29/8/16

Διαχρονικό κέντρο κατασκοπείας η Κύπρος - 10 σταθμοί υποκλοπών που λειτούργησαν ή λειτουργούν στο νησί μας

Ποτέ και σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί και μαζεμένοι σταθμοί παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών στον κόσμο όπως στην μικρή Κύπρο. 


Για δεκαετίες στο νησί μας λειτούργησαν και λειτουργούν πάνω από 10 σημεία από τα οποία ξένες μυστικές υπηρεσίες συνέλεγαν πληροφορίες για τις εξελίξεις κυρίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Βαπτίζοντας τα «τηλεπικοινωνιακά κέντρα», Βρετανοί και Αμερικάνοι εγκατέστησαν στην Κύπρο ισχυρά συστήματα παρακολούθησης με εύρος από την Αφρική μέχρι την καρδιά της Ρωσίας.
Αν και παραμένει άγνωστο σε πολλούς στην Κύπρο κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου λειτούργησαν δύο πολύ σημαντικοί κατασκοπευτικοί σταθμοί των Αμερικανών στο νησί μας. Οι πληροφορίες γύρω από τη δράση και τη λειτουργία των εν λόγω σταθμών είναι μέχρι σήμερα πολύ περιορισμένες και συγκεχυμένες.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σύναψε δεκαετή συμφωνία με την Αμερικανική Κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα πλήρωναν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο για να χρησιμοποιούν την Κύπρο για σκοπούς κατασκοπείας μέσω των σταθμών κυρίως σε Καραβά και Γερόλακκο και Μια Μηλιά.

Καραβάς
Στον Καραβά υπήρχε από το 1949 ένα γραφείο στο οποίο εργάζονταν δεκάδες Αμερικανοί από το οποίο συλλέγονταν πληροφορίες μέσω των κεραιών που είχαν αναπτυχθεί κυρίως από χώρες του κόλπου που την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου είχαν συμμαχήσει με τη Σοβιετική Ένωση.
Από το Γραφείο FBIS του Καραβά (Foreign Broadcast Information Service) συλλέγονταν, μεταφράζονταν, αναλύονταν και αποστέλλονταν στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ό,τι κατέγραφαν οι κατασκοπευτικές κεραίες. 
Το Γραφείο λειτούργησε μέχρι την ημέρα της τουρκικής εισβολής κατά την οποία εργάζονταν 85 άτομα. Μάλιστα υπάρχουν καταγεγραμμένες οι δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι υπάλληλοι τους από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 23 Ιουλίου 1974 κατά την τουρκική εισβολή, αφού έμειναν για τρεις μέρες εγκλωβισμένοι μέσα στο γραφείο. 

Γερόλακκος
Μετά από άδεια των Βρετανών, οι Αμερικάνοι ίδρυσαν στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Γερόλακκος, βόρεια της Λευκωσίας, την Νaval Facility που ήταν σταθμός παρακολούθησης σημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ΝAVFAC ήταν σταθμός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλά στην ουσία ήταν μονάδα συλλογής πληροφοριών από τρίτες χώρες. 
Ο σταθμός εγκαταστάθηκε στον Γερόλακκο τον Ιούνιο του 1957 και διαλύθηκε λίγους μόλις μήνες πριν την τουρκική εισβολή, στις 23 Απριλίου 1974.  Στα καθήκοντα των Αμερικανών εργαζόμενων του σταθμού ήταν η παρακολούθηση μηνυμάτων από τη Μέση Ανατολή, η καταγραφή τους, η μετάφραση, η ανάλυση, η αποκρυπτογράφηση και η αποστολή τους στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Ο σταθμός του Γερολάκκου εστίασε στην κατασκοπεία ιδιαίτερα της PLO (Παλαιστινιακής Οργάνωσης) και στον ηγέτη της Γιασέρ Αραφάτ. Συχνά οι πληροφορίες που συνέλεγαν οι Αμερικάνοι στον Γερόλακκο είχαν τεράστιες επιπτώσεις στις εξελίξεις και στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με ένα Άραβα μεταφραστή που υπηρέτησε στη βάση και συγκεκριμένα στο αρμόδιο γραφείο για το Παλαιστινιακό οι πληροφορίες στέλνονταν στην NSA κι από εκεί στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.
Η βάση υπήρξε για χρόνια πηγή πληροφοριών τόσο της CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ), όσο και της ΝSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ).
Η βάση έβαλε λουκέτο οριστικά στις 23 Απριλίου του 1974. Θεωρείται αξιοσημείωτο το γεγονός πως έκλεισε λίγους μήνες πριν τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου 1974 κι από πολλούς μεταφράζεται ως απόδειξη περί γνώσης, ακόμα και εμπλοκής των Αμερικάνων στο πραξικόπημα και την εισβολή. 

