29/2/16

Η δολοφονία Πάλμε: 30 χρόνια μετά


Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 1986, έπεσε δολοφονημένος σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε. Το γεγονός αυτό συντάραξε όχι μόνο τη Σουηδία αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Οι έρευνες για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ θεωρούνται η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση όλων των εποχών — και συνεχίζονται ακόμη, παρόλο που το έγκλημα παραγράφηκε το 2011. 
Η συνωμοσιολογία, οι πολιτικές προεκτάσεις και το μελάνι που έχει χυθεί για τη δολοφονία του Πάλμε μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτά για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, τον Νοέμβριο του 1963 στο Ντάλας.Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός αυτό το θυμάμαι σαν χτες παρόλο που συνέβη πριν από τόσα χρόνια και παρόλο που τότε ήμουν μόνο 10 ετών. 

Την χρονιά εκείνη, το 1986, συνέβησαν τέσσερα σημαντικά γεγονότα που κατά κάποιον τρόπο συνοψίζουν αποτελεσματικά την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Στις 28 Ιανουαρίου εξερράγη το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ. Στις 28 Φεβρουαρίου δολοφονήθηκε ο Πάλμε. Στις 26 Απριλίου έγινε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ. Και στις 11-12 Οκτωβρίου έγινε η διάσκεψη κορυφής των Ρίγκαν και Γκορμπατσόφ στο Ρέικιαβικ, η οποία, παρά τη φαινομενική αποτυχία της, θεωρείται ότι συνετέλεσε καθοριστικά στη μετέπειτα προσέγγιση των δύο υπερδυνάμεων.
Για τη συνέχεια Amagi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.