3/2/15

Το τυρί και η φάκα

ΠΕΡΙ ΔΙΗΝΕΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ, ΕΞΥΠΝΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ
Του ΠEΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ανακούφιση, ακόμη και ευφορία προκάλεσαν σε μεγάλο τμήμα του κόσμου που βλέπει με ελπίδα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι φωνές υποστήριξης ή συμβιβασμού από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού: απροσδόκητα ισχυρή παρέμβαση Ομπάμα, φιλική κατανόηση από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, αναγνώριση από πλευράς Γιούνκερ ότι η τρόικα είναι «τελειωμένη». Ακόμη και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που κυκλοφορούσε τις προάλλες με εξώφυλλο τον Αλέξη Τσίπρα στο ρόλο του «τρελλού οδηγού», που οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα και απειλεί να προκαλέσει καραμπόλα στην Ευρώπη, λέει τώρα ότι «Ήρθε η ώρα του συμβιβασμού με την Ελλάδα».
Είναι κατανοητή η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτές τις ρωγμές στο διεθνές σύστημα για να ηρεμήσει τις αγορές, αποτρέποντας τα σχέδια όσων συνεχίζουν να εκβιάζουν ένα επικίνδυνο bankrun, και να καθησυχάσει τα πιο ευάλωτα στην εκστρατεία του τρόμου κοινωνικά στρώματα.
Άλλο να καθυχάσουν, όμως, κι άλλο να αποκοιμίσουν το λαό, ίσα- ίσα την ώρα που είναι όσο ποτέ αναγκαία η δυναμική παρέμβασή του στη σκληρή μάχη που εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη. Γιατί οι όποιες ρωγμές στο ευρωατλαντικό σύστημα δεν δικαιολογούν σε τίποτα την αμέριμνη αισιοδοξία όσων πιστεύουν μόνο ό,τι θέλουν να πιστέψουν.
Η κυβέρνηση Ομπάμα ανησυχεί για τη μετατροπή της Ε.Ε. σε μεταμοντέρνα γερμανική αυτοκρατορία, για τις υφεσιακές πολιτικές του Βερολίνου που δυσχεραίνουν και την αμερικανική οικονομία και για τις προοπτικές του ακήρυκτου νομισματικού πολέμου μεταξύ δολαρίου και ευρώ. Για τους λόγους αυτούς δελεάζεται να χρησιμοποιήσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση ως διαπραγματευτικό χαρτί πίεσης της Μέρκελ, προσδοκώντας και θωράκιση ή και ενίσχυση της αμερικανικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σκοτωθεί με τη Μέρκελ για τα ωραία μάτια της μικρής Ελλάδας, όπως θα γίνει σαφές και στη συνάντηση του Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριοστο Λευκό Οίκο, στις 9 Φεβρουαρίου.
Αντίστοιχα, η Γαλλία συμπιέζεται από τις πολιτικές λιτότητας του Βερολίνου και αγωνιά για τη σταδιακήυποβάθμισή της, από το ρόλο του συγκυβερνήτη, σε εκείνον του ελάσσονος εταίρου της Γερμανίας. Λογικό είναι λοιπόν να θέλει να χρησιμοποιήσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις της με την Ελλάδα για να επαναβεβαιώσει το ρόλο της ως γέφυρας Βορρά- Νότου και να ενισχύσει το ειδικό βάρος της μέσα στην Ε.Ε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμη να συμπράξει σε ένα αντι- Μέρκελ μέτωπο, όπως έκανε σαφές ο Σαπέν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη, όπου έσπευσε να επιβεβαιώσει την πίστη του στο γαλλογερμανικό άξονα. Άλλωστε, η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη έκθεσηστο ελληνικό χρέος μετά τη Γερμανία (αναλογικά με το ΑΕΠ της ακόμη μεγαλύτερη) και όπως έχει κάνει απολύτως σαφές συζητά μόνο επιμήκυνση, αλλά σε καμία περίπτωση διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Με αυτά τα δεδομένα, το «φιλελληνικό ρεύμα» της ευρωατλαντικής κοινότητας μπορεί να οδηγήσει σε μια μοιραία παγίδευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πολύ επώδυνο συμβιβασμό, ο οποίος, ακόμη κι αν σώσει κάποια προσχήματα, θα υπονομεύσει εν τη γενέσει της τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ένα συμβιβασμό ο οποίος θα καταργήσει την τρόικα για να εγκαταστήσει έναν άλλο, πιο«νομιμοποιημένο» μηχανισμό επίβλεψης, θα καταργήσει το Μνημόνιο για να επικυρώσει ένα άλλο, πιο εύηχο «πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών» και θα αρκεστεί σε μια οριακή βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους, όχι πολύ διαφορετική από εκείνη που οι δανειστές είχαν ούτως ή άλλως υποσχεθεί στον Σαμαρά.