Άγιος Νικόλαος 
Η βάση του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο θεωρείται η πιο σημαντική που υπήρχε και υπάρχει στην Κύπρο. Αν και η Βρετανία ακόμα και σήμερα υποστηρίζει πως οι εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου αποτελούν απλά ένα τηλεπικοινωνιακό κέντρο, ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί για πάνω από μισό αιώνα τα αυτιά και τα μάτια των Δυτικών στη Μέση Ανατολή.
Αραβοισραηλινός Πόλεμος, Κρίση του Σουέζ, Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ, Ταραχές του 1963, Πόλεμος των έξι ημερών, Πόλεμος του Γιομ Κηπούρ, τουρκική εισβολή, Πόλεμος Ιράν-Iρακ, Κρίση του Κόλπου, Πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας, Επίθεση στο Ιράκ το 2003… Όλα τα σημαντικά γεγονότα καταγράφηκαν από το κατασκοπευτικό κέντρο των Βρετανών στον Άγιο Νικόλαο και αποτέλεσαν τη σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης για το πώς σκέφτονται οι αντιμαχόμενοι στις σημαντικότερες κρίσεις.
Οι πληροφορίες που συλλέγονταν από το σταθμό του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο θεωρούνταν τεράστιας σημασίας  για να παρθούν αποφάσεις τόσο από το Λονδίνο, όσο κι από την Ουάσιγκτον.
Ο σταθμός πρωτολειτούργησε το 1947 όταν και μεταφέρθηκε από την Παλαιστίνη στην Κύπρο. Αρχικά λειτουργούσε υπό την ευθύνη του 9ου Συντάγματος Διαβιβάσεων του Βρετανικού Στρατού ενώ από το 1999 έχει μετονομαστεί σε JOINT (Joint Service Signals Unit δηλαδή Μονάδα Διαβιβάσεων των Ενοποιημένων Σωμάτων).
O σταθμός του Αγίου Νικολάου αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους σταθμούς της GCHQ και κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος πίσω από το σταθμό της RAF στο Menwith Hill του Yorkshire και εντάσσεται στο σύστημα ECHELON συλλέγοντας πληροφορίες από πολλές πηγές όπως κινητά τηλέφωνα, σταθερά, emails, ανταλλαγής δεδομένων μέσω διαδικτύου, φαξ και οτιδήποτε αποστέλλεται από ένα σημείο σε άλλο μέσω δορυφόρων. 

Πέργαμος 
Λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα του σταθμού του Αγίου Νικολάου λειτουργούσε ο Σταθμός του Περγάμου που μεταφέρθηκε από το Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του ᾽50 και έκλεισε το 1968. 
Η λειτουργία του σταθμού ελεγχόταν από τους Βρετανούς και τα καθήκοντα των αξιωματικών που υπηρετούσαν ήταν περίπου τα ίδια με αυτά στον Άγιο Νικόλαο.
Σημειώνεται πως στους σταθμούς του Περγάμους και του Αγίου Νικολάου δούλευαν πάνω από 1000 πρόσωπα. 

