31/8/16

Η αμαρτωλή ιστορία του ΕΝΦΙΑ


Ο ΕΝΦΙΑ είναι μια ιστορία που πονάει όλη την ελληνική κοινωνία. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη αποστολή του φόρου -που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε γιατί δεν αναμορφωνόταν- και θα άξιζε μια αναδρομή στο πώς φτάσαμε εδώ, αλλά και κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούμε να κινηθούμε στο μέλλον.
Η  Ελλάδα δεν είχε ποτέ φόρο ακινήτων. Ο ΦΑΠ στις διάφορες εκφάνσεις του ήταν φόρος περιουσίας. Άθροιζε δηλαδή την «αντικειμενική» αξία όλων των ακινήτων για να  βγάλει ένα ύψος ακίνητης περιουσίας και να προχωρήσει στη φορολόγησή της.
Να διευκρινίσουμε ότι ο φόρος ακινήτων επιβάλλεται σε κάθε ένα ακίνητο ξεχωριστά και έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με το φόρο περιουσίας.
Πρώτον, είναι αναπτυξιακός γιατί είναι συγκεκριμένος και σταθερός για κάθε ακίνητο και  δεν επηρεάζεται από τη συνολική περιουσία του ιδιοκτήτη. Επομένως, ο προγραμματισμός κάποιου επενδυτή μπορεί να είναι μακροπρόθεσμος.
Δεύτερον, δε μπορεί να αλλάξει από ενέργειες του ιδιοκτήτη, όπως ο φόρος περιουσίας. Η μεταβίβαση ποσοστών ώστε να σπάσει η περιουσία, μειώνει την επιβάρυνση και άρα τα έσοδα του κράτους. Κατά συνέπεια,  ο προγραμματισμός των κρατικών εσόδων είναι πιο σταθερός.

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

 1. Απράδεκτο άρθρο! Andpik λυπάμαι αλλά που δημοσίευσες ένα άρθρο με τεράστιες ανακρίβειες! Θα αναφέρω τις κύριες. 1)Το χαράτσι ΕΕΤΗΔΕ επιβλήθηκε απο τον Ευάγγλεο Βενιζέλο(Ο αρθρογράφος ΔΕΝ τον κατονομάζει(!) γιατί άραγε ;;;) διότι τον Σεπτέμβρη του 2011 η τότε Τρόικα του ζήτησε να μειώσει τις δαπάνες (δηλαδή τις παράλογες υπερβολικές ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -κυρίως των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων- και να καταργηθεί η επιχορήγηση των 1,5 δισ. στα ταμεία των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ).Καθώς επίσης και να μειώσει τον υπερβολικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Υπήρχε ποτέ περίπτωση να θίξει την κομματική πελατεία ;;;
  Ανέσυραν λοιπόν από τα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών ένα έτοιμο φοροληστρικό σχέδιο που ήταν να επιβληθεί επί πρωθυπουργείας του Κων. Μητσοτάκη (20 χρόνια πριν!) αλλά ευτυχώς δεν εππφαρμόστηκε ποτέ.
  2)Το ΕΕΤΗΔΕ έχει χαρακτηριστεί από τον Άρειο Πάγο ώς προσωρινό μέτρο (όχι πάνω από 5 έτη). Αυτό στην συνέχεια ενσωματώθηκε στον ΕΝΦΙΑ από τον Σαμαρά. Γιατί άραγε ;;;
  Τα 2,2 δισ. από τα 3,15 δισ. πρέπει λοιπόν να αφαιρεθούν από τον νέο φόρο ακινήτων!
  3)Είχαμε φόρο παλαιότερα!!! Τον έλεγαν ΕΤΑΚ και ήταν τόσος(ύστερα από μελέτη!!!) ώστε να μην καθίσταται αντι-αναπτυξιακός! 1 δισ. ήταν .
  Για λάντε την αφαίρεση 3,15 - 2,2 = 0,95 δισ.!!!
  4)Στην Βρετανία η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει σε μεγαλοιδιοκτήτες και funds και όχι σε μικροιδιοκτήτες και μεσαιοιδιοκτήτες όπως εδώ!
  Και φορολογείται μια φορά απαξ.
  5)Βάση του Ελληνικού Συντάγματος το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι ΙΕΡΟ και προστατεύεται! Το έχει παραδεχτεί πάμπολες φορές ΔΗΜΟΣΙΑ και ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Και έχει ζητήσει να καταργηθεί ο υπέρμετρος τρόπος φορολόγησης.


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.