30/12/15

Η ΕΝΙ «σκάβει» στο Ζορ και στοχεύει στην κυπριακή ΑΟΖ - Ξεκίνησαν οι εργασίες

 Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Λευκωσία: Εγκρίθηκε χθες, όπως αναμενόταν, από το Υπουργικό Συμβούλιο η διετής παράταση των δικαιωμάτων της ENI-KOGAS για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των τεμαχίων «2», «3» και «9». Ταυτόχρονα, σε μια άκρως σημαντική εξέλιξη, η ΕΝΙ ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο, με βάση στοιχεία του «Φ», την πρώτη από 20 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα-μαμούθ Ζορ, που βρίσκεται στα όρια της ΑΟΖ Αιγύπτου με την κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, η απόφαση προνοεί την επέκταση αυτού του χρόνου που λήγει τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2018, χρόνος που, όπως έχει δηλώσει και η κοινοπραξία στο αίτημά της, είναι απαραίτητος ούτως ώστε να γίνει επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού και επιπλέον είναι απαραίτητος τώρα και ειδικά μετά τις εξελίξεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ.
Σε τεχνικό επίπεδο, όπως εξήγησε ο υπουργός, «έχουμε ένα προκαταρκτικό πλάνο. Πριν περίπου από έναν μήνα μετέβη κλιμάκιο του Υπουργείου στο Μιλάνο, όπου τους έγινε παρουσίαση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα – εργάζεται μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα της ΕΝΙ πάνω στο γεωλογικό μοντέλο των τεμαχίων «2», «3» και «9». Εντός Ιανουαρίου αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα από αυτή την επαναξιολόγηση». Με βάση το προκαταρκτικό πλάνο που έδωσε η ΕΝΙ στο Υπουργείο πριν από μερικούς μήνες, η γεώτρηση τοποθετείται περί τα μέσα του 2017, όμως αυτό είναι με κάθε επιφύλαξη, αφού αναμένονται πολύ σύντομα τα αποτελέσματα της επαναξιολόγησης. Να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ έχει αποσπάσει μεγάλη ομάδα ειδικών –πέραν των 30 επιστημόνων της– που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την αναθεώρηση του γεωλογικού μοντέλου στα τεμάχια αυτά και σε άλλα στην κυπριακή ΑΟΖ, και έχει επεξεργαστεί σειρά πιθανών στόχων για ελπιδοφόρες γεωτρήσεις. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο προγραμματισμός του ιταλικού κολοσσού, για τον οποίο αναμένεται όπως είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας να ενημερωθεί και το Υπουργείο του εντός Ιανουαρίου, θα έχει καταλήξει στην επιλογή των συγκεκριμένων σημείων και θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εσωτερικών εγκρίσεων και χρηματοδότησης.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση δέχθηκε χθες, με αφορμή την ανανέωση του συμβολαίου της ΕΝΙ, διάφορες επικρίσεις από την αντιπολίτευση. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης επέκρινε την Κυβέρνηση ότι δεν ενημέρωσε τα κόμματα και πως ανανεώνει συμβόλαια με ΕΝΙ και TOTAL χωρίς να έχουν υλοποιήσει τις τεχνικές τους υποχρεώσεις στο αρχικό συμβόλαιο. «Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο απαιτητική όσον αφορά την υλοποίηση των υποχρεώσεων των εταιρειών», καταλήγει ο Νεοκλής Συλικιώτης. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε να αποχωρήσει το τρυπάνι της ΕΝΙ δήθεν για συντήρηση, με αντάλλαγμα την αποχώρηση του Μπαρμπαρός και την επανέναρξη των συνομιλιών.
Το Κίνημα Οικολόγων από την πλευρά του, με δήλωση της Β’ αντιπροέδρου του Έφης Ξάνθου, χαιρέτισε την ανανέωση του συμβολαίου της ENI-KOGAS. Πάγια θέση του κινήματος είναι ότι η Κύπρος μπορεί, με σωστή στρατηγική και σχεδιασμούς, να καταστεί σημαντικός ενεργειακός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η Συμμαχία Πολιτών διά του μέλους της Γραμματείας της Κωνσταντίνου Φιλαρέτου, κατηγορεί την Κυβέρνηση για αποσπασματικές κινήσεις που δεν στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική, τονίζοντας ότι ακόμα δεν μπόρεσε να πωλήσει το αέριο του «Αφροδίτη».

Ξεκίνησε η πρώτη από τις 20 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις 
Η ΕΝΙ ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο, με βάση στοιχεία του «Φ», την πρώτη από 20 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα-μαμούθ Ζορ, στα όρια της ΑΟΖ Αιγύπτου με την κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2018, με ένα από τα πιο σύγχρονα και με μεγάλες δυνατότητες γεωτρύπανα – το Saipem 10000.
Η πρώτη από τη σειρά επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων γίνεται πολύ κοντά στο σημείο όπου έγινε η πρώτη γεώτρηση στο εν λόγω κοίτασμα και ακόμα πιο κοντά στα όρια της αιγυπτιακής με την κυπριακή ΑΟΖ – με βάση τα στοιχεία του «Φ», σε απόσταση μόλις τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τα όρια του τεμαχίου «11».
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού Ενέργειας Τάρεκ Ελ Μολλά, η Αίγυπτος έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Eni για 20 συνολικά γεωτρήσεις –επιβεβαιωτικές, αλλά και παραγωγής– στο Ζορ, με κόστος $12 δισ., τα οποία η εταιρεία θα καταβάλει στο ακέραιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, το κοίτασμα θα παράγει περίπου 2,7 δισ. κυβικά πόδια αερίου καθημερινά μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για έναρξη παραγωγής.
Να σημειωθεί ότι οι πρώτες γεωτρήσεις θα δώσουν και νέα σημαντικά στοιχεία για το κατά πόσο το κοίτασμα Ζορ, πέραν της γεωλογικής του δομής, εκτείνεται και ως δεξαμενή φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.