Θέλω να ελπίζω ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα επιδείξει και τη θέληση και τη δύναμη να αντισταθεί στους Κύκλωπες χωρίς να παραδοθεί στις Σειρήνες. Ωστόσο τα μηνύματα που έστειλε από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών- λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη σθεναρή στάση του απέναντι στονΝτάισελμπλουμ, που ενίσχυσε κατά πολύ το κύρος του, εσωτερικά και διεθνώς- προκαλούν εύλογη ανησυχία.
Με δηλώσεις του στους Financial Times, ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί διαγραφή χρέους, αλλά «ανταλλαγή» του (menu of debt swaps), στο πλαίσιο μιας «έξυπνης μηχανικής χρέους». Αυτή η «έξυπνη» λύση προβλέπει ότι το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ θα ανταλλαγεί με «διηνεκή ομόλογα» (perpetual bonds), για τα οποία η Ελλάδα θα πληρώνει μόνο (χαμηλούς) τόκους, χωρίς να αποπληρώνει τα κεφάλαια δανεισμού. Όσο για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, που αφορά το EFSFκαι τα κράτη- μέλη, θα ανταλλαγεί με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, που σημαίνει ότι δεν θα αποπληρώνουμε αν η ανάπτυξη δεν περνά το όριο του 3%.
Απαντώντας στις αιτιάσεις φίλων και αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για «κωλοτούμπα», πουενταφιάζει το αίτημα της διαγραφής χρέους, ο Γιάννης Βαρουφάκης ισχυρίστηκε- όπως είχε κάνει και προεκλογικά- ότι πρόκειται, ουσιαστικά, για διαγραφή χρέους με άλλο όνομα. Βαφτίζουμε δηλαδή τοψάρι κρέας για να ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους και να μπορέσει ο Σόιμπλε να «πουλήσει» στους ψηφορόρους του αυτή τη λύση χωρίς να τους εξαγριώσει. Ας μας επιτραπεί να αμφιβάλουμε πολύ ζωηρά για το πόσο «έξυπνη», από πολιτική άποψη, είναι αυτή η ιδόρρυθμη «μηχανική χρέους». Εκτιμάμε ότι ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές (εκτός, ίσως, από κάποια πολύ περιορισμένη και υπό αυστηρούς όρους εφαρμογή της ρήτρας ανάπτυξης), στέλνει ένα μήνυμα υποχωρητικότητας προς το Βερολίνο, ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να κάνει το αντίθετο.
Τη δυσπιστία μας αυτή ενισχύουν και άλλες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο Σίτι του Λονδίνου, οι οποίες κάποτε συγκρούονταν με δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και άλλων υπουργών. Αίφνης, ο Γιάννης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι θα επιμείνει σε (μικρότερα) πρωτογενή πλεονάσματα έστω κι αν αυτό σημάνει εγκατάλειψη των υπεσχημένων κοινωνικών προγραμμάτων, ότι ιδιωτικοποιήσεις (για παράδειγμα, στο λιμάνι του Πειραιά) θα συνεχιστούν, έστω με άλλα κριτήρια και ότι δεν υπάρχει περίπτωση κρατικοποίησης των τραπεζών.
Ακόμη χειρότερα, που δεν υπήρχε κανείς προφανής λόγος για τέτοιες δηλώσεις υποχώρησης. Ηδιεθνής συμπάθεια για την Ελλάδα είχε γιγαντωθεί, όπως πρόδιδαν και οι ελληνικές σημαίες στο τεράστιο συλλαλητήριο των Podemos. Το εσωτερικό μέτωπο ήταν πιο ισχυρό από ποτέ και η κοινωνική βάση της Αριστεράς άρχιζε να γαλβανίζεται με την ιδέα ενός αντίστοιχου, μεγάλου συλλαλητήριου απάντησης στη Μέρκελ, στην Αθήνα. Αρθρογράφοι των New York Times, όπως ο Νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν και των Financial Times, όπως ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, έβγαιναν «από τα αριστερά» στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν, για τη Γερμανία, ό,τι ήταν η κατάρρευση της Lehman Brothers για την Αμερική και συνιστώντας, άμεσα ή έμμεσα, στον Αλέξη Τσίπρα, να μη διστάσει να παίξει το χαρτί ενός «Σχεδίου Β» προκειμένου να επιβάλει τους όρους του.
Τίποτα δεν έχει κερδηθεί και τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη. Οι δύο κρίσιμοι κάβοι που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της νέας κυβέρνησης είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και η πρώτη συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 12 Φεβρουαρίου. Παρεπιμπτόντως, η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσαλδάρη με την αντιπροσωπεία του ΕΑΜ, τη γνωστή συμφωνία της Βάρκιζας. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να διαψευστούν οι Κασάνδρες που θα προεξοφλήσουν, πέρα από τη σύμπτωση, έναν συμβολισμό.
Πηγή: Ίσκρα

