27/6/14

Υπεγράφη η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. - Ουκρανίας

Ο Πέτρο Ποροσένκο με την Αγκελα Μέρκελ κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας.
Υπεγράφη η συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που επιθυμούν προσέγγιση με τη δυτική Ευρώπη παρά τις πιέσεις της Ρωσίας.

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό σας, σήμερα περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προσθέτοντας ότι τίποτε στη συμφωνία δε θήγει τη Ρωσία.
«Η συμφωνία είναι θετική, δεν είναι αρνητική για κανέναν», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η συμφωνία υπογράφηκε επίσημα στις Βρυξέλλες από τους 28 αρχηγούς των κρατών - μελών της Ε.Ε., τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και τον πρωθυπουργό της Μολβαδίας Γιούρι Λεάνκα.
«Τι μεγάλη ημέρα! Ίσως η σημαντικότερη για τη χώρα μου μετά την ανεξαρτησία», ανέφερε ο Ποροσένκο, πρόσθεσε πως οι «στορικές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες» και υπογράμμισε πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί σε «όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο μέρος της συμφωνίας σύνδεσης, αυτό που αφορά τις εμπορικές σχέσεις και έχει στόχο κυρίως την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των τελωνειακών φραγμών μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών της Ε.Ε.. Το πρώτο μέρος, που αφορά τις πολιτικές σχέσεις, είχε υπογραφεί τον Μάρτιο από τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.
Η υπογραφή της συμφωνίας είχε προβλεφθεί αρχικά για το Νοέμβριο του 2013, πριν ο τότε πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάνει στροφή 180 μοιρών, προτιμώντας να στραφεί στη Ρωσία για να λάβει οικονομική βοήθεια. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που οδήγησε στην πτώση του και μετά ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες από τη Μόσχα
Στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα πάρει μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία της, εφόσον αυτή επηρεασθεί αρνητικά από την υπογραφή της συμφωνίας.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν προειδοποίησε πως οι συμφωνίες οικονομικής σύνδεσης με την Ε.Ε. θα έχουν «σοβαρές συνέπειες».
Όπως είπε, «η σύναψη μιας τόσο σοβαρής συμφωνίας επαφίεται ασφαλώς στην κυριαρχία κάθε κράτους», αλλά πρόσθεσε πως «οι συνέπειες της συμφωνίας που υπογράφηκε από την Ουκρανία και τη Μολδαβία θα είναι αναμφίβολα σοβαρές».
Εν τω μεταξύ λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνία αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις στενού συμβούλου του Ρώσου προέδρου, του Σεργκέι Γκλάζιεφ, ο οποίος χαρακτήρισε ναζί τον Ουκρανό και παράνομη την εκλογή του.
«Η Ευρώπη προσπαθεί να σπρώξει την Ουκρανία να υπογράψει αυτή τη συμφωνία δια της βίας. (...) Οργάνωσαν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, βοήθησαν τους ναζί να έρθουν στην εξουσία. Σήμερα, αυτή η κυβέρνηση των ναζί βομβαρδίζει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας», δήλωσε ο Γκλάζιεφ στο BBC.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ναζί τον Πέτρο Ποροσένκο, απάντησε «ασφαλώς, υποστήριξε τους ναζί»
Ο εκπρόσωπος του ΚρεμλίνουΝτμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πάντως λίγο αργότερα ότι ο Γκλάζιεφ εξέφρασε προσωπική άποψη και ότι δεν πρόκειται για επίσημη θέση της Μόσχας.

ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.