29/6/14

ΗΠΑ και Μπαρζανί συμφώνησαν για ανεξάρτητο Κουρδιστάν

Πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Ιράκ πήραν οι Κούρδοι για τις εξαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου φυσικών πόρων. Σύμφωνα με αυτήν αμέσως μετά την πρώτη εξαγωγή πετρελαίου απ΄ ευθείας από το ιρακινό Κουρδιστάν, μέσω του αγωγού Ceyhan της Τουρκίας, το ιρακινό ομοσπονδιακό υπουργείο πετρελαίου, υπέβαλε αίτημα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βαγδάτη, ζητώντας από τους δικαστές να διατάξουν την απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου από το υπουργείο φυσικών πόρων του Κουρδιστάν.

Στις 23 Ιουνίου συνεδρίασε το Ομοσπονδιακό δικαστήριο σε ειδική συνεδρίασή του και αφού εξέτασε το αίτημα, αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψή του, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους Κούρδους για μαζικές εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή τους.

"Καθαρή νίκη" χαρακτηρίζει την απόφαση με ανακοίνωσή του το υπουργείο φυσικών πόρων του Κουρδιστάν, και καλεί το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ να μην παρεμποδίσει τις κουρδικές εξαγωγές, λέγοντας σε υποψήφιους αγοραστές ότι το κουρδικό πετρέλαιο διακινείται παράνομα.


Ο Ιρακινός πρωθυπουργός καταγγέλει ότι ΗΠΑ και Κούρδοι έχουν συμφωνήσει την ανεξαρτησία

Αμερικανοί και Κούρδοι έχουν ήδη συζητήσει για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο ιρακινός πρωθυπουργός Ali Jabr. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Κουρδικό Τύπο ο  Ιρακινός πρόεδρος επιτέθηκε σήμερα στον Κούρδο πρόεδρο, λέγοντας ότι παραβιάζει το ιρακινό σύνταγμα, εκμεταλλευόμενος την κρίση."Το Κουρδιστάν είναι κομμάτι του Ιράκ, το οποίο οριοθετείται από συγκεκριμένα σύνορα, τα οποία αναφέρονται σαφώς στο Σύνταγμα" είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Ο "Μπαρζανί θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση που έχει ξεσπάσει για να εξασφαλίσει ανεξαρτησία στο Κουρδιστάν" είπε ο ιρακινό αξιωματούχος, υποστηρίζοντας πως ήδη ο Κούρδος πρόεδρος έχει συζητήσει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, καταπατώντας το ιρακινό Σύνταγμα.

Προελαύουν προς τη Βαγδάτη οι τζιχαντιστές


Προελαύνει το ISIS προς τη Βαγδάτη, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων. Σύμφωνα με το Αl Αrabiya το οποίο επικαλείται και το Reuters, οι αντάρτες κατέλαβαν την Παρασκευή το πρωί μια πόλη στην επαρχία Ντιγιάλα, πολύ κοντά στη Βαγδάτη.Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται το αραβικό δίκτυο Αl Αrabiya ανέφεραν ότι οι αντάρτες του ISIS έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη  al-Mansuirya, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις μια ώρα από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Τα ιρακινά στρατεύματα που παραμένουν πιστά στον πρωθυπουργό Αλ Μαλίκι, έδωσαν σκληρή μάχη, αλλά έχασαν τον έλεγχο της πόλης, υποστηρίζει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν μεταφέρει πολλές δυνάμεις στην πόλη Baiji, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας και ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι αντάρτες του ISIS επιχειρούν αν το θέσουν υπό τον έλεγχό τους.Διπλωματικός Μαραθώνιος στο Ερμπίλ

Μαραθώνιος διπλωματικών επαφών με επίκεντρο το Κουρδιστάν, και αφορμή την κρίση του Ιράκ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι Κούρδοι με την σιγουριά της κτήσης του Κιρκούκ με τα πλούσια κοιτάσματα, έχουν αρχίσει να ζητούν επιτακτικά την ανακήρυξη ενός αυτόνομου Κουρδιστάν.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν, μετέβη σήμερα και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών William Hague, ο οποίος χθες επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Βαγδάτη.


