26/6/14

1945 - 75 Έλληνες διανοούμενοι επιβιβάζονται στο πλοίο ΜATAROA για τη Γαλλία - Καστοριάδης, Κουλεντιανός, Αξελός, Σβορώνος, Μακρής -

Ειρήνη Νικολοπούλου
MATAROA La mémoire trouée - Η διάτρητη μνήμη.Τhéâtre du Soleil, 2014.
À l'attention de nos amis français : faites défiler le texte grec pour parvenir au texte français...



Mια παράσταση για την ελπίδα και το φως σε καιρούς σκοτεινούς
Η παράσταση στηρίζεται στο βιβλίο Το ταξίδι του Ματαρόα 1945 - Στον καθρέφτη της μνήμης, της Νέλλης Ανδρικοπούλου, καθώς επίσης και σε ιστορικά ντοκουμέντα, αρχεία, έργα και μαρτυρίες επιβαινόντων και συνεντεύξεις όσων βρίσκονται εν ζωή. Πάνω σε αυτά τα υλικά, που συγκεντρώσαμε μετά από πολύμηνη έρευνα, θα συνεχίσουμε τη δουλειά που έχουμε ήδη ξεκινήσει, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Hélène Cinque, με τη μέθοδο επάλληλων αυτοσχεδιασμών του Théâtre du Soleil, για να συνθέσουμε το πρωτότυπο κείμενο της παράστασης και να καταλήξουμε στην τελική της μορφή, δημοσιεύει το indiegogo.com

Η ιστορία του ΜΑΤΑROA είναι για μας διπλά σημαντική. Δεν είναι μόνο ένα γοητευτικό αφήγημα με μεγάλη ιστορική σημασία, αλλά και ένας τρόπος να θέσουμε εκ νέου ερωτήματα, που εκκρεμούν από τότε και γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα σήμερα, σε σχέση με την πατρίδα, την ταυτότητα, την προσωπική ευθύνη, το όραμα μιας άλλης Ευρώπης, τη θέση της Τέχνης σε μια κοινωνία που εγκαταλείπεται ολοένα και περισσότερο στη βαρβαρότητα. Παράλληλα, όμως, είναι και μια μοναδική ευκαιρία για να μιλήσει κανείς για την ελπίδα, σε μια εποχή απελπισίας, με μια ιστορία, όπως αυτή του ΜATAROA, όπου η αναζήτηση μιας υψηλής ποιότητας ζωής, που είναι δικαίωμα όλων, γίνεται πράξη.


Η δική σας συμμετοχή                                                                                             
Ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο με πείσμα και ενθουσιασμό αυτήν την προσπάθεια. Στην πορεία, και βρίσκοντας όλες τις πόρτες στην Ελλάδα κλειστές, κερδίσαμε την ανέλπιστη υποστήριξη του Théâtre du Soleil. Αυτή η σπάνια ευκαιρία για μια τόσο σημαντική καλλιτεχνική συνεργασία, αλλά και για ένα διεθνές βήμα - σε μια τόσο καίρια για τη χώρα μας στιγμή - μας επιβεβαίωσε, ότι η παράσταση πρέπει να γίνει πάση θυσία. Καθιστώντας σαφές ότι όλο αυτό το εγχείρημα στηρίζεται μέχρι στιγμής αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας δυνάμεις, απευθυνθήκαμε σε φορείς και ιδιώτες προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα πρακτικά μέσα δίχως τα οποία η παράσταση θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Καταφέραμε ήδη με αυτόν τον τρόπο να μειώσουμε αρκετά το κόστος παραγωγής.     
Έχουμε πλήρη συναίσθηση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία σχεδόν όλοι έχουμε περιέλθει. Πιστεύοντας, όμως, πως ο τρόπος που παράγεται ο πολιτισμός πρέπει να είναι συνεπής προς τις αξίες που τον διέπουν, δοκιμάζουμε το νέο αυτό μέσο χρηματοδότησης. Το ποσό που θα συγκεντώσουμε εδώ θα εξασφαλίσει την ελάχιστη μισθοδοσία των ηθοποιών και των καλλιτεχνικών συνεργατών κατά τη διάρκεια των προβών, ώστε οι δημιουργοί της παράστασης, ως αμοιβόμενοι επαγγελματίες, να μπορέσουν να εργαστούν με αξιοπρέπεια.  
Ελπίζουμε ότι θα θελήσετε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμα αυτής της παράστασης, συμμετέχοντας κι εσείς στην πραγματοποίησή της.


