31/12/15

Ευρεία επιχείρηση του στρατού της Συρίας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ


REUTERS/MOHAMED AZAKIR
Οι επιχειρήσεις διεξάγονται στην επαρχία Κουνέιτρα, σε περιοχή που απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού (φωτ. αρχείου).
Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν επίθεση στη συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν, σε επιχείρηση που σύμφωνα με τους Σύρους αντάρτες έχει ως στόχο την ανακατάληψη των εδαφών που απώλεσε η Δαμασκός στη νότια Συρία τα τελευταία τρία χρόνια. 
Οι αντάρτες ανέφεραν ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα, όταν ο στρατός εισέβαλε στο χωριό Σαμντανίγια Αλ Γαρμπίγια, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τη Δαμασκό, το χωριό έχει καταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ωστόσο οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται.
Καλυπτόμενες από τη βροχή και την ομίχλη, οι δυνάμεις του συριακού στρατού προωθήθηκαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Χαμντανίε, από την οποία είχαν εκδιωχθεί πριν από δύο χρόνια, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής και αντάρτες.
«Εξαπέλυσαν μια ευρεία επίθεση στα δύο χωριά, υπό την κάλυψη πυκνής ομίχλης, με ορατότητα τόσο περιορισμένη που μετά βίας μπορούσες να δεις κάποιον σε απόσταση λίγων μέτρων», εξήγησε ο Άμπου Γιάχα, εκπρόσωπος της τοπικής ανταρτικής οργάνωσης Αλ Ουίγιατ Αλ Φούρκαν.
Οι επιχειρήσεις διεξάγονται στην επαρχία Κουνέιτρα, σε περιοχή που απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού και όπου τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί κατ' επανάληψη σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και διαφόρων οργανώσεων.
Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις βασίζονται κυρίως σε χερσαία στρατεύματα και στο πυροβολικό τους, είπε ο Σέιφ Αλ Σαμ, μέλος άλλης οργάνωσης ανταρτών, εξηγώντας ότι λόγω της εγγύτητας της περιοχής με το Ισραήλ είναι δύσκολο να εμπλακεί η πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις.
Το Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο μέρος των Υψωμάτων του Γκολάν στον πόλεμο του 1967 και αργότερα προσάρτησε την περιοχή. Οι ισραηλινές αρχές ανησυχούν κυρίως για την παρουσία στην Κουνέιτρα μελών της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία μάχεται στο πλευρό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.