Κάβο Γκρέκο
20 χιλιόμετρα ανατολικότερα του Αγίου Νικολαου υπήρχε για χρόνια σταθμός έγκαιρης προειδοποίησης τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιείτο από το ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980. 
Το 1994 ο σταθμός καταστράφηκε μετά από εκρήξεις βομβών που τοποθέτησαν οι Βρετανοί και ο χώρος παραδόθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία όπου μέχρι σήμερα στεγάζει στρατόπεδα.

WSBA
H στρατιωτική βάση της Μεγάλης Βρετανίας δυτικά της Λεμεσού ήταν μέρος των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου και δημιουργήθηκε μετά το 1960.
Στη βάση ακρωτηρίου οι Βρετανοί διαθέτουν δυο διαφορετικά συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.
Πρόκειται για τις μεγάλες αντένες που υπάρχουν στον βιότοπο του Ακρωτηρίου και τις κεραίες σε θόλους στην περιοχή της Επισκοπής.

Ακρωτήρι
Κοντά στο Ακρωτήρι θα δει κανείς τις τεράστιες αντένες με την κωδικοί ονομασία ΠΛΟΥΤΩ ύψους 100 μέτρων και μήκους 200 μέτρων. Από τις συγκεκριμένες κεραίες καταγράφονται πληροφορίες που αφορούν αεροπορική και πυραυλική κίνηση μέχρι το Αφγανιστάν, το Καζακστάν και μέρους της Ρωσίας. 
Σύμφωνα με στοιχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκαλύφθηκαν το Ακρωτήρι ήταν ο κεντρικός παρατηρητής των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποίησε η Σοβιετική Ένωση το 1964.
Για πολλά χρόνια η Βάση του Ακρωτηρίου χρησιμοποιείτο από τις Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες για συλλογή πληροφοριών από τους πράκτορες τρίτων χωρών. Το συγκεκριμένο τμήμα έκλεισε οριστικά το 2008 αφού οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βρήκαν ευκολότερους τρόπους κατασκοπείας. 
Σημειώνεται πως η βάση του Ακρωτηρίου είναι η μεγαλύτερη βάση της Βρετανίας εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξίζει να αναφερθεί πως για την εγκατάσταση της δεύτερης τεράστιας κεραίας στην περιοχή οι Βρετανοί δεν τήρησαν τη συμφωνία που συνάφθηκε με την ΚΔ για διενέργεια περιβαλλοντικής μελέτης από ανεξάρτητο θεσμό και εγκατέστησαν αυθαίρετα τις κεραίες, ενώ η τότε κυβέρνηση απέκρυψε το γεγονός από την Βουλή και την κοινή γνώμη με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σάλος μετά την αποκάλυψή του. 

Επισκοπή
Ο σταθμός της Επισκοπής ανήκει στην ίδια συστοιχία με αυτόν του Τροόδους και θεωρητικά παρέχει ασφαλή επικοινωνία μεταξύ της Κύπρου και της Βρετανίας αφού συνδέεται με το σύστημα SKYNET της Βρετανίας. Όμως σύμφωνα με μελετητές η δουλειά που παράγεται στη βάση της Επισκοπής, είναι αντίστοιχη με αυτή που γίνεται στον Αγιο Νικόλαο της Αμμοχώστου. 
Πρώτιστος στόχος των Βρετανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Επισκοπής είναι η καταγραφή πληροφοριών.
Πρόσφατα δύο από τις τρεις σφαιρικούς θόλους του σταθμού αφαιρέθηκαν. Ωστόσο, η ασφάλεια γύρω από τις εγκαταστάσεις εξακολουθεί να είναι σε υψηλό επίπεδο. 

Τρόοδος
Η περιοχή που σήμερα αποτελεί έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στον Όλυμπο αποτελεί στρατιωτική Βάση από τις πρώτες μέρες εγκατάστασης των Βρετανών στην Κύπρο το 1878.
Ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο πως από το συγκεκριμένο σύστημα καταγράφει για χρόνια συνομιλίες, μηνύματα και τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που αφορούν την εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.