήσει το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που προωθεί η Λευκωσία μ’ έμφαση στην επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η αμερικανική διπλωματία έχει αναλάβει πρωτοβουλία να επηρεάσει την Τουρκία, ώστε να αντιμετωπίσει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επομένως, πιθανή συμφωνία για επιστροφή της Αμμοχώστου αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Κανένας δεν μπορεί να επιβάλει τίποτε εκτός εάν βρεθούν πάλι προδότες και υπογράψουν ένα καινούργιο σχέδιο ΑΝΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.