Παπαϊωάννου Γιώργος
Η αβεβαιότητα που συντηρείται στη χώρα οδηγεί στο να ενδιαφέρονται για τις αποκρατικοποιήσεις μόνο hedge funds που αγοράζουν φθηνά ελπίζοντας σε μεγάλες αποδόσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε το σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά δεν κατάφερε να δώσει προοπτική για το πώς η οικονομία θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, την περασμένη Τετάρτη, οριοθετούσε τους στόχους της κυβέρνησής του για το νέο έτος, την ίδια στιγμή στην Αθήνα, σε γραφεία και δωμάτια κεντρικών ξενοδοχείων, δεκάδες στελέχη ξένων επενδυτικών εταιρειών διαπραγματεύονταν την αγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε πολύ χαμηλές τιμές. Αν και στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2016 ξεκινά η δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάπτυξη, ωστόσο, για ακόμη μία φορά, δεν κατάφερε να δώσει προοπτική για το πώς η οικονομία θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Κλίμα σύγχυσης
Περιορίστηκε να πει ότι η έξοδος από την κρίση θα έχει δύο όψεις: η πρώτη είναι η εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους και η δεύτερη αφορά τις εσωτερικές δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα «που προσδιορίζουν το κοινωνικό και ταξικό πρόσημο της κυβέρνησης», παρουσιάζοντας 11 βασικές προτεραιότητες για το Ασφαλιστικό (υπονοώντας αύξηση εισφορών), την κοινωνική οικονομία (!), την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής (αποκαλύπτοντας νέες λίστες), τις τηλεοπτικές άδειες κ.τ.λ.
Τέτοιου είδους τοποθετήσεις απέχουν πολύ από το να περιγράψουν ένα συνολικό σχέδιο που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές στην Ελλάδα. Το αντίθετο, προκαλούν σύγχυση όταν από τη μία ο κ. Τσίπρας προσκαλεί επενδυτικά κεφάλαια, κατά κύριο λόγο hedge funds και distress funds (τους «γύπες», όπως τους αποκαλεί στο εσωτερικό ακροατήριο), να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, και από την άλλη δεν ξεκαθαρίζει το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του. Και όσο αρκείται στο να τους κλείνει το μάτι, όπως στην περίφημη συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον, υπονοώντας «ελάτε και εδώ είμαστε», ή την περασμένη εβδομάδα απευθυνόμενους σε όσους συμμετείχαν στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη λέγοντάς τους «σας καλούμε να μας εμπιστευθείτε»,βρίσκει ανταπόκριση μόνο από τους πιο τολμηρούς διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, οι οποίοι υπόσχονται στους πελάτες τους αποδόσεις της τάξεως του 30% και 40% τον χρόνο. Και για να πιάσουν τις αποδόσεις αυτές, πρέπει να αγοράσουν φθηνά.
Αυτό έγινε εμφανές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπου το Δημόσιο υπολογίζεται ότι έχασε περί τα 35-40 δισ. ευρώ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εθνική Τράπεζα, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank αντί 2,75 δισ. ευρώ. Η τιμή αυτή, η οποία σύμφωνα με τους «Financial Times» ήταν «τιμή ευκαιρίας», ήταν χαμηλότερη κατά 780 εκατ. ευρώ από τη λογιστική αξία της Finansbank, με αποτέλεσμα η Εθνική να ζημιωθεί ισόποσα. Μάλιστα όπως σημειώνουν οι «FT» πρώτη φορά τουρκική τράπεζα πουλήθηκε κάτω από τη λογιστική της αξία. Μπορεί από την πώληση να βελτιώθηκαν οι δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας και να απέκτησε ρευστότητα που της επιτρέπει να αποπληρώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ, όμως αν η πώληση της Finansbank είχε προηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης το Δημόσιο, πρώτον, δεν θα είχε χρειαστεί να βάλει αυτά τα λεφτά, δεύτερον, δεν θα είχε μειωθεί κατά περίπου 20% το ποσοστό του στην Εθνική και, τρίτον, δεν θα είχε υποστεί ζημιά ύψους 1 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των προνομιούχων μετοχών που υπέστη ακριβώς εξαιτίας της συμμετοχής του!
Ζητούν πειστικό σχέδιο
Ωστόσο με την πλάτη στον τοίχο που επιχειρήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων και των εκτεταμένων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, η διοίκηση της Λούκας Κατσέλη δεν μπόρεσε να συγχρονίσει τις κινήσεις της. Και η καθυστέρηση κόστισε στο Δημόσιο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, στις σημερινές χαμηλές τιμές στις οποίες αποτιμώνται οι τραπεζικές μετοχές.
«Στην κυβέρνηση δίνουν την εντύπωση, ιδιαίτερα με τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, ότι με το να πραγματοποιούνται πωλήσεις, να γίνονται deals, εδραιώνεται η εμπιστοσύνη προς τη χώρα» αναφέρει μεγαλοστέλεχος ξένου επενδυτικού οίκου και προσθέτει ότι «αυτό που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι η ύπαρξη ενός πειστικού σχεδίου για το πώς θα βαδίσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του οποίου να εντάσσεται η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου ή μια ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι που θα προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις και σοβαρούς επενδυτές. Διότι, αν δεν είναι γνωστή, π.χ., η τουριστική ανάπτυξη που επιθυμεί η κυβέρνηση, πώς να επενδύσει κάποιος σημαντικά κεφάλαια στον κλάδο; Εκ των πραγμάτων η τιμή που θα βάλει σε ένα ξενοδοχείο που πωλείται θα είναι χαμηλή» τονίζει ο ίδιος.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο της χώρας και στις χαμηλές αποτιμήσεις, ο εκτελεστικός διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου Τιτάν Τάκης Κανελλόπουλος μιλώντας πρόσφατα στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών είπε: «Ως πριν από λίγα χρόνια το γεγονός ότι ο όμιλος ήταν εισηγμένος στην Ελλάδα δεν είχε καμία επίπτωση. Αυτή τη στιγμή όμως εκτιμούμε ότι επηρεάζει την αποτίμησή μας, η οποία θα ήταν μεγαλύτερη αν ήμασταν σε κάποια άλλη αγορά». Και αυτό αφορά μια εταιρεία με διεθνή παρουσία και δραστηριότητα, την οποία η Standard & Poor's αξιολόγησε πρόσφατα με BB, διατηρώντας ταυτόχρονα «θετικές» τις προοπτικές της.