24 σχόλια:

  1. Καλό το άρθρο,για προβληματισμό.
    Πράγματι υπάρχει απόκλιση σε μερικά πράγματα!.Μένει να δούμε μελλοντικά,τι κατάσταση διαμορφώνεται,και τι αποτελέσματα,θα προκύψουν.
    Ας ευχηθούμε,ότι δεν θα έχουμε μια από τα ίδια,δηλαδή κολοτούμπες .και αέρα κοπανιστό.
    Ίδωμεν,υποχρέωση έχουμε όλοι, να είμαστε ξύπνιοι,και αντιδραστικοί όταν πρέπει.
    Ώστε ο Καπετάνιος,να μας πάει σε λιμάνι προόδου,και άλλους κυκλώνες,αρκετά ποια.
    Απαιτούμε έλεγχο και τιμωρία,των υπευθύνων έσχατων προδοτών.----------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανω απ' ολα απιτουμε λογιστικο ελγχο του χρεους, για το οποιο δεν ακουσα και δεν ακουω τιποτα. Δηλ. να πληρωσουν αυτοι που εφαγαν και οχι εγω ο αδαης.

      Διαγραφή
  2. Κώστα
    εύχομαι με όλη μου την ψυχή να μην αναγκαστείς να ανατρέχεις στα λεξικά, στο λήμμα πολιτική απάτη και πολιτικοί απατεώνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν χρειαζεται να ανατρεξουμε στα λεξικα για αυτες τις εννοιες,το εχουμε κανει ηδη με τους προηγουμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι Χρήστο, τους άλλους τους λέγαμε και γερμανοτσολιάδες και άλλα τέτοια.
    Η πρώτη πολιτική απάτη επιτελέστηκε.
    Για να δούμε.
    Θα είσαι τόσο σκληρός και με εκείνους που υπόσχονταν διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του εθνικού χρέους και τώρα, μόλις μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, χωρίς καν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, τα γυρίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η προηγουμενη κυβερνηση,μιλαγε για Ζαππεια κλπ και ηταν μια μεγαλη πολιτικη απατη.

