27/6/14

«Ωρολογιακή βόμβα το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό»

«Ωρολογιακή βόμβα το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό»
Νεφέλη Σκαρλίδου
 «Φωνή λαού, οργή θεού... ». Εκατοντάδες επιστημονικοί και οικολογικοί φορείς διατρανώνουν την αντίθεσή τους στις επιχειρούμενες αλλαγές στον αιγιαλό και με επιχειρήματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσα πρόκειται να ζήσουμε με το «ξεπούλημα» των παραλιών.

Εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση πολιτών και φορέων κατά του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό και τις παραλίες που απειλεί να καταστρέψει το παραθαλάσσιο, πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, αναλαμβάνει το Πανελλήνιο Δίκτυο «Ακτές Ώρα Μηδέν».
Από την πρώτη στιγμή το Newsbomb.gr ανέδειξε θέμα και στήριξε την προσπάθεια των κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την απόσυρση του νομοσχεδίου, γι' αυτό και δεν θα μπορούσε να λείπει από την συνέντευξη τύπου που δόθηκε από το δίκτυο Ακτές Ώρα Μηδέν, χθες Πέμπτη 26/07.
Την αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, Διαχείριση και Προστασία Αιγιαλού και Παραλίας» εκφράζει το Πανελλήνιο Δίκτυο «Ακτές Ώρα Μηδέν» το οποίο καλεί τους πολίτες να διαδώσουν και να υπογράψουν το ψήφισμα που συνέταξαν 130 φορείς και έχουν υπογράψει ήδη 147.500 άτομα.
cropped-header-thumb-large
Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει προκαλέσει πρωτοφανή σε μαζικότητα αντίδραση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τόνισε η Μαρία Καραμανώφ, σύμβουλος Επικρατείας και μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.
Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, παραλήμνιες περιοχές, υγροτόπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, υπογράμμισε η κ. Καραμανώφ.
Πρόσθεσε επίσης, πως για πρώτη φορά στην ιστορία οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, ενώ επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του κράτους δικαίου.
Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα, τις θάλασσες, τις παραλίες και την, σε πολλά μέρη, παρθένα ακόμα φύση.
Τεράστιο πλήγμα και στον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας θα προκαλέσει η εφαρμογή του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και αρχαιολόγο στην Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Η κ. Κουτσούμπα τόνισε ότι υποβρύχιες αρχαιότητες, όπως στην Ελαφόνησο Λακωνίας και στην Αργολίδα, βυθισμένα λιμάνια, που βρίσκονται εκεί όπου είναι τα σύγχρονα, όπως στη Λέσβο, τη Θάσο, την Αίγινα και αλλού γίνονται απροσπέλαστα, αφού η παράκτια ζώνη και τα λιμάνια περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί σε επιχειρηματίες.
Χερσαίοι αρχαιολογικοί τόποι σε παραλίες, όπως ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στο Καβούρι Αττικής ή η αρχαία πόλη της Ιτάνου στο Λασίθι της Κρήτης, ιστορικά μέρη, όπως ο κόλπος του Ναυαρίνου, όπου έγινε η γνωστή ναυμαχία, ή ολόκληρα νησιά, σαν το Γαϊδουρονήσι στην Κρήτη και την Αλιμνιά στα Δωδεκάνησα, χαρακτηρισμένα ως προστατευόμενες αρχαιολογικές περιοχές κινδυνεύουν να γίνουν απροσπέλαστα για το κοινό, προειδοποίησε η κ. Κουτσούμπα.
Απειλή για την Ελλάδα
WP 20140626 006
Ως «ωρολογιακή βόμβα» περιέγραψε το σχέδιο νόμου ο κ. Καραμπέτσος από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, στο οποίο συμμετέχουν 80 οργανώσεις. «Αν δεν αποσυρθεί στο σύνολό του, όχι μόνον κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες, θα χαθούν από τα σημαντικότερα κομμάτια αυτού που γνωρίζουμε ως "Ελλάδα"», τόνισε ο κ. Καραμπέτσος.
Ήδη στο Ελληνικό, η ιδιωτικοποίηση 6.500 στρεμμάτων και 3,5 χιλιομέτρων παραλίας που περιλαμβάνει δυο ελεύθερες παραλίες, ένα αθλητικό κέντρο και ένα λιμάνι εκποιούνται για χρήσεις που η κοινωνία δεν χρειάζεται, όπως καζίνο, εμπορικά κέντρα κλπ, επισήμανε ο Πάνος Τότσικας, από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Στην επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή της ιδιαίτερης φύσης και ισορροπίας της παράκτιας ζώνης εστίασε η Ελένη Καμπέρη, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η οποία κατήγγειλε πως το Κέντρο ουδέποτε εκλήθη για να καταθέσει την επιστημονική του εμπειρία.

Μαραθώνιος 240 χλμ για τον αιγιαλό 
aigialos-240-115777

Μια από τις δράσεις διαμαρτυρίας που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί ο υπερμαραθώνιος «240 χλμ για τον αιγιαλό» που αποτελεί πρωτοβουλία του μαραθωνοδρόμου Άγη Εμμανουήλ. Με αφετηρία τις Κεχριές κοντά στα Ίσθμια στις 8 Ιουλίου, οι δρομείς θα περάσουν από Ελευσίνα, Ελληνικό, Ανάβυσσο, Λαύριο, Λούτσα και θα καταλήξουν στις 12 Ιουλίου στον Σχοινιά. Παράλληλα θα λάβει χώρα σκυταλοδρομία πολιτών, η συμμετοχή των οποίων αυξάνεται με μαθηματική πρόοδο, όπως είπε ο κ. Εμμανουήλ, η οποία θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στον δρόμο.

Πολίτες και οργανώσεις καλούνται:
Να ενώσουν τη φωνή τους με τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών που ήδη σε αριθμό 143.730 και πλέον ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, υπογράφοντας εδώ
Να υπογράψουν και διαδώσουν το επισυναπτόμενο Ψήφισμα της 15ης/5/2014, το οποίο προσυπογράφουν ήδη 97 φορείς και οργανώσεις.
Το Ψήφισμα της 15ης/5/2014 μπορείτε να το προσυπογράψετε στο email:  info@environ-sustain.gr, ενώ μπορείτε να το βρείτε και στο facebook

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/465054/orologiaki-vomva-to-nomoshedio-gia-ton-aigialo#ixzz35p1ke8uH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.