28/8/16

Η απογοήτευση των Κούρδων δεν κρύβεται για τις εξελίξεις…

Οι Κούρδοι του YPG θεωρούσαν τις ΗΠΑ τον πλέον έμπιστο σύμμαχό τους στον αγώνα τους κατά του ΙΚ στην Συρία. Όλα όμως άλλαξαν με την τουρκική εισβολή στην Τζαραμπλούς, παράλληλα με την προς αυτούς αμερικανική απειλή πως θα άρουν την υποστήριξή τους αν δεν αποχωρήσουν από τις περιοχές που κατέχουν, αφήνει τους Κούρδους με μια αίσθηση εγκατάλειψης.

Του Wladimir van Wilgenburg ΠΗΓΗ: http://www.middleeasteye.net
Το YPG διατάχθηκε από τις ΗΠΑ να αποχωρήσει από περιοχές δυτικά του ποταμού Ευφράτη και όντως υποχώρησαν από τις περιοχές γύρω από την Τζαραμπλούς και την Μανμπίτζ. Για τους Κούρδους οι πρόσφατες αμερικανικές δηλώσεις αποτελούν απόδειξη ότι οι ΗΠΑ, αφού πρώτα τους χρησιμοποίησαν κατά του ΙΚ, συνεργάζονται με την Τουρκία για την υπονόμευση των σχεδίων τους για τη δημιουργία ενιαίου κουρδικού χώρου – ομοσπονδίας, στη βόρεια Συρία.
Ο Αμερικανός Έρβιν Στραν που μάχεται μαζί με τους Κούρδους κάνει λόγω για πισώπλατη μαχαιριά. «Φαίνεται πως οι Κούρδοι δεν έχουν άλλους φίλους παρά μόνο τα βουνά τους. Είμαι σε σύγχυση όπως και οι Κούρδοι», είπε.

Οι Κούρδοι της Συρίας είδαν την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία που υποτίθεται πως στρέφεται κατά του ΙΚ, ως προσπάθεια απαγόρευσης δημιουργίας ενιαίας κουρδικής ομόσπονδης περιοχής, μέσω της ένωσης των καντονίων που απελευθέρωσαν από το ΙΚ.
Το YPG έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστήριζε το ΙΚ ενώ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες οι Κούρδοι μετέχουν, πολεμούσαν τους τζιχαντιστές στην Μανμπίζ. Την ίδια ώρα αναφέρουν πως εκατοντάδες τζιχαντιστές περνούν στην Συρία μέσω Τουρκίας.
Αρχικά οι ΣΔΔ σκόπευαν να κινηθούν προς την Τζαραμπλούς και την αλ Μπαμπ με σκοπό τη διάνοιξη διαδρόμου προς το Εφρίν ώστε να ενωθούν οι τρεις περιοχές και να συσταθεί μια ομόσπονδη ημιαυτόνομη κυβέρνηση στα σύνορα με την Τουρκία. Κάτι τέτοιο φαντάζει πλέον πολύ δύσκολο.

Υπάρχουν όμως και άλλοι αντίπαλοι των Κούρδων. Ο εκ των επικεφαλής του YPG Σαλίχ Μουσλίμ είχε δηλώσει πως η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνία με το Ισραήλ, τη Ρωσία, το Ιράν, ακόμα και τον Άσαντ για να εμποδίσει τους Κούρδους να προωθήσουν τα δίκαιά τους. Ιρανική πηγή είχε επίσης αναφέρει πως Άγκυρα και Άσαντ συντονίζουν τις κινήσεις τους με τη βοήθεια της Τεχεράνης.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και των Κούρδων στην Χασάκα δείχνουν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης το καθεστώς Άσαντ είχε αντιδράσει σκληρά στην ανακήρυξη από τους Κούρδους της «Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας» τον περασμένο Μάρτιο, καθώς η Δαμασκός ανησυχεί για την ενδυνάμωση των Κούρδων.

Η κουρδική διοίκηση στο Κομπάνι είχε αναφέρει πως οι συριακές επιθέσεις κατά των Κούρδων στην Χασάκα έγιναν με την συνεργασία της Τουρκίας. Και τώρα έρχεται ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπαίντεν και καταφέρεται κατά του YPG κατά τη διάρκεια κοινής του συνέντευξης με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

«Η απογοήτευση των Κούρδων από τις ΗΠΑ είναι εμφανής καθώς αυτοί σήκωσαν το βάρος του αγώνα κατά του ΙΚ. Μόνο στη μάχη για την Μανμπίζ έχασαν πάνω από 200 μαχητές. Την ίδια ώρα η Τουρκία χαίρεται», ανέφερε Κούρδος αναλυτής.

Το παλαιό στέλεχος του κουρδικού PYD Ναουάφ Ξελίλ αναφέρει πάντως πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν είπε τίποτα το καινούργιο και πως το YPG είχε ήδη αποχωρήσει, δύο εβδομάδες πριν, από την Μανμπίζ.

«Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Αν μας ζητήσουν να απελευθερώσουμε τη Ράκα δεν θα μας πειράξει. Για μας όμως είναι σημαντική απελευθέρωση της Ροτζάβα, αλλά και η ένωση του Εφρίν με το Κομπάνι. Δεν θα πούμε ναι σε ότι μας ζητούν οι ΗΠΑ. Αμερικανοί και Κούρδοι πάντως κατανοούν τον ρόλο τους εντός της συμμαχίας», υποστήριξε.

Οι Αμερικανοί δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το YPG παρά την τουρκική αντίδραση, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς οι Κούρδοι είναι «εξαιρετικοί μαχητές κατά του κοινού εχθρού, του ΙΚ». Οι Αμερικανοί υποστήριξαν επίσης πως παραμένουν, επί του προκειμένου, σε στενή επαφή με Κούρδους και Τούρκους.

Πάντως η γελοιωδώς εύκολη κατάληψη της Τζαραμπλούς από τους συμμάχους των Τούρκων αντάρτες γεννά ερωτήματα. Σύμφωνα με τους Κούρδους υπήρξε συμφωνία Τουρκίας – ΙΚ για την παράδοση της πόλης από το δεύτερο στην πρώτη. «Δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματισμός στρατιώτη, ούτε επιθέσεις αυτοκτονίας των τζιχαντιστών», επεσήμανε Κούρδους αξιωματούχος.
Υπήρξαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ ΣΔΔ και υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών στην περιοχή της Αζάζ και οι Κούρδοι κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι οι δυνάμεις της βομβάρδισαν θέσεις του YPG στην Ντερίκ.

Η τουρκική εισβολή μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων των ΗΠΑ, των Κούρδων και των επίσης υποστηριζόμενων από την Ουάσινγκτον ανταρτών, υποστηρίζει Κούρδους αξιωματούχος. «Σημειώνονται ήδη συγκρούσεις μεταξύ αυτών σε Χαλέπι και Αζάζ και οι συγκρούσεις στον διάδρομο Αζάζ – Τζαραμπλούς ίσως κλιμακωθούν», ανέφερε.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.