30/6/14

Κύπρος: Κομμένο το «πηγαινέλα» πρέσβεων στα κατεχόμενα

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Δημοκρατία θα εκφράσει τη διαμαρτυρία της προς όσους πρέσβεις παρέστησαν σε γεύματα που παρέθετε ο Οζντίλ Ναμί στα κατεχόμενα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση ρηματικής διακοίνωσης, μέσω της οποίας θα προειδοποιεί ξένους πρέσβεις να διακόψουν τις επαφές με το κατοχικό καθεστώς.
Παράλληλα, υπάρχει πρόθεση για λήψη μέτρων εναντίον όσων συνεχίσουν εφεξής να πραγματοποιούν συναντήσεις με εκπροσώπους της αποσχιστικής οντότητας. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, είναι η υποβάθμιση του επιπέδου των επαφών που θα έχουν οι διπλωμάτες με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν αύριο (Δευτέρα), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.
Αφορμή για αυτή την αντίδραση εκ μέρους της Λευκωσίας, αποτέλεσαν δυο γεύματα που οργάνωσε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, με πρέσβεις ξένων χωρών, στις 13 και στις 24 Ιουνίου, για «να τους ενημερώσει για τις τουρκοκυπριακές θέσεις στις συνομιλίες».
Τα γεύματα που παρέθεσε ο Ναμί κτύπησαν καμπανάκι στην κυβέρνηση, η οποία αξιολογώντας και άλλες κινήσεις της τουρκικής πλευράς, προχωρεί σε προληπτικά μέτρα.
Στη ρηματική διακοίνωση, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται ότι θα καλεί τους διαπιστευμένους στη Δημοκρατία πρέσβεις να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν τους νόμους της, αλλά και αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ξεκαθαρίζεται πάντως, πως ένα είναι να γίνονται επαφές με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και διαφορετικό με αξιωματούχους του ψευδοκράτους. Σημειώνεται ότι ρηματικές διακοινώσεις είχαν εκδοθεί και στο παρελθόν, πλην όμως στη συνέχεια, όπως γίνεται συνήθως, ατόνησαν.
Ανεξαρτήτως των προθέσεων των ξένων πρεσβευτών, είναι προφανές ότι στόχος του κατοχικού καθεστώτος μέσα από τις επαφές αυτές είναι η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Newzup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.