Άλλοι τρόποι να βοηθήσετε 
Η υποστήριξή σας είναι για μας πολύτιμη ακόμα κι αν δε μπορείτε να συμβάλλετε οικονομικά. Μιλήστε για την προσπάθεια μας, σκεφτείτε ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονταν, μοιραστείτε αυτήν τη σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για  όλες σας τις ερωτήσεις επικοινωνήστε μαζί μας  στο mataroa2014@gmail.com  Σε κάθε περίπτωση εμείς θα χαρούμε να σας συναντήσουμε από κοντά σε κάποια παράστασή μας. Σας ευχαριστούμε.

H ομάδα μας 
Είμαστε μια ανοιχτή ομάδα καλλιτεχνών και επιστημόνων. Συσπειρωθήκαμε γύρω από την ιδέα του MATAROA συγκινημένοι από τη δύναμη αυτής της εξαιρετικής ιστορίας, Μας ενώνει η ανάγκη να δημιουργήσουμε από κοινού κάτι μέσα σε ένα κόσμο που κατακερματίζεται καθημερινά. Θέλουμε να μιλήσουμε γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, αλλά και να την υπερασπιστούμε απαντώντας έμπρακτα με ό,τι καλύτερο πιστεύουμε ότι διαθέτει. Σκέψη, Τέχνη, Πολιτισμό.
 • Ιδέα, Έρευνα, Οργάνωση:  Ελίτα Κουνάδη
 • Προσαρμογή κειμένου, σκηνοθεσία:   Hélène Cinque
 • Μεταφράσεις: Δημήτρης Αλεξάκης, Κυβέλη Καστοριάδη
 • Ομάδα εργασίας: Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Κανελλοπούλου,  Κυβέλη Καστοριάδη, Ελίτα Κουνάδη, Δημήτρης Ντάσκας
 • Μουσική: Νίκος Κυπουργός 
 • Σκηνικά : Εύα Μανιδάκη
 • Kοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
 • Video: Στυλιανός Πάγκαλος
 • Φωτισμοί :Vincent Lefèvre 
 • Ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Μαλαματένια Γκότση, Παντελής Δεντάκης,  Ιωάννα Κανελλοπούλου, Κυβέλη Καστοριάδη, Ελίτα Κουνάδη, Δημήτρης Ντάσκας, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Harold Savary, Γιώργος Στάμος.
Η Κλειώ Μακρή, γλύπτρια, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, συνθέτης, συμπληρώνουν την ομάδα.
Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, στο φουαγιέ του Théâtre du Soleil η Κλειώ Μακρή, θα δημιουργήσει μια παράλληλη εικαστική εγκατάσταση, εμπνευσμένη και αφιερωμένη στο  MATAROA La mémoire trouée – Η διάτρητη μνήμη.

Συμπαραγωγοί    

To Théâtre du Soleil, που ως συμπαραγωγός μας παραχωρεί πλήρως για τέσσερις μήνες, τη μικρή σκηνή των 100 θέσεων.
Το Théâtre Liberté, στην Toulon, από το οποίο ξεκινάει η περιοδεία μας, 14, 15, 16, Ιανουαρίου 2015.
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, που μας φιλοξενεί για τις πρόβες στην Αθήνα και επιθυμεί να φέρει την παράσταση το φθινόπωρο του 2015.

eirinika

3 σχόλια:

 1. δεν ειναι ελληνες διανοουμενοι κοψτε την παραπληροφορηση.
  ειναι μπολσεβικοι, εαμοβουλγαροι αυτονομιστες διανοουμενοι-παρανοουμενοι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. διακριθηκαν και προκοψαν σε ολους τους τομεις,εγιναν ιδανικα προτυπα
   για καθε κοινονια, δειχνεις τραγικη αδναμια σκεψης, σεβασμος.

   Διαγραφή
 2. @ peter susic
  Έλληνες είναι, και οι περισσότεροι διανούμενοι.
  Πληροφόρηση κάνουμε και όχι παραπληροφόρηση.

  >μπολσεβικοι, εαμοβουλγαροι αυτονομιστες διανοουμενοι-παρανοουμενοι.< κόψε και κάτι γιατί αυτή είναι παραπληροφόρηση και λασπολογία.




  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.