28/6/14

Ιράκ: 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χριστιανική πόλη Καρακός για να σωθούν

EPA/ALBARAKA NEWS/HANDOUT
Περίπου 10.000 άνθρωποι έφυγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της χριστιανικής πόλης Καρακός, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανέφεραν κάτοικοι και υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν εσπευσμένα τις εστίες τους και ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών αναζητούν καταφύγιο στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (ΗCR).
Η πόλη Καρακός βρίσκεται μεταξύ της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, ο έλεγχος της οποίας έχει περιέλθει στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών ανταρτών από την 10η Ιουνίου και της Αρμπίλ, η οποία μέχρι στιγμής έχει συγκριτικά γλιτώσει από τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι σουνίτες μαχητές, κυρίως τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

«Περίπου 10.000 μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων του Καρακός εγκατέλειψαν τις εστίες τους αφού βλήματα όλμων ερρίφθησαν κοντά στην πόλη νωρίτερα στην εβδομάδα», σύμφωνα με δελτίο τύπου που ανήρτησε η Αρμοστεία στον ιστότοπό της.
Πολλοί κάτοικοι εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εγκατέλειψαν τις εστίες τους έπειτα από αυτούς τους βομβαρδισμούς, την προέλευση των οποίων αγνοούν.
«Τα παιδιά μας δεν έχουν κοιμηθεί εδώ και δύο ημέρες, έχουν τρομοκρατηθεί από τους βομβαρδισμούς», εξήγησε η Άζαρ Μπέχναμ, η οποία φιλοξενείται μαζί με τα 5 παιδιά της σε ένα κέντρο υποδοχής στην Αρμπίλ. «Φύγαμε κι αφήσαμε τα πάντα πίσω μας. Οι κρότοι (σ.σ. των εκρήξεων) είχαν γίνει τρομακτικοί και η ζωή αδύνατη», προσέθεσε η ίδια.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία «οι αφίξεις αυτές θα αυξήσουν την πίεση στους πόρους» του Κουρδιστάν, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη βενζίνη.
Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν μπάνιο, κλιματισμό, με το καλοκαίρι στο Ιράκ να είναι δύσκολο και ανησυχούν για την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, υπογραμμίζει η HCR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.