26/6/14

Στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός των Κούρδων του Ιράκ…

Από το πρωί έχει σειρά επαφών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ (KRG: Kurdish Regional Government). Ο Μπαρζανί μετέβη στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του ιδίου του Ερντογάν.

Αντικείμενο των συζητήσεων είναι προφανώς ο συνδυασμός των εξελίξεων ως αποτέλεσμα της επέλασης της ισλαμιστικής εγκληματικής οργάνωσης μαχητών με την επωνυμία Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης (ISIL: Islamic State of Iraq and the Levant), που έχει οδηγήσει τους Κούρδους στη διατύπωση σαφέστατων προειδοποιήσεων, ότι θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, με αντικείμενο την αυτοδιάθεσή τους, την ανακήρυξη επί της ουσίας, του πρώτου ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην Ιστορία

Ο πανικός της Άγκυρας για τις εξελίξεις είναι δεδομένος, αφού γνωρίζουν ότι η στρατηγική τους που επικεντρωνόταν στη στήριξη της ISIL με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, γύρισε μπούμερανγκ.

Οδηγεί στη δημιουργία κουρδικού κράτους που θα απειλήσει ευθέως, μακροπρόθεσμα ή ακόμα και νωρίτερα, την τουρκική εδαφική ακεραιότητα, αφού γειτνιάζει με περιοχές μεγάλες που κατοικούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία από συμπαγείς κουρδικούς πληθυσμούς.

Στην Άγκυρα ο Μπαρζανί, προτού συναντηθεί με τον ίδιο τον Ερντογάν, συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου, τον υπουργό Ενέργειας Γιλντίζ και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Δρ. Χακάν Φιντάν.

Η συνάντηση με τον Τανέρ Γιλντίζ αποτελεί την προσπάθεια των Τούρκων να δώσουν ουσιαστικά ανταλλάγματα στους Κούρδους, ώστε να αποφύγουν να λάβουν «ακραίες» αποφάσεις, ενώ προπαγανδίζει την ιδέα, ότι η Τουρκία είναι εκ των ων ουκ άνευ σύμμαχος, για την επιβίωση οποιουδήποτε κουρδικού κράτους, επιχείρημα που δε στερείται λογικής.
Όλα όμως είναι ζήτημα περιφερειακών ισορροπιών και προτεραιοτήτων

DEFENCEPOINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.