    Οσο γι αυτους εδω,ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑ ΣΥΡΙΖΑ, περιμενω να δω αποτελεσμα.Ξερεις πολυ καλα, οτι η επιμηκυνση, αν υπαρχει πληθωρισμος,σημαινει μειωση χρεους.Στην οικονομια 1+1 δεν κανει 2,αλλα οσο θελει ο πελατης.Οποτε λοιπον, ας δουμε τι θα καταφερουν και τοτε θα τους κρινουμε εξισου αυστηρα, οπως και τους προηγουμενους.Ετσι ειναι ομως οι διαπραγματευσεις ζητας 10 για να πεσεις,εκει που ηθελες απ την αρχη. Η πολιτικη δεν ειναι ποδοσφαιρο.να λεμε ας φαει ο αντιπαλος(ΣΥΡΙΖΑ) 5 γκολ και να χαιρομαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και κατι αλλο,υποννοεις οτι ειμαι ΣΥΡΙΖΑ και μιλαω κομματικα.Και συ γνωριζουμε οτι εισαι με τον Σαμαρα,αλλα δεν σου μιλαω σαν ψηφοφορο αλλα σαν αρθογραφο,ελπιζω να κανεις και συ το ιδιο με μενα(σαν σχολιαστη και οχι αρθογραφο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήστο
    δεν υπονοώ τίποτα για σένα.
    Τον Σαμαρά όλοι μας τον είπαμε κωλοτούμπα, όταν από αντιμνημονιακός έγινε μνημονιακός.
    Επίσης, του τα σούραμε για τα Ζάππεια, σε όλους τους τόνους.
    Όμως, τις δυο εκλογές του 2012, και τις εκλογές του 2015, υποστήριζαν το πρόγραμμα που εφάρμοσαν.
    Εδώ όμως άρχισαν τις κωλοτούμπες χωρις καν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
    Δεν τα λέω εγώ.
    Τα λέει ο Παπακωνσταντίνου, στο Ισκρα του Λαφαζάνη.
    Όσο για μένα, αν ήμουν με κάποιον, να είσαι σίγουρος ότι θα είχα το θάρρος να το ομολογήσω δημόσια.
    Δεν είμαι με κανέναν, για να μπορώ να κάνω κριτική σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κείμενο είναι μία κλασσική περίπτωση φαιάς προπαγάνδας.

    Παραθέτει ένα σκασμό μπλα μπλά που πηγάζουν κυρίως από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ του εξωτερικού, δηλαδή κατασκευασμένες ερμηνείες που πασσάρονται ώς "ειδήσεις", και αφορούν δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, που είναι εν δυνάμει ασαφείς δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν ορκιστεί κάν ώς βουλευτές, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης και κυρίως δεν έχουν αναγνωσθεί και υπερψηφιστεί οι προγραμματικές δηλώσεις που θα αποτελούν και τις επίσημες θέσεις.

    Ομως ο ποιητής σε βαθυστόχαστη ανάλυση κατέληξε ότι η Αριστερά έχει ετοιμάσει ήδη την Βάρκιζα ΙΙ.

    Κλαυσίγελως.

    ΥΓ

    Μολονότι η φωτογραφία είναι πρό δεκαετίας, ο εν θέματι πρέπει να είναι ο τέως Γενικός Δντής του ΠΑΣΟΚ το 1988 που αναγκάστηκαν να τον ξηλώσουν επειδή ώς Πρόεδρος του Ταμείου Οδοποιίας είχε κάνει ατασθαλίες με τις καταθέσεις του οργανισμού μέσω ανύπαρκτων ομολόγων, σε συνεργασία με την την Τράπεζας Κρήτης του Κοσκωτά. Για την εποχή ήταν λαμόγιο με απόδειξη.

    Ανήκε στην ομάδα των Καναδών του Γιωργάκη και δεν θα εκπλαγώ αν σήμερα είναι "στέλεχος" του ΚΙΔΗΣΟ.

