Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αγαπητέ φίλε, κ. Γενικέ Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές και ευρωβουλευτές, εξοχότατες κυρίες και εξοχότατοι κύριοι πρέσβεις, κυρίες και κύριοι.
Σας ευχαριστώ, ιδιαιτέρως, που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και βρίσκεστε σήμερα, εδώ, στο Ζάππειο στην εκδήλωση που οργανώνουμε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 22 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Ευχαριστώ τον πρέσβη, κ. Χριστίδη, για την επιμέλεια όλης αυτής της εκδήλωσης και γενικότερα, της παρουσίας μας στον Οργανισμό. Παράλληλα με τον εορτασμό, έχω, σήμερα, την ευκαιρία και τη χαρά να παρουσιάσω, εδώ, στο συμβολικό χώρο του Ζαππείου, που είναι ο χώρος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου που αρχίζει την 1η Ιουλίου, για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Έρχεται, λοιπόν, ως φυσική και άμεση συνέχεια της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω, όμως, πριν από οτιδήποτε άλλο να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τη βουλγαρική Προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και προσωπικά, τον Βούλγαρο ομόλογό μου, για όσα έκανε και για την πρόσκληση που μας απηύθυνε να συναντηθούμε, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βάρνα που δυστυχώς, επλήγη από πρωτοφανείς πλημμύρες με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη συμπαράστασή μας και την αυτόματη αλληλεγγύη μας προς το βουλγαρικό λαό και να ευχηθώ το καλύτερο.
Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε, με οποιονδήποτε πρόσφορο και πρακτικό τρόπο.
Κυρίες και κύριοι, σε μια περίοδο, όπου ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς, μέσα από δύσκολα προβλέψιμες ή και εντελώς απρόβλεπτες οικονομικές, πολιτικές, δυστυχώς και στρατιωτικές εξελίξεις, η περιφερειακή συνεργασία συνιστά έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για την οικονομική πρόοδο. Μέσω της οικονομικής συνεργασίας φτάνουμε στο βασικό ζητούμενο που είναι, πάντοτε, η σταθερότητα, η ειρήνη, η πολιτική συνεργασία.
Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μας σαγηνεύει, καθώς ξυπνά στους λαούς μας μνήμες κοινών ιστορικών καταβολών, από την αρχαιότητα. Έχει τις ρίζες της αυτή η αίσθηση στην ελληνική μυθολογία, στο μύθο του Φρίξου και της Έλλης και στην Αργοναυτική εκστρατεία, για την αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος στη σημερινή Γεωργία, στην αρχαία Κολχίδα.
Σήμερα, αποτελεί σημαντικότατο κόμβο για τις μεταφορές και την ενέργεια, μεταξύ Ανατολής και Δύσης και μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά 350 εκατομμυρίων κατοίκων που προσελκύει, αναμφισβήτητα, το ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον.
Ο ΟΣΕΠ είναι η κατ’ εξοχήν, έκφραση της φωνής των λαών στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Ένας ώριμος, πλέον, μετά από 22 χρόνια, διεθνής οικονομικός οργανισμός για την περιφερειακή συνεργασία, η εμβάθυνση της οποίας μπορεί να καταστήσει την περιοχή αυτή ζώνη ανάπτυξης και επενδυτικών ευκαιριών.
Παρά τα πολύ έντονα πολιτικά προβλήματα, στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ σήμερα, παρά την εν εξελίξει κρίση στην ευρύτερη περιοχή, οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Έχουν γίνει ακόμη πιο κρίσιμες, γιατί μπορεί να συντελέσουν στην αποκλιμάκωση και την υπέρβαση της κρίσης. Και αυτό μπορεί να συμβεί, πιο εύκολα, μετά την υιοθέτηση της οικονομικής ατζέντας του ΟΣΕΠ, με την ευκαιρία των 22ων γενεθλίων του, η οποία δημιούργησε νέα δεδομένα, για μια πιο προωθημένη, πια, συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
Οι συνθήκες ωρίμασαν, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων, να τις αξιολογήσουμε, να δούμε ποια είναι τα επιτεύγματα, αλλά και τί διορθώσεις, πιθανών αστοχιών του παρελθόντος πρέπει να γίνουν.
Είχαμε την ευκαιρία, δυο φορές, έως τώρα να μιλήσουμε με τον κ. Γενικό Γραμματέα για τα θέματα αυτά. Και ξέρω την ετοιμότητα που έχει και το διεθνές επιτελείο του Οργανισμού προς την κατεύθυνση αυτή.
Μέσα σε αυτό το σαφές πλαίσιο πρέπει να υιοθετηθεί μια πραγματιστική προσέγγιση, για την επίτευξη χειροπιαστών και συγκεκριμένων στόχων, καθιερώνοντας, συγχρόνως, τις έννοιες της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας, οι οποίες είναι πλέον, σήμερα, άμεσα συνυφασμένες με την οικονομική δράση.
Ειδικότερα, πρέπει, τώρα, να επιδιωχθεί ο εμπλουτισμός του Οργανισμού με την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, για την ενίσχυση της επιχειρησιακής του διάστασης με συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα, ώστε να έχει ένα πιο πρακτικό και επιχειρησιακό χαρακτήρα.
Η χώρα μας υπήρξε, πάντοτε, αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης οικογένειας των λαών της Μαύρης Θάλασσας, με καθοριστική συμβολή, διαχρονικά, στο εμπόριο και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και στην ίδια τη λειτουργία του ΟΣΕΠ.