Δεν είναι μυστικό ότι το ιρακινού Κουρδιστάν έχει προβλήματα ρευστότητας, καθώς  η Βαγδάτη δεν έχει καταβάλλει τους τελευταίους έξι μήνες τα χρήματα που του αναλογούν από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η κρίση στο Ιράκ ήταν ευκαιρία για τους Κούρδους να βγουν οι ίδιοι προς τα έξω και να εμπορευθούν πετρέλαιο, καθώς όπως δήλωσε στο Reuters ο Ashti Hawrami, υπουργός Φυσικών πόρων του Κουρδιστάν, αναμένεται ότι η περιοχή θα είναι σε θέση να εξάγει ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στο τέλος του 2015, συμπεριλαμβανομένου και αργού πετρελαίου από το Κιρκούκ. Σήμερα ο αγωγός του Κουρδιστάν παράγει κάπου 300.000 βαρέλια την ημέρα.Η πρόσκτηση του Κιρκούκ από το Κουρδιστάν, την οποία αμφισβητεί η ιρακινή κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυξάνει κατακόρυφα τις εξαγωγικές δυνατότητες τους Κουρδιστάν και μπορεί να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.

Δεν είναι τυχαίο που ο Κούρδος πρόεδρος έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην χθεσινή επίσκεψή του στο Κιρκούκ, την ώρα που το Κουρδιστάν ενίσχυε με στρατεύματα που φέρουν βαρύ οπλισμό την περιοχή.

Απευθυνόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις του κράτους του, τους "Peshmerga", τους κάλεσε να προστατεύσουν της ζωή κάθε πολίτη του Κιρκούκ, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα ή την προέλευσή του. "Δεν θα παραχωρήσουμε σπιθαμή Κουρδικού εδάφους", είπε, ο Κούρδος πρόεδρος, στέλνοντας μήνυμα προς τη Βαγδάτη ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Κιρκούκ.Οι Κουρδικές Ένοπλες Δυνάμεις (Peshmerga) πάντως έχουν αναλάβει να προστατεύσουν 1000 χιλιόμετρα συνόρων, σε μια ταραγμένη περιοχή με το ISIS να επιβουλεύεται το Κιρκούκ. Και δεν είναι το μόνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κουρδικό Τύπο, οι Ιρακινοί στρατιωτικοί έχουν εξοπλίσει με βαρύ οπλισμό τους Τουρκμένους σιίτες στο Κιρκούκ, προκειμένου να το υπερασπιστούν σε ενδεχόμενη επίθεση από την οργάνωση Ισλαμικό κράτος για το Ιράκ και την Ανατολή (ISIS).

Χθες ο Κούρδος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τουρκία, η οποία αφήνοντας στην άκρη το παρελθόν, είναι η πρώτη που υποστηρίζει την δημιουργία ενός αυτόνομου Κουρδιστάν. Άλλωστε σύμφωνα με τουρκικές και κουρδικές πηγές, 200 εκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στην κρατική Halk Bank της Τουρκίας από τις πρώτες πωλήσεις κουρδικού πετρελαίου, αν και ο αγοραστής δεν έχει ανακοινωθεί.

Το πρώτο φορτίο κουρδικού πετρελαίου που διακινήθηκε από το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν, εκτιμάται ότι κατέληξε στο Ισραήλ, μια χώρα από την οποία η Βαγδάτη δεν μπορεί να διεκδικήσει χρήματα, καθώς βρίσκονται επισήμως σε πόλεμο από το 1948.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Η Τουρκία δε θέλει Κουρδισταν και αυτό το πετυχαίνει απόλυτα αφού δημιουργεί μπαρζανισταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.