27/6/14

Χαλυβουργία: Αντί για Προϊόντα, Εξάγουμε Σκραπ!

του Μιχάλη Καϊταντζίδη 

 Μεγάλη μείωση στις εξαγωγές ελληνικού χάλυβα προς την Τουρκία, λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, καταγράφει η έκθεση του επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ιωάννη Καρκάνη για το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας.
Όπως σημειώνει στο κεφάλαιο για το διμερές εμπόριο σε σίδηρο και χάλυβα, οι τουρκικές εξαγωγές στην Ελλάδα παραμένουν την τελευταία τριετία στα ίδια περίπου επίπεδα. Αντίθετα, οι ελληνικές εξαγωγές των εν λόγω προϊόντων στην Τουρκία σημείωσαν εντυπωσιακή μείωση πέφτοντας στα 3,6 εκατομμύρια δολάρια, από 29,3 εκατομμύρια το 2011.


Η τεράστια αυτή πτώση, τονίζεται στην έκθεση, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μεγάλο κόστος παραγωγής και πιο συγκεκριμένα στην υψηλή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η διαφορά του ενεργειακού κόστους μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών χαλυβουργιών φαίνεται να καθιστά τα ελληνικά προϊόντα σιδήρου και χάλυβα λιγότερο ανταγωνιστικά.

Όσον αφορά στις τουρκικές εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα (Δασμολογική Κλάση 72) στην Ελλάδα, την τελευταία τριετία καταγράφεται μείωση της τάξεως του 22,6% ενώ οι αντίστοιχες ελληνικές εξαγωγές την ίδια περίοδο έπεσαν 28,2%.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές απορριμμάτων και θραυσμάτων χυτοσιδήρου (σκραπ) στην Τουρκία παρουσιάζουν την τελευταία τριετία εντυπωσιακή άνοδο καθώς έχουν αυξηθεί κατά 300 φορές. Επίσης οι εξαγωγές επιμηκών προϊόντων έχουν διπλασιαστεί. Αντίθετα οι εξαγωγές σε ημιτελή προϊόντα σιδήρου έχουν μηδενιστεί, ενώ σημαντική είναι και η πτώση στις εξαγωγές ανοξείδωτου χάλυβα (-56,5%).

Οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα στην Τουρκία παρουσιάζουν πτώση σχεδόν σε όλες τις δασμολογικές κλάσεις. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία τριετία, οι εξαγωγές σε σωλήνες έπεσαν 57,43% και σε εξαρτήματα σωληνώσεων κατά 96,5%. Η μείωση στις κατασκευές ήταν σχεδόν 30πλάσια, στα καλώδια σημειώθηκε υποχώρηση 80,7%. Μόνο στα τεχνουργήματα από σίδηρο - χάλυβα καταγράφηκε αύξηση το 2013 κατά 40,5% σε σχέση με το 2011.

Τέλος να σημειωθεί ότι αντίστοιχη με αυτήν της Τουρκίας είναι η εικόνα για τις πωλήσεις ελληνικού χάλυβα στις περισσότερες χώρες-αγορές στις οποίες απευθύνονταν οι εγχώριες βιομηχανίες, λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία (υπερφορολόγηση, υψηλή τιμή ενέργειας και φυσικού αερίου).

Για το 2014 μετά και το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, η εικόνα των εξαγωγών ελληνικών χαλυβουργικών προϊόντων αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
 
energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.