28/6/14

Τουρκία, Κουρδικό: βήμα προς την επίλυση το μεταρρυθμιστικό πακέτο.

Για το νέο ‘μεταρρυθμιστικό πακέτο’ αναφορικά με τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού

Turkish-grand-national-assembly111Η υποβολή στην Τουρκική Βουλή του νομοσχεδίου για τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού απασχολεί σήμερα έντονα τον τουρκικό τύπο. Η συζήτηση του νομοσχέδιου στη Βουλή θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη.
Το νομοθετικό πακέτο, με τίτλο «Νόμος Πλαίσιο για τον τερματισμό της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης», παραχωρεί αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών, δίνει τη δυνατότητα στους αξιωματούχους να πραγματοποιούν επαφές με ιδιώτες και με οργανώσεις του εξωτερικού, όπου κρίνεται απαραίτητο, ενώ προβλέπεται απαλλαγή από κάθε νομική ευθύνη των συμμετεχόντων στη διαδικασία.

Ως ιδιαίτερα σημαντικές αξιολογούνται οι διατάξεις που προβλέπουν την εγκατάλειψη των όπλων και τη δυνατότητα επιστροφής στα σπίτια τους και επανένταξης των πρώην μαχητών του PKK, στους οποίους θα παρέχεται κοινωνική ασφάλεια.

«Ήρθε η ώρα να αφήσουνε τα όπλα και να καθίσουν στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις» σχολιάζει η Sabah,σημειώνοντας ότι πλέον η διαδικασία επίλυσης καθίσταται κρατική πολιτική και σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο ‘αποχαιρετισμός των όπλων’. Η πρόβλεψη για τη συμμετοχή των πρώην μελών του PKK στην κοινωνική ζωή σχεδιάσθηκε για να ανοίξει το δρόμο στην ανάμειξή τους στην πολιτική, τονίζουν ηMiliyet και η YeniAkit.

Το μεταρρυθμιστικό πακέτο δημιουργεί νομικό έδαφος για απευθείας συνομιλίες, σημειώνει η Cumhuriyet. Μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες με τον έγκλειστο ηγέτη του PKK στο Ίμραλι και τα μέλη του PKK στο Καντίλ διεξάγονταν από μέλη του HDP και της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ). Πλέον, η κυβέρνηση θα μπορεί να στέλνει στο Ίμραλι υπουργούς για απευθείας συνομιλίες και παράλληλα άμεσες επαφές θα έχει και με το Καντίλ.

Για ιστορική εξέλιξη έκανε λόγο ο έγκλειστος ηγέτης του PKK Abdullah Ocalan. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Besir Atalay, δήλωσε ότι στόχος του νομοθετικού πακέτου είναι να παράσχει ισχυρότερο νομικό έδαφος και να προωθήσει τη διαδικασία επίλυσης. Για υπό όρους στήριξη του νομοθετικού πακέτου έκανε λόγο ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Kemal Kilicdaroglu, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει να απορρίψει τη διάταξη περί απαλλαγής από νομική διοικητική και ποινική ευθύνη των δημοσίων αξιωματούχων (που συμμετέχουν στη διαδικασία).

Με συγκρατημένη αισιοδοξία καλωσόρισαν το νέο πακέτο οι αξιωματούχοι του HDP.Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο αξιωματούχος του HDP Hasıp Kaplan.

Από την άλλη πλευρά, αντιδράσεις εκφράσθηκαν από φωνές της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι ‘παρέχει αμνηστία στο PKK’ πριν τις Προεδρικές εκλογές, για να κερδίσει την υποστήριξη των Κούρδων ψηφοφόρων.

Σημειώνεται ακόμη, ότι η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού ήταν βασικό θέμα στη χθεσινή ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Σύμφωνα με τη Sabah, oı αξιωματούχοι χαιρέτισαν τις προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος, που κατέβαλαν οι μητέρες των απαχθέντων παιδιών (από το PKK).

Η Τουρκία φαίνεται να έχει τελικά επιτύχει συναίνεση για την επίλυση του Κουρδικού μέσω των πολιτικών διαπραγματεύσεων γράφει η Asli Aydintasbas στη Miliyet.

