29/12/15

Σήμερα υπογράφεται η πώληση του Αστέρα

Η συμφωνία προβλέπει νέα χρονοδιαγράμματα και την υποβολή νέου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) στις αρχές του νέου έτους με όρους που αποδέχεται ο επενδυτής.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
 Η συμφωνία προβλέπει νέα χρονοδιαγράμματα και την υποβολή νέου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) στις αρχές του νέου έτους με όρους που αποδέχεται ο επενδυτής.
Σήμερα Τρίτη αναμένεται να υπογραφεί η νέα συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Jermyn Street Real Estate Fund, που είναι ο προτιμητέος επενδυτής για την αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, η συμφωνία προβλέπει νέα χρονοδιαγράμματα και την υποβολή νέου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) στις αρχές του νέου έτους με όρους που αποδέχεται ο επενδυτής.
Επίσης η συμφωνία προβλέπει το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, και όπως εξηγεί στην «Κ» ο Στ. Πιτσιόρλας «σαφώς πιο ήπια ανάπτυξη από αυτή που προέβλεπε το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ το οποίο και ορθώς απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας». Το νέο σχέδιο εκτιμάται πως «θεραπεύει» τις ενστάσεις του ΣτΕ. Για να επιτευχθεί όμως η νέα αυτή συμφωνία με τον επενδυτή χρειάστηκαν μήνες διαβουλεύσεων, ενώ αναμένεται να χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.» έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 2013. Τότε ξεκίνησε η διαδικασία που ακόμα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, δεν έχει τελεσφορήσει. Τον Μάρτιο του 2013 είχε δοθεί η πρώτη παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έλαβε εντέλει χώρα εκείνη την άνοιξη και έτσι στις 2 Μαΐου του 2013 ξεκίνησε η δεύτερη φάση με τους επενδυτές που προκρίθηκαν. Στις 26 Νοεμβρίου του 2013 υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές από τέσσερα επενδυτικά σχήματα και στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους υπεβλήθησαν νέες βελτιωμένες προσφορές όπως ζήτησε τότε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Η Jermyn Street ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στις 13 Φεβρουαρίου του 2014, αλλά λίγους μήνες αργότερα η συναλλαγή προσέκρουσε στον σκόπελο της απόρριψης του ΕΣΧΑΔΑ. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και ακόμη περισσότερη υπομονή εκ μέρους των ξένων επενδυτών για να μη ναυαγήσει ο διαγωνισμός που αποκτά τώρα μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να ολοκληρωθεί. Το πρόβλημα που ανέκυψε με το Συμβούλιο της Επικρατείας εστιαζόταν στην ανάπτυξη έως και 100 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Οι δύο πλευρές, πωλητές και αγοραστής, φέρονται σήμερα να έχουν συμφωνήσει σε πολύ λιγότερες κατοικίες.

Στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

Από τα 400 εκατ. ευρώ του τιμήματος το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει τα 100 εκατ., καθώς δεν ελέγχει παρά μέρος της έκτασης του συγκροτήματος, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα λάβει το 75% του τιμήματος, ήτοι 300 εκατ.
Η περιοχή με την επωνυμία «Αστέρας Βουλιαγμένης» έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τ.μ., το βόρειο τμήμα της αποτελεί ιδιοκτησία της θυγατρικής της Εθνικής, ενώ στο νότιο η μεν ψιλή κυριότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία μέχρι το έτος 2029 στην Εθνική Τράπεζα.

Στο συγκρότημα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Αφροδίτη», τα ξενοδοχεία «Arion Palace» και «Ναυσικά - Westin», το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένες οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, η μαρίνα Βουλιαγμένης και μεγάλες εκτάσεις πρασίνου.

 http://www.kathimerini.gr/843869/article/oikonomia/epixeirhseis/shmera-ypografetai-h-pwlhsh-toy-astera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.