Θυμίζω ότι φιλοξενούμε και υποστηρίζουμε, λειτουργικά, δυο πολύ σημαντικές οντότητες που συνδέονται με τον ΟΣΕΠ, την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, ενώ δημιουργήσαμε και το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο στη μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του Οργανισμού, για την προώθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Σήμερα, ο ΟΣΕΠ διέρχεται κρίσιμη καμπή, για την διατήρηση του αμιγώς οικονομικού του χαρακτήρα, μέσα από μια εποικοδομητική προσέγγιση, προκειμένου να αποδείξει, διεθνώς, ότι μπορεί να αποτελεί το κατάλληλο φόρουμ για ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η στιγμή είναι κατάλληλη και για μια πιο προωθημένη συνεργασία μεταξύ του ΟΣΕΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, τώρα, διαμορφώνεται το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την περίοδο 2014 – 2020 και η λήγουσα, πλέον, Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συνεισφέρει, σημαντικά, πιστεύω προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι, όντως, κρίσιμο να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, να διαμορφωθούν συνέργειες και να υλοποιηθούν προγράμματα, τα οποία αυξάνουν την εμβέλεια και την επιχειρησιακή ικανότητα του ΟΣΕΠ.
Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του ΟΣΕΠ την επόμενη, ακριβώς, ημέρα της λήξης μιας πετυχημένης, όπως λένε οι εταίροι μας, Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικεντρώθηκε στην αναζήτηση τρόπων, για την έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική κρίση, μέσω της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Αλλά, εξίσου σημαντική προτεραιότητά μας ήταν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η προώθηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Εξίσου σημαντική ήταν η συμβολή μας στην αναβάθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης και της Ευρώπης των 28 και της Ευρωζώνης, ιδίως η προώθηση της τραπεζικής Ένωσης.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, ιδιαίτερα, να μνημονεύσω την έγκριση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε λίγη ώρα και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Eνιαίας Eυρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας, αλλά και της πολιτικής για τη νέα μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, που κατά κάποιο τρόπο, είναι η φυσική θαλάσσια συνέχεια της Μαύρης Θάλασσας.
Από την οπτική αυτή γωνία, χαιρετίζουμε, ιδιαίτερα, την υπογραφή, σήμερα, στις Βρυξέλλες, των συμφωνιών σύνδεσης τριών κρατών - μελών του ΟΣΕΠ, δηλαδή της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως χαιρετίζουμε και το γεγονός πως, με απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπό Ελληνική Προεδρία παραχωρήθηκε στην Αλβανία το καθεστώς της υποψηφίας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για πολύ σημαντικά βήματα.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι, εξίσου σημαντικό βήμα ήταν και η έναρξη της διακυβερνητικής διάσκεψης, για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο, μέσα από το άνοιγμα τριών νέων κεφαλαίων, μόλις προχθές, στη διακυβερνητική διάσκεψη που είχα την τιμή να προεδρεύσω, στο Λουξεμβούργο, Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μαυροβουνίου.
Θυμίζω, με την ευκαιρία αυτή, ότι άλλες χώρες της περιοχής, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διαθέτουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας που έλαβε, μόλις προχθές, η Αλβανία ήδη από το 2005. Άρα, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, για να έχουμε ένα καθαρό χάρτη των δυτικών Βαλκανίων με ευρωατλαντική προοπτική.
Με βάση αυτά που σας είπα ως τώρα, γίνεται κατανοητό το μότο της εξαμηνιαίας προεδρίας της Ελλάδας στον ΟΣΕΠ, «Building Support for Economic Cooperation», το οποίο αντιστοιχεί στο ακρωνύμιο του ΟΣΕΠ (BSΕC).
Το μότο αυτό, αντικατοπτρίζει την ισχυρή βούλησή μας, για την οικοδόμηση του υποστηρικτικού μηχανισμού του ΟΣΕΠ, με στόχο την πλέον αποτελεσματική οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών.
Έμβλημα της προεδρίας μας δεν είναι το καραβάκι, το σύγχρονο και απλό, αλλά η αρχαία τριήρης, η οποία συμβολίζει το μέσο για την επικοινωνία των λαών της Μαύρης Θάλασσας ήδη από την αρχαιότητα, με σκοπό την ανάπτυξη του εμπορίου και τη διάδοση του πολιτισμού. Ο Ερμής όπως ξέρετε είναι πάντα και κερδώος και λόγιος, οι προσπάθειές μας θα εστιαστούν στους κάτωθι τομείς.
Στην ανάδειξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, ως κατάλληλου βήματος για οικονομική συνεργασία, μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων, το τονίζω για πολλοστή φορά.
Στη μεταφορά της απαραίτητης εμπειρίας και τεχνογνωσίας, με σκοπό τη διαμόρφωση της επιχειρησιακής διάστασης του Οργανισμού και ειδικότερα της, υπό διαμόρφωση, μονάδας διαχείρισης προγραμμάτων στη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του ΟΣΕΠ.
Στην εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την υποστήριξη της επιχειρησιακής αυτής διάστασης, από κοινού με τα κράτη – μέλη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς χρηματοδοτικούς Οργανισμούς.
Ειδικότερα, οι προτεραιότητες της προεδρίας μας, όσον αφορά σε τομεακή συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζονται αντίστοιχες υπουργικές σύνοδοι, επικεντρώνονται στη διαχείριση κρίσεων σε θέματα υγείας, μέσω της δημιουργίας δικτύου συνεργασίας των κρατών - μελών του ΟΣΕΠ, στην αναθέρμανση της συνεργασίας για την ανάπτυξη των μεταφορών οδικών και θαλάσσιων φιλικών προς το περιβάλλον, ιδιαίτερα, μέσω της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων για τον οδικό δακτύλιο του Ευξείνου Πόντου και των θαλασσίων διαδρόμων.
