27/6/14

Ιράκ: Αεροπορικές επιδρομές στο Τικρίτ

REUTERS/AHMED JADALLAH
Οι ιρακινές δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει την προέλαση των σουνιτών και δεν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο παρά ελάχιστων εκ των περιοχών που κατέλαβαν οι αντάρτες αυτοί. Στη φωτογραφία κτήριο που έχουν καταλάβει σουνίτες και έχουν υψώσει τις σημαίες τους.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών οι οποίοι ελέγχουν την πόλη Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης, σε μια προσπάθεια αφ’ ενός να προστατεύσουν τους στρατιώτες οι οποίοι ελέγχουν το πανεπιστήμιο και αφετέρου στο πλαίσιο της προπαρασκευής για επιχείρηση ανακατάληψης της, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματικός.
Δυνάμεις αναπτύσσονται γύρω από την πόλη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίθεσης, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις υπερασπίζονται το πανεπιστήμιο τον έλεγχο του οποίου ανέκτησαν, σε μια επιχείρηση με τη χρήση ελικοπτέρων.
Οι σποραδικές μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και το στρατό έχουν ωθήσει τις οικογένειες των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι ζουν σε μικρή απόσταση από αυτό, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσε αστυνόμος Α’ της ιρακινής αστυνομίας.
Το πανεπιστήμιο έχει στρατηγική θέση στην οδό η οποία οδηγεί στο Μπάιτζι, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ, και σε μια στρατιωτική βάση βόρεια της πόλης, την οποία είχαν καταλάβει οι αντάρτες αφότου εξαπέλυσαν την επίθεσή τους.
Οι ακραίοι σουνίτες αντάρτες εξαπέλυσαν την επίθεσή τους την 9η Ιουνίου και έκτοτε έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις σε πέντε επαρχίες βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης. Στις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Τικρίτ, η οποία βρίσκεται 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, είχε πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών μαχητών την 11η Ιουνίου.
Τις πρώτες ημέρες της επίθεσης οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προβάλει πολύ ασθενική αντίσταση και μεγάλος αριθμός στρατιωτών αλλά και αστυνομικών εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.
Έκτοτε οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανασυνταχθεί και προσπαθούν να ξαναπάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχοντας ανακαταλάβει κάποιες πόλεις.
Όμως δεν έχουν σταματήσει την προέλαση των σουνιτών και δεν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο παρά ελάχιστων εκ των περιοχών που κατέλαβαν οι αντάρτες αυτοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.