29/2/16

ΝΑΤΟ: Ελλάδα, Τουρκία και Frontex υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

ΝΑΤΟ: Ελλάδα, Τουρκία και Frontex υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού

Ελλάδα, Τουρκία και Frontex είναι υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δηλώνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερωτήσεις της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, Προέδρου της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και του Νίκου Ανδρουλάκη, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων.  

Ο ΓΓ απαντώντας σε ερώτηση της κ. Καϊλή  ως προς  τον ρόλο του ΝΑΤΟ στις καθημερινές προκλήσεις από τα τουρκικά μαχητικά, είπε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακούν σε τέτοια ζητήματα και θα ακολουθήσουν μόνον τον σκοπό της επιχείρησης, που είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα της εφαρμογής της απόφασης που έλαβαν οι Υπουργοί  Άμυνας του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό, ερωτών  αν η συμφωνία προβλέπει όντως την επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που θα εντοπίζονται από τα πλοία της Νατοϊκής Δύναμης,  την ίδια στιγμή που,  σύμφωνα με δημοσιεύματα,  η Άγκυρα εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ενώ φέρεται να αρνείται εκ των προτέρων την επιστροφή των προσφύγων στα παράλιά της.

Ο ΓΓ απευθυνόμενος στους δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές, διευκρίνισε πως το ΝΑΤΟ θα έχει βοηθητικό ρόλο προς τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και δυνάμεων της Frontex. Το ΝΑΤΟ δεν θα είναι αυτό που θα επιστρέψει πρόσφυγες. Ο ρόλος του είναι να βοηθήσει  και να υποστηρίξει την Ελλάδα, την Τουρκία και την Frontex να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο. Όμως, όπως υπογράμμισε, αν τα πλοία της Συμμαχίας χρειαστεί να προβούν σε επιχειρήσεις διάσωσης, τότε οι διασωθέντες θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία.

Επισήμανε επίσης, ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο η πολιτική απόφαση των 28 Υπουργών Άμυνας. Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στο Αιγαίο έχουν απλά την εντολή να επιτηρούν και να ανταλλάσουν πληροφορίες με τα εμπλεκόμενα Κράτη.
Ημερησία

1 σχόλιο:

  1. Μα τέλος πάντων, δεν υπάρχουν 70.000 συριζαίοι να πάρουν από έναν πρόσφυγα σπίτι τους; Εκτός αν λείπει κανένα μηδενικό από το νούμερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.