Και, όπως θα μας πει ειδικότερα, η κα Κεφαλογιάννη, σε λίγο, στην ανάπτυξη και προβολή εξειδικευμένων μορφών τουρισμού, όπως ο κινηματογραφικός και ο γαστρονομικός τουρισμός, με σκοπό τη διεύρυνση της τουριστικής συνεργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Κλείνοντας, θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, να ευχαριστήσω, ιδιαιτέρως, το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού τον Πρέσβη, κ. Tvircun, για την ευγενική του παρουσία, καθώς και για τις έντονες προσπάθειές του, με σκοπό την προώθηση των εργασιών της μόνιμης διεθνούς Γραμματείας του ΟΣΕΠ.
Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τα συνδεδεμένα Σώματα του Οργανισμού, πρώτα την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, την Προεδρία της οποίας θα συνεχίσει να ασκεί η Ελλάδα και στο 2ο εξάμηνο, μαζί με την Προεδρία του Οργανισμού, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο συγχρονισμός των δύο προεδριών με προφανές όφελος τον αποτελεσματικότερο συντονισμό τους και την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.
Επίσης, ευχαριστώ το επιχειρηματικό Συμβούλιο του ΟΣΕΠ, την Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως του Ευξείνου Πόντου και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, για την καθοριστική συμβολή του στην πρόοδο των εργασιών του Οργανισμού.
Νομίζω ότι, σήμερα, είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσω την υποστήριξη και τη συμβολή όλων των οντοτήτων, για την προώθηση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς και για το συντονισμό των εργασιών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου το επόμενο εξάμηνο.
Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και για την προσοχή σας.
V. TVIRCUN: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρέσβη, κύριοι Υπουργοί, κύριε Βενιζέλο, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, αγαπητοί Υπουργοί.
Κυρίες και κύριοι, κατ' αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την πρωτοβουλία αυτή να εορταστεί μια ημέρα για τον ΟΣΕΠ στην Αθήνα, στη μνήμη των αποφάσεων των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 21ης Ιουνίου του 1992 για τη δημιουργία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.
22 χρόνια, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο στην Κωνσταντινούπολη, η Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως στη Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Εύξεινο Πόντο στην Αθήνα έχουν αποδείξει την χρησιμότητά τους, στην αλλαγή του πολιτικού τοπίου και στην προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων.
Πολύ σύντομα, η Ελληνική Δημοκρατία θα αναλάβει την Προεδρία του ΟΣΕΠ, μετά την τόσο επιτυχημένη Προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον κ. Βενιζέλο, για την επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία και να σας ευχαριστήσουμε, εκ των προτέρων, για τις προσπάθειές σας κατά το 2ο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Αυτή την περίοδο, οι δραστηριότητες του ΟΣΕΠ καθοδηγούνται από τέσσερις βασικές προτεραιότητες. Προωθούμε τη δημιουργία μιας μονάδας διαχείρισης προγραμμάτων, μέσα στη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία. Η δημιουργία αυτής της Μονάδας είναι το απαραίτητο βήμα, για να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στα προγράμματα που υπάρχουν και στις ικανότητες του Οργανισμού.
Η Μονάδα Διαχείρισης Προγραμμάτων θεωρείται ένα σημαντικό εργαλείο, για τη βελτίωση της θέσης του ΟΣΕΠ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, για δωρητές, προς την κατεύθυνση κοινών προγραμμάτων. Η δημιουργία αυτής της μονάδας, κατά την Ελληνική Προεδρία θα είναι ένα μείζον επίτευγμα για τον ΟΣΕΠ.
Η δεύτερη προτεραιότητά μας, είναι να παγιωθεί η δραστηριότητα των ομάδων εργασίας του ΟΣΕΠ.
Τρίτον, σκοπός είναι η αύξηση της συνεργασίας με φορείς που συνδέονται με τον ΟΣΕΠ σε ένα σημαντικό βήμα, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προβολής του Οργανισμού μας και από αυτή την άποψη έχουμε δυο σημαντικές εξελίξεις.
Πρώτα απ' όλα, ο συγχρονισμός της Προεδρίας του ΟΣΕΠ με την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.
Αυτή η σημαντική εξέλιξη, θα επιτρέψει στις μελλοντικές Προεδρίες, ξεκινώντας από την Ελληνική Προεδρία, να προγραμματίζουν την υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους, με πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο. Επίσης, επιτρέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των Γραμματειών και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απλοποιήσουμε περαιτέρω.
Περεταίρω, με πρωτοβουλία της απερχόμενης Βουλγαρικής Προεδρίας έγινε μια συνάντηση ανωτέρων αξιωματούχων και διευθυντών των Τραπεζών και της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως του ΟΣΕΠ.
Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα οριστικοποιηθεί, κάτω από την Ελληνική Προεδρία. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας να συμπεριλάβει μέσα στις διάφορες δραστηριότητες συνάντηση του ΟΣΕΠ με το Διεθνές Κέντρο Μελετών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση στην ιστορία του Οργανισμού.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό, είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των δράσεων του ΟΣΕΠ. Όσον αφορά το σημείο αυτό, εστιάζουμε στην ενίσχυση του Ταμείου Αναπτύξεως προγραμμάτων που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ελπίζουμε ότι αυτό το παράδειγμα θα ακολουθήσουν κι άλλες τρίτες χώρες και εταίροι μας.
Στην επόμενη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών που θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα, το Σεπτέμβριο και σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, θα δοθεί μια σημαντική ευκαιρία να ανταλλαχθούν απόψεις για όλα αυτά τα θέματα.
Σε ένα διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι διεθνείς και ιδιαίτερα οι περιφερειακές οργανώσεις διαδραματίζουν ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Η κάθε μια από αυτές χαρακτηρίζονται από τα δικά τους χαρακτηριστικά και επηρεάζονται από τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθοδηγούνται δε από τη βούληση και την αποφασιστικότητα των κρατών μελών τους.
