30/6/14

ΗΠΑ: Να επιστρέψει η Τουρκία τις εκκλησιαστικές περιουσίες

Ευσταθιάδης Στάθης  
Σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής του Κογκρέσου
Η Τουρκία «είναι υπόλογη για τις χριστιανικές περιουσίες» στην Τουρκία και την Κύπρο, αναφέρει απόφαση της επιτροπής Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής η οποία προκάλεσε την «έντονη αντίδραση» της Άγκυρας και προσθέτει ένα ακόμη αρνητικό στοιχειό στις αμερικανό-τουρκικές σχέσεις.
Η επιτροπή ομόφωνα την  περασμένη Παρασκευή ενέκρινε κοινή πρόταση-απόφαση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Εντ Ρόις και του Δημοκρατικού Ελιοτ Ενγκελ η οποία καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες και να αποδώσει στους δικαιούχους τους τα χριστιανικά ιδρύματα και κειμήλια που βρίσκονται στην Τουρκία είτε στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου.

Εισάγοντας την πρόταση-απόφαση ο πρόεδρος κ. Ρόις τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στην Τουρκία ένα σαφές μήνυμα: Πρέπει να επιστρέψει τις περιουσίες των  εκκλησιών στους ιδιοκτήτες δικαιούχους τους, δίνοντας κατ' έτος και το μέτρο της προόδου σ΄αυτό το ζήτημα».

Η απόφαση ζητά από τον εκάστοτε αμερικανό υπουργο Εξωτερικων να συντάσσει κατ΄έτος έκθεση προς το Κογκρέσο η οποία θα αναφέρεται στην πολιτική και στα πεπραγμένα της Ουάσιγκτον σχετικά με το κατά πόσον η Τουρκία επέδωσε στους δικαιούχους κλεμμένη είτε κατασχεμένη χριστιανική περιούσια. Η πρώτη έκθεση του υπουργού πρέπει να σταλεί στο Κογκρέσο έξι μήνες μετά την πρώτη επίσημη ενημέρωση της Τουρκίας για την απόφαση της επιτροπής.

Η Αγκυρα καλείται επίσης να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού πατριαρχείου και τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες,

Απόπειρα των «γνωστών αντιτουρκικών κύκλων της Αμερικανικής Βουλής, οι οποίοι κινούνται με εσωτερικά πολιτικά ελατήρια» χαρακτήρισε το τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση και τόνισε ότι «παρόμοιες πρωτοβουλίες που προωθούν αντιδημιουργικές και αβάσιμες είναι απολύτως απαράδεκτες». Σε ο,τι αφορά την Τουρκία, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, «η απόφαση είναι άκυρη και ανύπαρκτη».

Η απόφαση της επιτροπής Εξωτερικών θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.