30/12/15

Λευκωσία: Στις 28 Ιανουαρίου Σύνοδος Κορυφής Αθηνών, Λευκωσίας, Τελ Αβίβ

Χασαπόπουλος Νίκος  
Το κυπριακό στο φόρουμ του Νταβός
Η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, αλλά και η παρουσία νωρίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, συνιστούν τους δυο πρώτους μεγάλους σταθμούς των διεργασιών στο πεδίο των ενεργειακών αλλά και του Κυπριακού το 2016.
Η τριμερής σύνοδος, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε επίπεδο κορυφής και έχει ως στόχο, όπως πληροφορούμαστε, να προχωρήσει με πρακτικά βήματα πλέον στην υλοποίηση των μέχρι σήμερα συζητήσεων αλλά και εξαγγελιών και να αντιμετωπίσει όλες τις εκκρεμότητες. Είναι σαφές πως προτεραιότητα παραμένει το θέμα της ενέργειας, ένα κεφάλαιο για το οποίο πιέζουν και οι εταιρείες. Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, «όποιος χάσει το τρένο που ξεκινά, δεν θα έχει την ευκαιρία να φθάσει ποτέ στο τέρμα». Εννοώντας προφανώς πως οι διαδικασίες δεν μπορούν να περιμένουν.

Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να προχωρήσει η συνεργασία όπως πλέον γίνεται και με την τριμερή της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Θα προηγηθούν χωριστές διμερείς συναντήσεις των αρχηγών των τριών κρατών (των Τσίπρα και Νετανιάχου θα γίνει στο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα), όπου αναμένεται να ξεκαθαριστούν μια σειρά από θέματα. Είναι σαφές πως η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των πρόσφατων κινήσεων επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία και παρόλο που έχουν δοθεί από πλευράς του Τελ Αβίβ διαβεβαιώσεις ότι αυτές οι κινήσεις δεν επηρεάζουν τους κοινούς σχεδιασμούς, ωστόσο, αυτό θα επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί στην πορεία. Οι συζητήσεις, πάντως, Άγκυρας και Τελ Αβίβ δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, καθώς ήδη διαπιστώνονται δυσκολίες.

Ενόψει, λοιπόν, της συνάντησης με το Ισραήλ, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θέλουν το συντομότερο να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε τριμερές αλλά και σε διμερές επίπεδο, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της συνεργασίας, που είναι η υλοποίηση των αποφάσεων και των μέχρι σήμερα σχεδιασμών που έχουν συμφωνηθεί.

Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι σαφές πως κινούνται παράλληλα και με τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, που προχωρά πιο γρήγορα και σταθερά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Αθήνα. Την ίδια ώρα προετοιμάζεται το έδαφος για συμμετοχή και της Ιορδανίας στην τριμερή με την Αίγυπτο, ενώ με βάση τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και από πλευράς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπλοκή τους στις συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής. Τούτο αποκάλυψε στον «Φ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στα πλαίσια συνέντευξής του που δημοσιεύσαμε χθες, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες. Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ενισχύει τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας στην περιοχή και κυρίως στο πεδίο της ενέργειας, αλλά την ίδια ώρα την αναβαθμίζει και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα μπορέσει να διαδραματίσει ένα ρόλο γέφυρας με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Νταβός: Οι παρουσίες αφορμή για εξελίξεις

Στο Νταβός, στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (20-23 Ιανουαρίου), αναμένονται να γίνουν πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα επαφές, που θα έχουν στην ατζέντα το Κυπριακό αλλά και τα ενεργειακά. Στη Λευκωσία τη μόνη συνάντηση  που μπορούν να ανακοινώσουν σήμερα είναι αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, υπάρχει προετοιμασία και για άλλες συναντήσεις, που ενδεχομένως να ανακοινωθούν επί τόπου. Το γεγονός ότι θα είναι παρόντες στο Νταβός τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί, δεν σημαίνει πως θα έχουν και συνάντηση, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που θα βρίσκεται εκεί και ως στέλεχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα σκηνικό κινητικότητας μέσα από αλλεπάλληλες συναντήσεις. Ο ίδιος ευνοεί μια συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, στο απομονωμένο ελβετικό θέρετρο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η προσπάθειά του για πενταμερή έχει αποτύχει, ο ίδιος όμως θα προσπαθήσει να έχει χωριστές συναντήσεις με τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 5 Ιανουαρίου ο κ. Άιντα θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος,Νίκο Κοτζιά. Στο Νταβός θα μεταβεί, όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας. Στο ελβετικό θέρετρο θα δώσει το «παρών» του και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Είναι σαφές πως οι παρουσίες παραπέμπουν σε σενάρια και δημιουργούν παράλληλα προϋποθέσεις, αφορμή  για συναντήσεις, επαφές και συζητήσεις.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στο Νταβός έχουν γίνει πολλές επαφές στο παρελθόν, από τις οποίες είτε ξεκίνησαν διαδικασίες είτε στο παρασκήνιο έγιναν συναντήσεις που ενώ δεν ανακοινώθηκαν ποτέ, ωστόσο, αποτέλεσαν το έναυσμα στη συνέχεια για εξελίξεις.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.