Ο ΟΣΕΠ, είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός, μακροπεριφερειακός οργανισμός στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και έχει αναπτύξει τις δικές του προτεραιότητες που αντικατοπτρίζονται στην οικονομική ατζέντα του ΟΣΕΠ που υιοθετήθηκε το 2012.
Καλωσορίζουμε το σχέδιο χρονοδιαγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας που δείχνει μια ισχυρή θέληση, για την προώθηση της τομεακής συνεργασίας στον ΟΣΕΠ, μεταξύ των οποίων φιλοξενώντας συναντήσεις υψηλού επιπέδου στις μεταφορές, στον τουρισμό και στην υγεία.
Κατά το προηγούμενο εξάμηνο, ο ΟΣΕΠ προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες, για να βρεθεί μια λύση στον αυτοκινητόδρομο υψηλής κυκλοφορίας και την Εγνατία Οδό. Οι πρωτοβουλίες του ΟΣΕΠ κατέληξαν στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης από τους υπουργούς Μολδαβίας – Ουκρανίας και Ρουμανίας που ελπίζουμε ότι θα ξεμπλοκάρει τη σχετική δραστηριότητα.
Στον τουρισμό, ο ΟΣΕΠ έχει να παρουσιάσει μια σειρά από σημαντικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων, οι εξελίξεις στη συνεργασία μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Η Ελλάδα, ως μια από τις πιο σημαντικές χώρες προορισμού, έχει πολύ σημαντικές γνώσεις και πραγματογνωμοσύνη στον τομέα του τουρισμού και έχει δυναμική συμμετοχή, πάντοτε, στις σχετικές δραστηριότητες του ΟΣΕΠ.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα αυτά με την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, την Υπουργό και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την κυρία υπουργό για τη θερμή υποστήριξή μας, προς τις προτεραιότητές της.
Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις ελληνικές προτεραιότητες με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία με το διάδοχό του κ. Μάκη Βορίδη. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα, ιδιαίτερα, να αναφερθώ στην πρόταση της Ελλάδας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων για την τακτική ανταλλαγή πληροφοριών, για επείγοντα θέματα, θέματα ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε απειλές για την υγεία.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας του ΟΣΕΠ, για την υγεία που ήταν μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Εθνικού Επιχειρησιακού Κέντρου και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε ένα επιτυχές project του ΟΣΕΠ.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, η ημέρα αυτή, η 27η Ιουνίου είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο. Σήμερα, οι τρεις χώρες του Ευξείνου Πόντου και μέλη του ΟΣΕΠ, δηλαδή η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία, αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, αυτή την εβδομάδα, η Αλβανία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας, για ένταξη, χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως Μολδαβός, αισθάνομαι, ιδιαίτερα συγκινημένος από αυτές τις εξελίξεις που είναι σημαντικά ορόσημα στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και γενικότερα, στην διαδικασία επίτευξης οικονομικής ευημερίας και εξασφάλισης της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η Ελλάδα, έπαιξε ένα σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις αυτές, ξεκινώντας από την υιοθέτηση της στρατηγικής για το 2014, για τα Δυτικά Βαλκάνια, το 2004 μέχρι τις τελευταίες πολύ επιτυχημένες διαπραγματεύσεις, κατά την διάρκεια αυτής της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας.
Η Ελλάδα παίζει ένα, κεντρικής σημασίας, ρόλο στην προώθηση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ρουμανίας και Βουλγαρίας, τα δυο άλλα μέλη του BSEC. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι, το 2005, δόθηκε στην Ελλάδα μια ειδική εντολή από τους Υπουργούς Εξωτερικών του ΟΣΕΠ, να προωθήσει τις σχέσεις ΟΣΕΠ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχει λάβει εντολή να μελετήσει πρακτικούς τρόπους, για την εμβάθυνση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΟΣΕΠ. Ο σκοπός είναι να δοθεί πρακτικό περιεχόμενο σε αυτή τη συνεργασία, με σκοπό να ξεπεραστεί το επίπεδο του ήδη υφιστάμενου διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διερευνηθούν δυνατότητες συγκεκριμένης και πρακτικής συνεργασίας και προσέλκυσης μεγαλύτερης προσοχής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αξιοποιώντας τις περιφερειακές εμπειρίες του ΟΣΕΠ.
Από αυτή την άποψη, στη συνάντησή μας, το Δεκέμβριο, εντατικοποιήσαμε τις επαφές μας με τις Βρυξέλλες, ανταλλάξαμε ιδέες και εμπειρίες για κοινές δραστηριότητες, όπως, για παράδειγμα, για την προστασία του περιβάλλοντος, την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και την τεχνολογία στις επικοινωνίες και στις πληροφορίες, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη και γεωργία.
Ιδιαίτερα, στον τομέα των θαλασσίων υποθέσεων συναντηθήκαμε με την Ευρωπαία Επίτροπο, την κυρία Δαμανάκη, φέτος και συζητήσαμε δυνατότητες, για κοινές δράσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, την ενέργεια και το θαλάσσιο τουρισμό.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπολογίζουμε πολύ στην υποστήριξη της Ελλάδας και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της, για να βελτιωθεί περαιτέρω η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για να υπάρχουν πιο πρακτικοί και ευέλικτοι τρόποι συνεργασίας προσανατολισμένοι, προς τα αποτελέσματα μεταξύ ΟΣΕΠ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξοχότατοι κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα, ακόμη μια φορά να καλωσορίσω τις σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες από την Ελληνική Προεδρία σε όλους τους τομείς δράσης του ΟΣΕΠ και να επαινέσω, ιδίως, την πρακτική προσέγγιση που υιοθετήσατε, στη βάση της συνέχισης των προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών της προηγούμενης βουλγαρικής προεδρίας.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα προεδρεύει, ταυτόχρονα, στον ΟΣΕΠ, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση και στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο, είναι κάτι που θα εξασφαλίσει καλύτερες συνέργειες και θα αυξήσει την ορατότητα του ΟΣΕΠ, επιτυγχάνοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς συνεργασίας.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ, ακόμη μια φορά, για την επιτυχή ολοκλήρωση της Προεδρίας σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας εύχομαι καλή δουλειά και καλή επιτυχία στην Προεδρία σας στον ΟΣΕΠ.