    Όλα αυτά εκτός λάθους η παραλέιψεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περιμένατε από τον σοβαρότερο εκπρόσωπο του Αυγίανισμού να σας πει ότι ο Βαρουφάκης δεν μπορεί 《 να τετραγωνίσει τον κύκλο 》;;


    Μα φυσικά και μπορεί. Και το χρέος 《 θα διαγράψει 》και τα ίδια που αποπληρωνουμε θα εξακολουθήσουμε να αποπληρωνουμε . Απλώς δεν θα το καταλάβουν τα ζαγαρια από την πολύλη στάχτη στα μάτια που θα τους ρίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περιμένατε από τον σοβαρότερο εκπρόσωπο του Αυγίανισμού να σας πει ότι ο Βαρουφάκης δεν μπορεί 《 να τετραγωνίσει τον κύκλο 》;;


    Μα φυσικά και μπορεί. Και το χρέος 《 θα διαγράψει 》και τα ίδια που αποπληρωνουμε θα εξακολουθήσουμε να αποπληρωνουμε . Απλώς δεν θα το καταλάβουν τα ζαγαρια από την πολύλη στάχτη στα μάτια που θα τους ρίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οπως ειπαμε τον Σαμαρα κωλοτουμπα θα πουμε και αυτους.Ο Βαρουφακης δεν εχει κανει καμια κωλοτουμπα,αυτα τα λεγε απο πριν.Ο Λαφαζανης γνωριζεις οτι εχει ακραιες αποψεις,οποτε δεν μου λεει και πολλα οτι κατακρινει.Ειχε διαφωνιες με τον Τσιπρα ετσι και αλλιως.Τον αρχηγο ακουω και οχι τις συνιστωσες.Η οικονομια εχει πολλα εργαλεια για να καταφερεις κατι.Ο μεσος Γερμανος θα δεχθει πιο ευκολα την επιμηκυνση απ το κουρεμα,παρ ολο που κατω απο συνθηκες μπορει να εχουν το ιδιο αποτελεσμα.Η καταληξη θεωρω οτι θα ειναι οι Γερμανοι να πουν οχι σε ολα και ο Συριζα να προσπαθησει να ικανοποιησει τους ψηφοφορους του,στα θεματα λαθρομεταναστευσης,ομοφυλοφολων και εθνομηδενιθσμου.ΓΙ αυτο πιστευω οτι ΔΕΝ θα κυβερνησει 4 χρονια.Αλλα επειδη δεν ειμαι μαντης περιμενω να μου δωσει απτες αποδειξεις γαι να στηριξω την αποψη μου και οχι αποψεις του στυλ,πως ντυνεται ο Βαρουφακης(ποθ λενε διαφοροι) η τι λεει ο Λαφαζανης.Και στο ξαναλεω,ο Βαρουφακης αυτα τα ελεγε απο πριν,οντας οικονομολογος,ικανος η οχι δεν ξερω,εχει τον δικο του τροπο να περασει αυτα που θελει.Αν αποτυχει θα του τα χωσουμε μαζι,αλλα θεωρω οτι προτρεχεις.Σε θεωρω ανθρωπο που γνωριζεις πολλα και αρκετα εξυπνο,οποτε καποια σχολια σου μου κανουν εντυπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρήστο
    δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις.
    Κρατάς τα χαρτιά σου κλειστά, μέχρι να καθήσεις στο τραπέζι με τον Γερμανό.
    Εκεί αρχίζει η διαπραγμάτευση.
    Και εκεί μπορούμε να κερδίσουμε κάτι.
    Με καραγκιοζλίκια και καίγοντας τα χαρτιά μας, περιορίζουμε τις δυνατότητές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστη παρατηρηση. Δυστυχως με πυρρειες νικες μεσω των ΜΜΕ δεν κερδιζονται οι διαπραγματευσεις. Αυτο λεει η εμπειρια μου.
      Σημειωση : Αν θελεις να διεκδικησεις πραγματικα διεκδικεις face to face και οχι On camera.
      Περιμενω τις προγραμματικες δηλωσεις για να ακουσω το Α. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΛΓΧΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ . Το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ εφερε στην Αθηνα τον Κορεα, πρωθυπουργο του Εκουαδορ που εκδιωξε το ΔΝΤ απο τη χωρα του και μας σμβουλεψε θυμαμαι. "
      Εγω αρχισα ελεγχο απο το 1974, εσεις ειναι φως φαναρι δεν χρειαζεται να πατε τοσο μακρυα, το λεφτα σας φαγωθηκαν απο το 2004 και μετα.

