30/8/16

Ήττα Άσαντ: Οι σύμμαχοι των Τούρκων απειλούν χριστιανούς και αλεβίτες στην Συρία

Αντάρτες κατέλαβαν μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην επαρχία Χάμα . EPA/SANA HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESΑντάρτες κατέλαβαν μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην επαρχία Χάμα . EPA/SANA HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Τζιχαντιστές και άνδρες του λεγόμενου “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” κατέλαβαν τη Χαλφάγια, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην επαρχία Χάμα της βόρειας Συρίας, κι απειλούν πλέον πόλεις όπου κατοικούν μειονοτικοί χριστιανοί και αλεβίτες.
Η Χαλφάγια δέχθηκε επίθεση από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζουντ αλ Άκσα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), που κατέλαβαν πολλές θέσεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Η πόλη, κοντά σε έναν σημαντικό οδικό άξονα, που συνδέει τις παραθαλάσσιες περιοχές με την εθνική οδό Χαλεπιού-Δαμασκού, απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από την χριστιανική πόλη Μαχράντα.

«Εκκαθαρίζουμε την πόλη αφού την απελευθερώσαμε από το καθεστώς κι ετοιμάζουμε κι άλλες εκπλήξεις», είπε ο Αμπού Κινάν, στέλεχος της οργάνωσης Τζάις αλ Έζα, που συμμετείχε στις μάχες στη Χαλφάγια.

Η κατάρρευση των αμυντικών θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων επέτρεψε στους αντάρτες να καταλάβουν επίσης διάφορα χωριά της περιοχής. Απειλούν άλλο ένα, το Ταϊμπάτ αλ Ιμάμ, ανατολικά της Χαλφάγιας. Η επίθεση τους έφερε πιο κοντά στην πόλη Σόραν, προπύργιο του στρατού και πύλη προς την πόλη της Χάμας.

Μια πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό ανέφερε ότι αεροπορικές επιδρομές της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες αντάρτες, αλλά δεν επιβεβαίωσε – ούτε διέψευσε – ότι η Χαλφάγια έχει πέσει. Φιλοκυβερνητικοί ιστότοποι ανέφεραν πως ο στρατός στέλνει ενισχύσεις για να πάρει πίσω τα εδάφη που έχασε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι η Χαλφάγια έπεσε, καθώς και ότι βομβαρδισμοί που πιστεύεται ότι έγιναν από συριακά αεροσκάφη είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 αντάρτες.

Η Τζουντ αλ Άκσα έστειλε βομβιστές-καμικάζι να επιτεθούν σε φυλάκια του στρατού.

Η Τζάις αλ Έζα απείλησε σε ανακοίνωσή της ότι θα πλήξει το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Μαχράντα, ένα από τα μεγαλύτερα της Συρίας, εάν βομβαρδιστούν ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Η επίθεση των ανταρτών καταγράφηκε έπειτα από εβδομάδες σφοδρών ρωσικών και συριακών βομβαρδισμών εναντίον περιοχών στη Χάμα και στην Ιντλίμπ υπό τον έλεγχο διαφόρων οργανώσεων. Οι αντάρτες υποστηρίζουν πως στους βομβαρδισμούς αυτούς έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι.

Οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων για την ανακατάληψη αγροτικών περιοχών στη Χάμα που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών έχουν ως τώρα περιορισμένα αποτελέσματα.

30/08/2016 04:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Αμάν, Ιορδανία
http://mignatiou.com/2016/08/itta-asant-i-simmachi-ton-tourkon-apiloun-christianous-ke-alevites-stin-siria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.