Ευχαριστώ πολύ.
Θέλω, όμως, πριν από οτιδήποτε άλλο να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τη βουλγαρική Προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και προσωπικά, τον Βούλγαρο ομόλογό μου, για όσα έκανε και για την πρόσκληση που μας απηύθυνε να συναντηθούμε, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βάρνα που δυστυχώς, επλήγη από πρωτοφανείς πλημμύρες με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη συμπαράστασή μας και την αυτόματη αλληλεγγύη μας προς το βουλγαρικό λαό και να ευχηθώ το καλύτερο.
Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε, με οποιονδήποτε πρόσφορο και πρακτικό τρόπο.
Κυρίες και κύριοι, σε μια περίοδο, όπου ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς, μέσα από δύσκολα προβλέψιμες ή και εντελώς απρόβλεπτες οικονομικές, πολιτικές, δυστυχώς και στρατιωτικές εξελίξεις, η περιφερειακή συνεργασία συνιστά έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για την οικονομική πρόοδο. Μέσω της οικονομικής συνεργασίας φτάνουμε στο βασικό ζητούμενο που είναι, πάντοτε, η σταθερότητα, η ειρήνη, η πολιτική συνεργασία.
Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μας σαγηνεύει, καθώς ξυπνά στους λαούς μας μνήμες κοινών ιστορικών καταβολών, από την αρχαιότητα. Έχει τις ρίζες της αυτή η αίσθηση στην ελληνική μυθολογία, στο μύθο του Φρίξου και της Έλλης και στην Αργοναυτική εκστρατεία, για την αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος στη σημερινή Γεωργία, στην αρχαία Κολχίδα.
Σήμερα, αποτελεί σημαντικότατο κόμβο για τις μεταφορές και την ενέργεια, μεταξύ Ανατολής και Δύσης και μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά 350 εκατομμυρίων κατοίκων που προσελκύει, αναμφισβήτητα, το ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον.
Ο ΟΣΕΠ είναι η κατ’ εξοχήν, έκφραση της φωνής των λαών στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Ένας ώριμος, πλέον, μετά από 22 χρόνια, διεθνής οικονομικός οργανισμός για την περιφερειακή συνεργασία, η εμβάθυνση της οποίας μπορεί να καταστήσει την περιοχή αυτή ζώνη ανάπτυξης και επενδυτικών ευκαιριών.
Παρά τα πολύ έντονα πολιτικά προβλήματα, στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ σήμερα, παρά την εν εξελίξει κρίση στην ευρύτερη περιοχή, οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Έχουν γίνει ακόμη πιο κρίσιμες, γιατί μπορεί να συντελέσουν στην αποκλιμάκωση και την υπέρβαση της κρίσης. Και αυτό μπορεί να συμβεί, πιο εύκολα, μετά την υιοθέτηση της οικονομικής ατζέντας του ΟΣΕΠ, με την ευκαιρία των 22ων γενεθλίων του, η οποία δημιούργησε νέα δεδομένα, για μια πιο προωθημένη, πια, συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
Οι συνθήκες ωρίμασαν, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων, να τις αξιολογήσουμε, να δούμε ποια είναι τα επιτεύγματα, αλλά και τί διορθώσεις, πιθανών αστοχιών του παρελθόντος πρέπει να γίνουν.
Είχαμε την ευκαιρία, δυο φορές, έως τώρα να μιλήσουμε με τον κ. Γενικό Γραμματέα για τα θέματα αυτά. Και ξέρω την ετοιμότητα που έχει και το διεθνές επιτελείο του Οργανισμού προς την κατεύθυνση αυτή.
Μέσα σε αυτό το σαφές πλαίσιο πρέπει να υιοθετηθεί μια πραγματιστική προσέγγιση, για την επίτευξη χειροπιαστών και συγκεκριμένων στόχων, καθιερώνοντας, συγχρόνως, τις έννοιες της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας, οι οποίες είναι πλέον, σήμερα, άμεσα συνυφασμένες με την οικονομική δράση.
Ειδικότερα, πρέπει, τώρα, να επιδιωχθεί ο εμπλουτισμός του Οργανισμού με την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, για την ενίσχυση της επιχειρησιακής του διάστασης με συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα, ώστε να έχει ένα πιο πρακτικό και επιχειρησιακό χαρακτήρα.
Η χώρα μας υπήρξε, πάντοτε, αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης οικογένειας των λαών της Μαύρης Θάλασσας, με καθοριστική συμβολή, διαχρονικά, στο εμπόριο και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και στην ίδια τη λειτουργία του ΟΣΕΠ.
Θυμίζω ότι φιλοξενούμε και υποστηρίζουμε, λειτουργικά, δυο πολύ σημαντικές οντότητες που συνδέονται με τον ΟΣΕΠ, την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, ενώ δημιουργήσαμε και το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο στη μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του Οργανισμού, για την προώθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Σήμερα, ο ΟΣΕΠ διέρχεται κρίσιμη καμπή, για την διατήρηση του αμιγώς οικονομικού του χαρακτήρα, μέσα από μια εποικοδομητική προσέγγιση, προκειμένου να αποδείξει, διεθνώς, ότι μπορεί να αποτελεί το κατάλληλο φόρουμ για ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η στιγμή είναι κατάλληλη και για μια πιο προωθημένη συνεργασία μεταξύ του ΟΣΕΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, τώρα, διαμορφώνεται το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την περίοδο 2014 – 2020 και η λήγουσα, πλέον, Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συνεισφέρει, σημαντικά, πιστεύω προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι, όντως, κρίσιμο να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, να διαμορφωθούν συνέργειες και να υλοποιηθούν προγράμματα, τα οποία αυξάνουν την εμβέλεια και την επιχειρησιακή ικανότητα του ΟΣΕΠ.
Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του ΟΣΕΠ την επόμενη, ακριβώς, ημέρα της λήξης μιας πετυχημένης, όπως λένε οι εταίροι μας, Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικεντρώθηκε στην αναζήτηση τρόπων, για την έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική κρίση, μέσω της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Αλλά, εξίσου σημαντική προτεραιότητά μας ήταν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η προώθηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Εξίσου σημαντική ήταν η συμβολή μας στην αναβάθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης και της Ευρώπης των 28 και της Ευρωζώνης, ιδίως η προώθηση της τραπεζικής Ένωσης.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, ιδιαίτερα, να μνημονεύσω την έγκριση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε λίγη ώρα και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Eνιαίας Eυρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας, αλλά και της πολιτικής για τη νέα μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, που κατά κάποιο τρόπο, είναι η φυσική θαλάσσια συνέχεια της Μαύρης Θάλασσας.
Από την οπτική αυτή γωνία, χαιρετίζουμε, ιδιαίτερα, την υπογραφή, σήμερα, στις Βρυξέλλες, των συμφωνιών σύνδεσης τριών κρατών - μελών του ΟΣΕΠ, δηλαδή της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως χαιρετίζουμε και το γεγονός πως, με απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπό Ελληνική Προεδρία παραχωρήθηκε στην Αλβανία το καθεστώς της υποψηφίας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για πολύ σημαντικά βήματα.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι, εξίσου σημαντικό βήμα ήταν και η έναρξη της διακυβερνητικής διάσκεψης, για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο, μέσα από το άνοιγμα τριών νέων κεφαλαίων, μόλις προχθές, στη διακυβερνητική διάσκεψη που είχα την τιμή να προεδρεύσω, στο Λουξεμβούργο, Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μαυροβουνίου.
Θυμίζω, με την ευκαιρία αυτή, ότι άλλες χώρες της περιοχής, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διαθέτουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας που έλαβε, μόλις προχθές, η Αλβανία ήδη από το 2005. Άρα, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, για να έχουμε ένα καθαρό χάρτη των δυτικών Βαλκανίων με ευρωατλαντική προοπτική.
Με βάση αυτά που σας είπα ως τώρα, γίνεται κατανοητό το μότο της εξαμηνιαίας προεδρίας της Ελλάδας στον ΟΣΕΠ, «Building Support for Economic Cooperation», το οποίο αντιστοιχεί στο ακρωνύμιο του ΟΣΕΠ (BSΕC).
Το μότο αυτό, αντικατοπτρίζει την ισχυρή βούλησή μας, για την οικοδόμηση του υποστηρικτικού μηχανισμού του ΟΣΕΠ, με στόχο την πλέον αποτελεσματική οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών.
Έμβλημα της προεδρίας μας δεν είναι το καραβάκι, το σύγχρονο και απλό, αλλά η αρχαία τριήρης, η οποία συμβολίζει το μέσο για την επικοινωνία των λαών της Μαύρης Θάλασσας ήδη από την αρχαιότητα, με σκοπό την ανάπτυξη του εμπορίου και τη διάδοση του πολιτισμού. Ο Ερμής όπως ξέρετε είναι πάντα και κερδώος και λόγιος, οι προσπάθειές μας θα εστιαστούν στους κάτωθι τομείς.
Στην ανάδειξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, ως κατάλληλου βήματος για οικονομική συνεργασία, μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων, το τονίζω για πολλοστή φορά.
Στη μεταφορά της απαραίτητης εμπειρίας και τεχνογνωσίας, με σκοπό τη διαμόρφωση της επιχειρησιακής διάστασης του Οργανισμού και ειδικότερα της, υπό διαμόρφωση, μονάδας διαχείρισης προγραμμάτων στη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του ΟΣΕΠ.
Στην εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την υποστήριξη της επιχειρησιακής αυτής διάστασης, από κοινού με τα κράτη – μέλη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς χρηματοδοτικούς Οργανισμούς.
Ειδικότερα, οι προτεραιότητες της προεδρίας μας, όσον αφορά σε τομεακή συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζονται αντίστοιχες υπουργικές σύνοδοι, επικεντρώνονται στη διαχείριση κρίσεων σε θέματα υγείας, μέσω της δημιουργίας δικτύου συνεργασίας των κρατών - μελών του ΟΣΕΠ, στην αναθέρμανση της συνεργασίας για την ανάπτυξη των μεταφορών οδικών και θαλάσσιων φιλικών προς το περιβάλλον, ιδιαίτερα, μέσω της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων για τον οδικό δακτύλιο του Ευξείνου Πόντου και των θαλασσίων διαδρόμων.
Και, όπως θα μας πει ειδικότερα, η κα Κεφαλογιάννη, σε λίγο, στην ανάπτυξη και προβολή εξειδικευμένων μορφών τουρισμού, όπως ο κινηματογραφικός και ο γαστρονομικός τουρισμός, με σκοπό τη διεύρυνση της τουριστικής συνεργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Κλείνοντας, θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, να ευχαριστήσω, ιδιαιτέρως, το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού τον Πρέσβη, κ. Tvircun, για την ευγενική του παρουσία, καθώς και για τις έντονες προσπάθειές του, με σκοπό την προώθηση των εργασιών της μόνιμης διεθνούς Γραμματείας του ΟΣΕΠ.
Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τα συνδεδεμένα Σώματα του Οργανισμού, πρώτα την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, την Προεδρία της οποίας θα συνεχίσει να ασκεί η Ελλάδα και στο 2ο εξάμηνο, μαζί με την Προεδρία του Οργανισμού, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο συγχρονισμός των δύο προεδριών με προφανές όφελος τον αποτελεσματικότερο συντονισμό τους και την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.
Επίσης, ευχαριστώ το επιχειρηματικό Συμβούλιο του ΟΣΕΠ, την Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως του Ευξείνου Πόντου και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, για την καθοριστική συμβολή του στην πρόοδο των εργασιών του Οργανισμού.
Νομίζω ότι, σήμερα, είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσω την υποστήριξη και τη συμβολή όλων των οντοτήτων, για την προώθηση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς και για το συντονισμό των εργασιών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου το επόμενο εξάμηνο.
Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και για την προσοχή σας.
V. TVIRCUN: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρέσβη, κύριοι Υπουργοί, κύριε Βενιζέλο, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, αγαπητοί Υπουργοί.
Κυρίες και κύριοι, κατ' αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την πρωτοβουλία αυτή να εορταστεί μια ημέρα για τον ΟΣΕΠ στην Αθήνα, στη μνήμη των αποφάσεων των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 21ης Ιουνίου του 1992 για τη δημιουργία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.
22 χρόνια, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο στην Κωνσταντινούπολη, η Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως στη Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Εύξεινο Πόντο στην Αθήνα έχουν αποδείξει την χρησιμότητά τους, στην αλλαγή του πολιτικού τοπίου και στην προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων.
Πολύ σύντομα, η Ελληνική Δημοκρατία θα αναλάβει την Προεδρία του ΟΣΕΠ, μετά την τόσο επιτυχημένη Προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον κ. Βενιζέλο, για την επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία και να σας ευχαριστήσουμε, εκ των προτέρων, για τις προσπάθειές σας κατά το 2ο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Αυτή την περίοδο, οι δραστηριότητες του ΟΣΕΠ καθοδηγούνται από τέσσερις βασικές προτεραιότητες. Προωθούμε τη δημιουργία μιας μονάδας διαχείρισης προγραμμάτων, μέσα στη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία. Η δημιουργία αυτής της Μονάδας είναι το απαραίτητο βήμα, για να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στα προγράμματα που υπάρχουν και στις ικανότητες του Οργανισμού.
Η Μονάδα Διαχείρισης Προγραμμάτων θεωρείται ένα σημαντικό εργαλείο, για τη βελτίωση της θέσης του ΟΣΕΠ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, για δωρητές, προς την κατεύθυνση κοινών προγραμμάτων. Η δημιουργία αυτής της μονάδας, κατά την Ελληνική Προεδρία θα είναι ένα μείζον επίτευγμα για τον ΟΣΕΠ.
Η δεύτερη προτεραιότητά μας, είναι να παγιωθεί η δραστηριότητα των ομάδων εργασίας του ΟΣΕΠ.
Τρίτον, σκοπός είναι η αύξηση της συνεργασίας με φορείς που συνδέονται με τον ΟΣΕΠ σε ένα σημαντικό βήμα, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προβολής του Οργανισμού μας και από αυτή την άποψη έχουμε δυο σημαντικές εξελίξεις.
Πρώτα απ' όλα, ο συγχρονισμός της Προεδρίας του ΟΣΕΠ με την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.
Αυτή η σημαντική εξέλιξη, θα επιτρέψει στις μελλοντικές Προεδρίες, ξεκινώντας από την Ελληνική Προεδρία, να προγραμματίζουν την υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους, με πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο. Επίσης, επιτρέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των Γραμματειών και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απλοποιήσουμε περαιτέρω.
Περεταίρω, με πρωτοβουλία της απερχόμενης Βουλγαρικής Προεδρίας έγινε μια συνάντηση ανωτέρων αξιωματούχων και διευθυντών των Τραπεζών και της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως του ΟΣΕΠ.
Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα οριστικοποιηθεί, κάτω από την Ελληνική Προεδρία. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας να συμπεριλάβει μέσα στις διάφορες δραστηριότητες συνάντηση του ΟΣΕΠ με το Διεθνές Κέντρο Μελετών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση στην ιστορία του Οργανισμού.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό, είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των δράσεων του ΟΣΕΠ. Όσον αφορά το σημείο αυτό, εστιάζουμε στην ενίσχυση του Ταμείου Αναπτύξεως προγραμμάτων που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ελπίζουμε ότι αυτό το παράδειγμα θα ακολουθήσουν κι άλλες τρίτες χώρες και εταίροι μας.
Στην επόμενη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών που θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα, το Σεπτέμβριο και σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, θα δοθεί μια σημαντική ευκαιρία να ανταλλαχθούν απόψεις για όλα αυτά τα θέματα.
Σε ένα διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι διεθνείς και ιδιαίτερα οι περιφερειακές οργανώσεις διαδραματίζουν ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Η κάθε μια από αυτές χαρακτηρίζονται από τα δικά τους χαρακτηριστικά και επηρεάζονται από τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθοδηγούνται δε από τη βούληση και την αποφασιστικότητα των κρατών μελών τους.
Ο ΟΣΕΠ, είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός, μακροπεριφερειακός οργανισμός στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και έχει αναπτύξει τις δικές του προτεραιότητες που αντικατοπτρίζονται στην οικονομική ατζέντα του ΟΣΕΠ που υιοθετήθηκε το 2012.
Καλωσορίζουμε το σχέδιο χρονοδιαγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας που δείχνει μια ισχυρή θέληση, για την προώθηση της τομεακής συνεργασίας στον ΟΣΕΠ, μεταξύ των οποίων φιλοξενώντας συναντήσεις υψηλού επιπέδου στις μεταφορές, στον τουρισμό και στην υγεία.