Τα «γεράκια» των αγορών
Σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, «όσο ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους απέναντι σε περιπτώσεις όπως π.χ. οι Σκουριές, όπου οι επενδυτές έβαλαν λεφτά και παραμένουν άπρακτοι, ή το Ελληνικό, όπου ακόμη περιμένουν να δουν αν έχουν ή δεν έχουν επένδυση, ή ο ΑΔΜΗΕ, όπου ανετράπη το αρχικό σχέδιο, οι τιμές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, είτε αυτά είναι δημόσια είτε ιδιωτικά, θα παραμένουν χαμηλές, διότι θα ενσωματώνουν το ρίσκο της ανασφάλειας».
Αυτό βεβαίως έχει ανοίξει την όρεξη των hedge funds που τον τελευταίο καιρό πολιορκούν την Αθήνα προσπαθώντας να πάρουν ό,τι μπορούν «μπιρ παρά».
Το ενδιαφέρον και η έντονη παρουσία τους συνδέεται με την απεμπλοκή των τραπεζών από μη τραπεζικές εργασίες την οποία υποχρεώνει η Κομισιόν, το νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια που ανοίγει τον δρόμο για την πώληση προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και επιχειρήσεων σε distress funds, αλλά και με τη σύσταση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο (ΟΛΠ, Αστέρας Βουλιαγμένης, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό κ.τ.λ.). «Πρόκειται για ξεπούλημα» («It's a fire sale») λέει στέλεχος επενδυτικού κεφαλαίου, το οποίο επισημαίνει ότι «το κρίσιμο τεστ είναι πότε κάποιος πουλάει, πόσο πουλάει και σε ποιον πουλάει».
Ενδεικτικό για την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν χέρια επιχειρηματικές δραστηριότητες αποτελεί η πώληση αντί 316 εκατ. ευρώ του 80% της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife στη Fairfax Financial Hondings. Πρόκειται για εταιρεία με σημαντική παρουσία διεθνώς στον ασφαλιστικό κλάδο, η οποία ταυτόχρονα είναι από τους βασικούς μετόχους της Eurobank. Τον δρόμο της πώλησης αναμένεται να ακολουθήσουν και οι θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες άλλων τραπεζών, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η πώληση της οποίας κάτω από ευνοϊκές συνθήκες στο παρελθόν είχε αποτραπεί έπειτα από πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις.
Πουλάνε... ασφάλεια
Στο «μάτι» επενδυτικών εταιρειών βρίσκονται και οι καταθέσεις, καθώς και τα χρήματα που έχουν οι Ελληνες σε θυρίδες, χρηματοκιβώτια, στρώματα και αλλού και τα οποία υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες αυτές αναζητούν να αγοράσουν ΑΕΔΑΚ, αποκτώντας στην ουσία την άδεια, με στόχο να προσφέρουν αμοιβαία κεφάλαια και καταθετικά-επενδυτικά προϊόντα, τα οποία προσφέρουν ασφάλεια καθώς επενδύουν εκτός τραπεζικού συστήματος και δεν κινδυνεύουν με «κούρεμα» από ενδεχόμενο bail in. Το κόστος για να αποκτήσεις σήμερα μια ΑΕΔΑΚ υπολογίζεται σε μόλις 10 εκατ. ευρώ.
ΒΗΜΑ
Οι Πολίτες πωλουν οσο οσο οτι εχουν για να πληρώσουν φορους στην συμμορία που λέγεται Ελληνικό κράτος.Αυτο με την σειρά του ξεπουλα στους αρχινονους της ΕΕ την περιουσία των Πολιτων. Που θα παει αυτο; Πού ειναι η δικαιοσύνη; Το οτι οι Έλληνες δεν αντιδρούν βίαια σε αυτο το εκβιαστικο και εγκληματικο καθεστώς δεν πρέπει να λαμβάνεται ως αδυναμία. Καλύτερα να πτωχευσει η χώρα μήπως και σταματήσουν να μας ληστευουν με την απειλή νόμων.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το οτι οι Έλληνες δεν αντιδρούν βίαια σε αυτο το εκβιαστικο και εγκληματικο καθεστώς δεν πρέπει να λαμβάνεται ως αδυναμία."
ΔιαγραφήΈτσι πίστευα αλλά όχι πλέον. Είναι αδυναμία φοβούμαι και όχι φιλοτιμία η εξαετής, τουλάχιστον, αφασία μας. Σωτήρες ψάχνουμε σε γιωργάκηδες αλέξηδες και τώρα που δεν αποδεικνύονται τέτοιοι αρχίζουμε τα παρακάλια στον Άγιο Παϊσιο και αλλού... Αλλά όσο βοήθησαν τα παρακάλια και οι προσευχές το Χριστεπώνυμον πλήθος εντός της Αγίας Σοφίας το 1453 άλλο τόσο θα βοηθήσουν και εμάς.