Η σημασία του νέου νομοθετικού πακέτου έγκειται στη δυνατότητα συμμετοχής του Κοινοβουλίου στη διαδικασία. Τόσο καιρό οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν με μυστικότητα, αλλά η δημοκρατία απαιτεί να δηλώνουν οι συμμετέχοντες στη διαδικασία τους στόχους και τον οδικό χάρτη τους. Βέβαια, η διαφάνεια δεν ήταν ο μόνος στόχος της κυβέρνησης, σχολιάζει η αρθρογράφος. Το κυβερνόν κόμμα κάνοντας υπολογισμούς για τις προεδρικές εκλογές, ‘συνειδητοποίησε’ ότι το πακέτο θα βοηθήσει την κυβέρνηση να κερδίσει περισσότερες από τις μισές ψήφους των (10 εκ.) Κούρδων. Οι Κούρδοι ψηφοφόροι, πέραν του HDP, θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Erdogan από τον πρώτο γύρο. Επιπλέον, το νομοθετικό πακέτο θα ασκήσει πίεση στον υποψήφιο Ihsanoglu να υποστηρίξει τις θέσεις του για το Κουρδικό. Σε περίπτωση που υποστηρίξει τη διαδικασία επίλυσης, θα εξαγριώσει το MHP, ενώ σε περίπτωση που απορρίψει το νομοσχέδιο, οι Κούρδοι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν το AKP, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για το δεύτερο γύρο. Η ίδια λογική ισχύει και για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνεχίζει λέγοντας η Aydintasbas. Την περίοδο αυτή, το CHPφαίνεται αποφασισμένο να αποφύγει την παγίδα και να καλωσορίσει το πακέτο. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του CHP, SezginTanrikuluδεν είναι αντίθετοι με τη μεταρρύθμιση αλλά προβληματισμένοι μόνο με τη χρονική στιγμή.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ 

Υποβλήθηκε στην τουρκική βουλή το σχέδιο για το κουρδικό.

CEU952 

Υποβολή του σχεδίου πλαίσιο της Κυβέρνησης στη Βουλή για τη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού
  
Το νέο πακέτο για τη λύση του κουρδικού, υποβλήθηκε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το σχέδιο πλαίσιο νόμου των 6 άρθρων, ετοίμασε η κυβέρνηση για να δημιουργήσει νόμιμη βάση στη διαδικασία για τη λύση. Το σχέδιο φέρει την ονομασία «τερματισμός της τρομοκρατίας και ενίσχυση της κοινωνικής ενότητας».
 Το σχέδιο αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο θα είναι αρμόδιο για τη λήψη κάθε είδους μέτρων, ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να αναθέσει καθήκοντα αναφορικά με τη διαδικασία σε άτομα και θεσμούς και ότι θα ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την επιστροφή αυτών που εγκαταλείπουν τα όπλα.
 Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, τόνισε ότι το εν λόγω σχέδιο θα περάσει πριν η Βουλή μπει σε διακοπές και τόνισε ότι διαπιστώνουν πως φθάνουν στην τελευταία φάση στη διαδικασία για τη λύση.
 Τονίζεται πως καταγράφονται στο νομοσχέδιο οι εργασίες που θα γίνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη λύση ως εξής:
 -       Σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα αποφασιστεί επαφή με άτομα και θεσμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό και θα ληφθεί απόφαση για την πραγματοποίηση διαλόγου, συνομιλιών και παρόμοιων εργασιών.
-       Θα ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την επιστροφή στα σπίτια τους των μελών της οργάνωσης που εγκαταλείπουν τα όπλα, για τη συμμετοχή αυτών στην κοινωνική ζωή και την προσαρμογή τους.
-       Θα εξασφαλιστεί η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις εργασίες και τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ρύθμισης.
-       Θα εξασφαλιστεί συντονισμός μεταξύ των θεσμών και των ιδρυμάτων που θα παρακολουθούν τα αποτελέσματα των εφαρμογών που θα γίνουν αναφορικά με τα μέτρα που θα λαμβάνονται.
-       Θα γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες αναφορικά με τη νομοθεσία.
 Το υπουργικό συμβούλιο θα είναι αρμόδιο για τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων αναφορικά με τη διαδικασία για τη λύση. Ο συντονισμός των εργασιών, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη λύση και οι γραμματειακές υπηρεσίες θα ασκούνται από το Υφυπουργείο Δημόσιας Τάξης.
 Τα καθήκοντα που θα ανατίθενται, στο πλαίσιο της ρύθμισης, θα εκπληρώνονται από τους ενδιαφερόμενους δημόσιους θεσμούς και τα ιδρύματα με πλήρη ταχύτητα. Τα άτομα που θα εκπληρώνουν τα καθήκοντα που θα τους ανατίθενται στο πλαίσιο της ρύθμισης δε θα έχουν νομική και διοικητική ευθύνη. Προβλέπεται η ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή από την ημερομηνία της δημοσίευσης.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.