26/2/16

Οι Αλβανοί κι εμείς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΛΙΑΣ
Aρχίζω από το αυτονόητο, που είναι όμως το επιδιωκόμενο. Όπως συμβαίνει με όλα τα αυτονόητα στην Ελλάδα. Απαιτείται εδώ και τώρα συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Η εσωτερική πολιτική συνοχή συνιστά θεμελιώδη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων μας. Στη θέση και υπό τις συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, η συνεννόηση και ο διάλογος αποτελούν τον απαραίτητο και αναγκαίο πολλαπλασιαστή ισχύος. Φοβούμαι όμως ότι αυτό είναι και το δυσκολότερο.
Μόλις επέστρεψα από ένα τριήμερο ταξίδι ενημέρωσης σε γνώριμα μέρη και με γνώριμα πρόσωπα. Εκεί όπου αφιέρωσα πάνω από 15 χρόνια της θητείας μου στο Υπ. Εξ. και είναι εδώ και 25 χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου. Στο Βελιγράδι, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο Κόσοβο. Αλήθεια, διερωτώμαι συχνά αν έχουμε αντίληψη της εικόνας που εκπέμπει σήμερα η Ελλάδα, ακόμη και στη δική της γειτονιά. Εδώ, στα Βαλκάνια.
Για τη συνέχεια ΑV

2 σχόλια:


  1. Την φωτογραφια με Παπανδρεου σχετικα με τα βιβλια του CDRSEE την θυμαται? Και τα τσεκ του Balkan Trust? Και....και.....και.....?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο κ. Μαλλιά! Έτσι, ξεχάστε τα όλα. Δεν διεκδικούμε τίποτε. Η Β. Ήπειρος ευρίσκεται από το 1914 υπό αλβανική κατοχή, αφού ουδέποτε εφαρμόστηκε το Πρωτόκολλο τής Κερκύρας, αλλά τι σημασία έχει; στην Β. Ήπειρο, εδώ και χρόνια, τελείται πολιτισμική (και ίσως όχι μόνο, θυμίζω περίπτωση Γκούμα)γενοκτονία εις βάρος τού ελληνικού στοιχείου, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Οι Αλβανοί διδάσκουν στα σχολεία των ότι τα νότια σύνορά των είναι μέχρι την Πρέβεζα, αλλά κατά τ' άλλα εμείς είμαστε συνυπεύθυνοι για τις "κακές" σχέσεις.

    Ποιες "κακές" σχέσεις, όταν η Ελλάδα μονομερώς προσφέρει δουλειά σχεδόν στον μισό πληθυσμό τής γείτονος και αμέριστη συμπαράσταση στην ευρωπαϊκή της πορεία και η γείτων το ανταποδίδει με διωγμούς των Ελλήνων στην Β. Ήπειρο και πολιτικοστρατιωτική στήριξη τής Τουρκίας;

    Αφού λέτε ότι έχετε εμπειρία των ανθρωποειδών αυτών, ελπίζετε ότι με ευχολόγια για καλόπιστους διαλόγους θα λύσετε τα όποια προβλήματά μας; Ας είναι καλά το αθηναϊκό κράτος που αδιαφορεί εντελώς και απλώς στηρίζει, Κύριος οίδε τίνων ρήμασιν πειθόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.