31/12/15

Οδεύουν σε πόλεμο; Η Τουρκία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, παραμένει στο Ιράκ



Φωτογραφία Αρχείου: Supporters of Iraqi Shiite Badr Army militia beat a crossed out caricature of Turkish President, Recep Tayyip Erdogan, during a protest in Tahrir Square, central Baghdad, Iraq, 12 December 2015. EPA, ALI ABBASΦωτογραφία Αρχείου: Supporters of Iraqi Shiite Badr Army militia beat a crossed out caricature of Turkish President, Recep Tayyip Erdogan, during a protest in Tahrir Square, central Baghdad, Iraq, 12 December 2015. EPA, ALI ABBAS
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε χθες ότι η Τουρκία δεν τίμησε τη δέσμευσή της να αποσύρει τα τμήματα των ενόπλων της δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ για την εκπαίδευση σουνιτών παραστρατιωτικών ώστε να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, ο Αμπάντι τονίζει πως μια αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης που είχε επισκεφθεί το Ιράκ είχε υποσχεθεί ότι μετά την επιστροφή της στην Άγκυρα η τουρκική κυβέρνηση θα απέσυρε τους στρατιώτες της, αλλά «η τουρκική κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τη συμφωνία και ζητούμε από την τουρκική κυβέρνηση να ανακοινώσει αμέσως ότι θα αποσύρει [τα στρατεύματά της] από την ιρακινή επικράτεια».

Εάν η Βαγδάτη θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη, ας το πράξει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, δηλώνει ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου 

Εάν η Βαγδάτη επιθυμεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη, αυτή θα πρέπει να στραφεί ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την απειλή του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών ότι το Ιράκ θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν η Άγκυρα δεν αποσύρει αμέσως τα τμήματα των ενόπλων της δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Νταβούτογλου παραδέχθηκε πως υπήρξε «έλλειψη επικοινωνίας» όσον αφορά την αποστολή των στρατευμάτων και ανέφερε πως η Άγκυρα σέβεται στην εδαφική κυριαρχία του Ιράκ, επισημαίνοντας όμως πως η Βαγδάτη δεν έχει τον έλεγχο του ενός τρίτου των εδαφών της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι η Τουρκία δεν τίμησε τη δέσμευσή της να αποσύρει τα τμήματα των ενόπλων της δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ για την εκπαίδευση σουνιτών παραστρατιωτικών ώστε να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άγκυρα-Turkey, Βαγδάτη-Iraq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.