31/12/15

Τι φέρνει το 2016 - Άρθρο του Παντελή Σαββίδη

Χωρίς αμφιβολία, η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία, και στη συνέχεια η μετάλλαξη της ιδεολογίας και της πολιτικής του, είναι το σημαντικότερο εσωτερικό γεγονός της χρονιάς που μας πέρασε. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η εμπλοκή της Τουρκίας στο βαθύ τέλμα της περιοχής θα μπορούσε να θεωρηθεί το σημαντικότερο εξωτερικό γεγονός. Και τα δύο, μπορεί να επαναπροσδιορίσουν τις μεταπολιτευτικές σταθερές της Ελλάδας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμβόλισε το παλαιό πολιτικό σκηνικό και η μετάλλαξή του το επανέφερε –και συνεχίζει να το επαναφέρει– σε μια ισορροπία. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, που με την παρουσία του σηματοδότησε τη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα, ουσιαστικά διαλύθηκε· και η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που διαδέχθηκε μεταπολιτευτικά τη δεξιά και συντηρητική ακολουθία στη χώρα από τα τέλη του 19ου αιώνα, δείχνει να αντέχει. Οι ιδεολογικές σταθερές του φαίνεται να είναι πιο εδραιωμένες στην ελληνική κοινωνία.
Η πρόβλεψη που θα μπορούσε να γίνει στην εσωτερική πολιτική σκηνή είναι πως με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, η κυβερνητική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί. Θα στηριχτεί όμως από τη δεξιά παράταξη, σε περίπτωση που επιλεγεί ως ηγέτης της, στις 11 Ιανουαρίου, ο εκλεκτός του κληρονόμου του κόμματος, διότι η πεποίθηση που τον διακατέχει είναι πως μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στην ηγεσία του είναι δυνατόν να περάσουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο.

Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.