Κατά το προηγούμενο εξάμηνο, ο ΟΣΕΠ προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες, για να βρεθεί μια λύση στον αυτοκινητόδρομο υψηλής κυκλοφορίας και την Εγνατία Οδό. Οι πρωτοβουλίες του ΟΣΕΠ κατέληξαν στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης από τους υπουργούς Μολδαβίας – Ουκρανίας και Ρουμανίας που ελπίζουμε ότι θα ξεμπλοκάρει τη σχετική δραστηριότητα.
Στον τουρισμό, ο ΟΣΕΠ έχει να παρουσιάσει μια σειρά από σημαντικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων, οι εξελίξεις στη συνεργασία μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Η Ελλάδα, ως μια από τις πιο σημαντικές χώρες προορισμού, έχει πολύ σημαντικές γνώσεις και πραγματογνωμοσύνη στον τομέα του τουρισμού και έχει δυναμική συμμετοχή, πάντοτε, στις σχετικές δραστηριότητες του ΟΣΕΠ.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα αυτά με την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, την Υπουργό και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την κυρία υπουργό για τη θερμή υποστήριξή μας, προς τις προτεραιότητές της.
Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις ελληνικές προτεραιότητες με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία με το διάδοχό του κ. Μάκη Βορίδη. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα, ιδιαίτερα, να αναφερθώ στην πρόταση της Ελλάδας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων για την τακτική ανταλλαγή πληροφοριών, για επείγοντα θέματα, θέματα ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε απειλές για την υγεία.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας του ΟΣΕΠ, για την υγεία που ήταν μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Εθνικού Επιχειρησιακού Κέντρου και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε ένα επιτυχές project του ΟΣΕΠ.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, η ημέρα αυτή, η 27η Ιουνίου είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο. Σήμερα, οι τρεις χώρες του Ευξείνου Πόντου και μέλη του ΟΣΕΠ, δηλαδή η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία, αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, αυτή την εβδομάδα, η Αλβανία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας, για ένταξη, χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως Μολδαβός, αισθάνομαι, ιδιαίτερα συγκινημένος από αυτές τις εξελίξεις που είναι σημαντικά ορόσημα στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και γενικότερα, στην διαδικασία επίτευξης οικονομικής ευημερίας και εξασφάλισης της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η Ελλάδα, έπαιξε ένα σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις αυτές, ξεκινώντας από την υιοθέτηση της στρατηγικής για το 2014, για τα Δυτικά Βαλκάνια, το 2004 μέχρι τις τελευταίες πολύ επιτυχημένες διαπραγματεύσεις, κατά την διάρκεια αυτής της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας.
Η Ελλάδα παίζει ένα, κεντρικής σημασίας, ρόλο στην προώθηση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ρουμανίας και Βουλγαρίας, τα δυο άλλα μέλη του BSEC. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι, το 2005, δόθηκε στην Ελλάδα μια ειδική εντολή από τους Υπουργούς Εξωτερικών του ΟΣΕΠ, να προωθήσει τις σχέσεις ΟΣΕΠ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχει λάβει εντολή να μελετήσει πρακτικούς τρόπους, για την εμβάθυνση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΟΣΕΠ. Ο σκοπός είναι να δοθεί πρακτικό περιεχόμενο σε αυτή τη συνεργασία, με σκοπό να ξεπεραστεί το επίπεδο του ήδη υφιστάμενου διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διερευνηθούν δυνατότητες συγκεκριμένης και πρακτικής συνεργασίας και προσέλκυσης μεγαλύτερης προσοχής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αξιοποιώντας τις περιφερειακές εμπειρίες του ΟΣΕΠ.
Από αυτή την άποψη, στη συνάντησή μας, το Δεκέμβριο, εντατικοποιήσαμε τις επαφές μας με τις Βρυξέλλες, ανταλλάξαμε ιδέες και εμπειρίες για κοινές δραστηριότητες, όπως, για παράδειγμα, για την προστασία του περιβάλλοντος, την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και την τεχνολογία στις επικοινωνίες και στις πληροφορίες, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη και γεωργία.
Ιδιαίτερα, στον τομέα των θαλασσίων υποθέσεων συναντηθήκαμε με την Ευρωπαία Επίτροπο, την κυρία Δαμανάκη, φέτος και συζητήσαμε δυνατότητες, για κοινές δράσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, την ενέργεια και το θαλάσσιο τουρισμό.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπολογίζουμε πολύ στην υποστήριξη της Ελλάδας και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της, για να βελτιωθεί περαιτέρω η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για να υπάρχουν πιο πρακτικοί και ευέλικτοι τρόποι συνεργασίας προσανατολισμένοι, προς τα αποτελέσματα μεταξύ ΟΣΕΠ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξοχότατοι κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα, ακόμη μια φορά να καλωσορίσω τις σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες από την Ελληνική Προεδρία σε όλους τους τομείς δράσης του ΟΣΕΠ και να επαινέσω, ιδίως, την πρακτική προσέγγιση που υιοθετήσατε, στη βάση της συνέχισης των προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών της προηγούμενης βουλγαρικής προεδρίας.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα προεδρεύει, ταυτόχρονα, στον ΟΣΕΠ, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση και στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο, είναι κάτι που θα εξασφαλίσει καλύτερες συνέργειες και θα αυξήσει την ορατότητα του ΟΣΕΠ, επιτυγχάνοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς συνεργασίας.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ, ακόμη μια φορά, για την επιτυχή ολοκλήρωση της Προεδρίας σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας εύχομαι καλή δουλειά και καλή επιτυχία στην Προεδρία σας στον ΟΣΕΠ.
Ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.