      Διαγραφή
  13. Όσο για τον Λαφαζάνη, τον θεωρώ έντιμο πολιτικό.
    Η δε διαφορετική πολιτική προσέγγιση που έχει για ορισμένα θέματα ο Λαφαζάνης, αν χρησιμοποιηθεί σωστά από τον Τσίπρα, μπορεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.
    Όμως κι αυτό θέλει τρόπο.
    Να το θυμάσαι, ο Βαρουφάκης θα αποδειχτεί η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης, μαζί με 2-3 άλους υπουργούς, που θα τους πούμε άλλη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντιμο θεωρω και γω τον Λαφαζανη,αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεχομαι τις αποψεις του,δεν ειναι real politik.

      Oσο για τον Βαρουφακη,δεν τον θεωρω απειρο,σε αντιθεση με αλλους του ΣΥΡΙΖΑ(στον οικονομικο τομεα) και περιμενω να δω που θα καταληξει.Δεν θελω λοιπον να εκφερω αποψη ακομα,γιατι δεν εχω,αλλα κρατω την γνωμη σου.Οσο για τους αλλους που λες, μπορει να λεμε και τους ιδιους,αλλα ενταξει, το αφηνω γι αλλη φορα

      Διαγραφή
    2. Δυστυχως για τον Βαρουφακη εχω την ιδια αποψη κ. Καλενετεριδη. Αυτους τους Ακαδημαϊκους ποτε δεν τους συμπαθησα. Θεωρια και δουλεια γιοκ. Ασε που οσοι ανελαβαν σε κυβερνησεις απετυχαν παραγωδως ακριβως γιατι ειναι μονο θεωρητικοι. Στην πραξη ομως σε θελω μαγκα μου. Εκτος αυτου, ανθρωπος που προκαλει στυλιστικα, Προσωπικα δεν με εμπνεει. Θεωρω οτι ΔΕΝ υπαρχουν πια αριστεροι, δεξιοι, κεντρωοι ή εμπριμε Ελληνες ( το απεδειξε πλειονοτητατων εκλογεων με την ψηφο τους ). Υπαρχουν Ελληνες (;) ταγμενοι στο πλευρο των δανειστων, και Ελληνες ταγμενοι στο πλευρο των Ελληνων ! Εεκει στο ΣΥΡΙΖΑ ας ειναι προσεκτικοι γιατι αυτοι θα πληρωσουν τελικα πιθανη αποκλιση απο τις προεκλογικες υποσχεσιες. Διοτι ο πολυς κοσμος πλεον δεν εχει την οικονομικη ευχαιρια των προηγουμενων ετων. Τωρα οι περισσοτεροι ειμαστε στο καναβατσο.

      Διαγραφή
  14. Σωστος,ειναι απ τις λιγες αποψεις που ασκουν κριτικη στον ΣΥΡΙΖΑ και εχουν μια λογικη.Ο Βαρουφακης ρισκαρει και αν οι Γερμανοι στο τελος βγουν απο πανω θα ειναι τεραστια ηττα για την χωρα μας.Εδω συμφωνω μ αυτο που λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η βιασύνη; Γιατί δεν περιμένουμε να τους κρίνουμε απο το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα πριν λίγες ημέρες εξέλεξε πανηγυρικά αυτούς τους ανθρώπους για να κάνουν την ιστορική αυτή διαπραγμάτευση,και μόλις ακόμη αυτοί άρχισαν,στο προπαρασκευαστικό ακόμη επίπεδο,είναι κάποιοι-λίγοι ευτυχώς- στη χώρα μας που τους χτυπούν και τραβούν το χαλί κάτω απο τα πόδια!!!! Αν είναι δυνατόν. Οι Έλληνες έδωσαν στους πρασινομπλέ 40 χρόνια ανοχή και αυτοί δεν δίνουν ούτε 40 ημέρες!!!

