27/6/14

Τελική πρόταση ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ

Τελική πρόταση ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ
Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και παρά τις αντιρρήσεις της Βρετανίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

«Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ρομπάι δεν διευκρίνισε αν έγινε ψηφοφορία μεταξύ των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και την οποία ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα πάντως με έναν βρετανό αξιωματούχο, έγινε ψηφοφορία και την υποψηφιότητα Γιούνκερ υποστήριξαν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτός του Κάμερον και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Ο διορισμός του Γιούνκερ πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει την 16η Ιουλίου.

Στις 16 Ιουλίου θα αποφασίσουν για τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων και των Επιτρόπων

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκ νέου στις 16 Ιουλίου, για ένα ανεπίσημο δείπνο, στο οποίο θα συζητήσουν για τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων και των Επιτρόπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ανέφερε σήμερα μια διπλωματική πηγή.

Σε αυτήν την άτυπη σύνοδο θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων ποιος θα διαδεχτεί τον Βέλγο Χέρμαν φαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη θέση της σημερινής Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, της Βρετανίδας Κάθριν Άστον.

Νωρίτερα σήμερα οι ηγέτες επέλεξαν τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τέσσερις ακροάσεις κατά τη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας του Ιουλίου, προκειμένου να εγκρίνει, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, τους υποψήφιους που θα αντικαταστήσουν προσωρινά τους τέσσερις Ευρωπαίους Επιτρόπους που αναλαμβάνουν καθήκοντα ευρωβουλευτών από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου, τέσσερις από τους σημερινούς Επιτρόπους έχουν δηλώσει ότι θα αναλάβουν καθήκοντα ευρωβουλευτών από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για τους Όλι Ρεν από τη Φινλανδία (Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις), Αντόνιο Ταγιάνι από την Ιταλία (Βιομηχανία και Επιχειρηματικότητα), Γιάνους Λεβαντόφσκι από την Πολωνία (Δημοσιονομικός προγραμματισμός και προϋπολογισμός) και Βίβιαν Ρέντιγκ από το Λουξεμβούργο (Δικαιοσύνη, Θεμελιώδη δικαιώματα και Ιθαγένεια).

Όπως αναφέρει το δελτίο ενημέρωσης Agence Europe μέχρι σήμερα μόνο ο Ρεν έχει ενημερώσει επίσημα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναχώρησή του. Παρά ταύτα ο Μπαρόζο ευχαρίστησε τους αποχωρούντες τέσσερις Επιτρόπους μέσω Twitter προχθές Τετάρτη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στον προσωρινό υποψήφιο της φινλανδικής κυβέρνησης – τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν.

Η Πολωνία αποφάσισε ήδη ότι θα ορίσει τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιάτσεκ Ντομινίκ, μετά την αποχώρηση του Λεβαντόφσκι για το ΕΚ. Η Ιταλία έχει μέχρι σήμερα παραμείνει σιωπηλή σχετικά με το όνομα του Επιτρόπου που θα στείλει προσωρινά στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θεσμικά ζητήματα, Σέφκοβιτς (Σλοβακία), ο Επίτροπος αρμόδιος για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών, Μίμιτσα ( Κροατία), και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Ντε Χουχτ (Βέλγιο), έχουν όλοι αποφασίσει να μην αναλάβουν την έδρα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι ο Σέφκοβιτς θα είναι ο υποψήφιος που θα ορίσει για ένα χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Επιτροπή. Επίσης και ο Μιμίτσα πιθανόν θα είναι και πάλι η επιλογή της Κροατίας.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP, DPA

1 σχόλιο:

  1. Η Γερμανική γραφειοκρατική συμμορία των Βρυξελλών απέκτησε ως επικεφαλής έναν Γερμανό ηθοποιό που θα παραλαμβάνει τα σενάρια του ρόλου του και αυτός από το Βερολίνο.

    Πλήρης ξεφτίλα για τις θλιβερές ηγεσίες 26 εθνικών κρατών που αποδεικνύονται και αυτές Γερμανικά εξαρτήματα.

    Είναι δυνατόν επομένως αυτό το ασκέρι των πολιτικών να κουμαντάρει μία μάζα 500 εκ. πολιτών ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.