    Ήλπιζα,για να είμαι ειλικρινής,ότι θα δώ ειδικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να συνδράμουν,να ενεργοποιούν όλες τις επαφές που έχουν στο εξωτερικό,και με πλήρη εσωτερική υποστήριξη να συνεισφέρουν,αλλά μάλλον σαν το άρθρο του κυρίου Μαλλιά,έτσι και εγώ θα καταλάβω ότι ορισμένοι τύποι στην Ελλάδα δεν είναι ούτε για τα απολύτως αυτονόητα,σκέτη απογοήτευση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εγώ μπορώ να δικαιολογήσω αυτή την απώλεια ψυχραιμίας, τουλάχιστον από ορισμένους. Διότι απώλεια ψυχραιμίας είναι.

      Το σημερινό κύριο άρθρο της "Κ" τα λέει σωστά, νομίζω, γι αυτό, παραβιάζοντας την συνήθειά μου να μην μεταφέρω ολόκληρα κείμενα, το παραθέτω:

      Οταν η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, οφείλουμε όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και συνετοί. Κανείς δεν δικαιούται να επιχαίρει αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Για τη δική μας χώρα μιλάμε, η ευημερία και ασφάλεια της οποίας είναι πάνω από κόμματα και πρόσωπα. Η σημερινή αντιπολίτευση πρέπει να στηρίξει τους όποιους ορθούς κυβερνητικούς χειρισμούς, έστω και αν έρχονται σε πλήρη αντίφαση με όσα διεκήρυσσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς. Η στροφή στη λογική είναι προς το συμφέρον όλων. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί απέχθεια ο φανατισμός όσων σπεύδουν να χαρακτηρίσουν μειοδότη όποιον εκφράζει ανησυχία ή επιφυλάξεις για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. Η διαπραγμάτευση είναι εθνική υπόθεση, όχι αντικείμενο ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης. Ο διχασμός και οι χυδαίες ακρότητες κάνουν μεγάλη ζημιά στον τόπο.

      Διαγραφή
  16. Καθόμαστε και συζητάμε τα αυτονόητα, η κωλοτούμπα ήταν σίγουροι και πιστεύω όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. ήξεραν ότι ψεύδονται. Δεν θέλει αναλύσεις, παρά μόνο ποιός έχει ανάγκη, εμείς ή οι Γερμανοί.
    κ. Καλεντερίδη δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ψάχνουμε για αχειλλίους πτέρνας, στήν πρίζα μάς έχουνε, έτσι καί βγάλουν το καλώδιο τέλος, είδατε πόσο εύκολα ανεβοκατεβάζουν τό χρηματιστήριο.

    Εάν η αριστερά ήθελε ή ήξερε ή είχε σχέδιο, 10 τρόικες θα φώναζε εδώ και ταυτοχρόνως θά έλεγε στην Ευρώπη, είμαστε συνεπείς, η Γερμανία δεν πρέπει να είναι συνεπής με τα κατοχικά της δάνεια; Αλλά αυτά θέλουν άλλου είδους δουλειά καί όχι ζάλισμα των ευρωπαίων και επανίδρυσι τού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστευεις οτι ειναι τοσο ευκολο να μας βγαλουν το καλωδιο;Οι Γερμανοι δεν μας θελουν,οποτε γιατι δεν το εχουν κανει;δεν νομιζω οτι ειναι τοσο ευκολο το θεμα,παιζουν και γεωπολιτικα θεματα ρολο.

      Οσο για την κωλοτουμπα,ας δουμε πως θα καταληξει,αλλα στα οικονομικα υπαρχουν πολλοι τροποι για να εχεις ενα αποτελεσμα....

      Διαγραφή
  17. Αντιδρούν οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές - AfD: Συγκαλυμμένη μορφή haircut η πρόταση Βαρουφάκη


    Tο AFD δεν θεωρει οτι ειναι κωλοτουμπα αυτα που ειπε ο Βαρουφακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει συγκαλυμμένες προτάσεις. Απλώς, τούς δείχνει συνεχώς το κεφάλι του κι αυτοί, έστω κι αν δεν το λένε, καταλαβαίνουν! :)

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.