29/8/16

Αποψη: Δράσεις για αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας

 Δρ. Χριστος Θ. Γαλλης*
Το μέλλον στους πολέμους είναι ηλεκτρονικό. Η ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου από τις Ενοπλες Δυνάμεις μας θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης των μέσων μας στο περιβάλλον του σύγχρονου πολέμου και σημαντική προβολή ισχύος έναντι των αντίστοιχων μέσων του αντιπάλου.
Η στρατιωτική ισχύς της χώρας μας την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης λόγω της δραστικής μείωσης των στρατιωτικών μας δαπανών βρίσκεται σε τροχιά αποδυνάμωσης. Επειδή δε μεγάλες αγορές σύγχρονων ακριβών οπλικών συστημάτων θα είναι σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) μας και η πολιτική τους ηγεσία θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις για μια εκ των ένδον, βασισμένη σε εγχώριους πόρους και στο ανθρώπινο δυναμικό, δράση χαμηλού κόστους για την αναβάθμιση της ισχύος τους και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους σε περίοδο πολέμου. Προτείνονται οι παρακάτω χαμηλού κόστους δράσεις:

• Ο κύριος κίνδυνος εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η απειλή πολέμου από την Τουρκία. Σε έναν τέτοιο πόλεμο οι Ειδικές Δυνάμεις θα είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση του πολέμου. Για τον ελληνικό στρατό, προτείνεται η δημιουργία δύο νέων Ταξιαρχιών Καταδρομέων επιπλέον των ήδη υπαρχουσών μονάδων Ειδικών Δυνάμεων. Οι Ταξιαρχίες θα έχουν έδρα η μία στη Θράκη και η άλλη στο Αιγαίο. Για τη διαθεσιμότητα ικανού αριθμού κληρωτών που θα δώσει τη δυνατότητα επιλογής προσωπικού για τις νέες ταξιαρχίες καταδρομέων, αλλά και για τη γενική αύξηση της μαχητικής ικανότητας των υπαρχουσών μονάδων των Ε.Δ., θα είναι χρήσιμο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία στους 16 μήνες.

• Το μέλλον στους πολέμους είναι ηλεκτρονικό. Η ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου από τις Ε.Δ. μας θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης των μέσων μας στο περιβάλλον του σύγχρονου πολέμου και σημαντική προβολή ισχύος έναντι των αντίστοιχων μέσων του αντιπάλου. Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μπορούν να σχεδιαστούν εξ ολοκλήρου στη χώρα μας με την καθοδήγηση των αξιωματικών των Ε.Δ. και τη συμμετοχή διαβαθμισμένων ελληνικών εταιρειών που έχουν σχετική τεχνολογία, καθώς και πανεπιστημιακών. Θα μπορούσε δε να εξελιχθεί στο στρατηγικό μας όπλο. Ενα τέτοιο σύστημα θα περιλαμβάνει τους τομείς των Ηλεκτρονικών Αντιμέτρων, ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας οπλικών συστημάτων και μονάδων, προστασίας επικοινωνιών, συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών, παρεμβολών, κτλ.

• Η σημασία των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων (UAV-drones) μεγαλώνει συνέχεια σε όλους τους στρατούς του κόσμου. Οι σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις χαρακτηρίζονται από εκτεταμένη χρήση εναερίων μέσων. Η Πολεμική μας Αεροπορία έχει επιτυχή εμπειρία ανάπτυξης και κατασκευής UAV. Είναι το «Πήγασος» που σχηματίζει ήδη μοίρα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ως εκ τούτου, η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με την ΕΑΒ και ελληνικές εταιρείες που έχουν σχετικά υψηλή τεχνολογία θα μπορούσαν θεαματικά να εξελίξουν τον «Πήγασο» και να προχωρήσουν στη μαζική κατασκευή ενός νέου τεχνολογικά προηγμένου μοντέλου. Οι νέες τεχνολογίες και τα νέα υλικά έχουν μειώσει δραματικά το κόστος κατασκευής ενός UAV. Ενα μεσαίου μεγέθους κόστιζε μέχρι πρόσφατα 4 εκατ. δολάρια, ενώ σήμερα η τάση είναι το κόστος να είναι από 500 χιλ. έως 1 εκατ. δολάρια. Το ελληνικό UAV θα μπορούσε να κοστίσει ακόμα φθηνότερα, έχοντας έτσι δυνατότητες εξαγωγής. Οι Ε.Δ. θα ήταν αναγκαίο να αποκτήσουν ένα μεγάλο αριθμό UAV, ίσως 300-350. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης, να εξοπλιστούν με πυραύλους, πυροβόλα και εκρηκτική κεφαλή για αποστολές εναντίον διαφορετικών στόχων, ακόμα και σε αποστολές αυτοκαταστροφικής επίθεσης. Μια καινοτόμα σχεδίαση τακτικής θα μπορούσε να τα συνδυάσει με τα επιθετικά μας ελικόπτερα σε αποστολές εγγύς υποστήριξης.

• Η παραγωγή σύγχρονου τυφεκίου για τον ελληνικό στρατό θα έπρεπε να είχε γίνει χθες. Ομως ποτέ δεν είναι αργά. Μια συνεργασία συμπαραγωγής από το ελληνικό εργοστάσιο όπλων στο Αίγιο με έναν κατασκευαστή προηγμένων τυφεκίων του εξωτερικού θα ήταν χρήσιμη και με δυνατότητες εξαγωγών. Ελληνικές εταιρείες έχουν στο παρελθόν αναπτύξει προηγμένα οπλικά συστήματα. Για παράδειγμα, στο παρελθόν η ΕΒΟ είχε αναπτύξει και κατασκευάσει ελαφρύ αντιαρματικό όπλο μιας χρήσης που είχε τη δυνατότητα διάτρησης θώρακα πάχους υπερδιπλάσιου από το αντίστοιχο αντιαρματικό που είχε τότε ο στρατός και ήταν εισαγωγής. Οι δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων αμυντικού υλικού είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να αξιοποιηθούν από τις Ε.Δ. και για το καλό της οικονομίας και των εξαγωγών μας.

• Τέλος, οι Ε.Δ. θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες έξυπνων τεχνολογικά βελτιώσεων, εκ των ένδον, και αξιοποίησης των υπαρχόντων οπλικών τους συστημάτων. Για παράδειγμα, οι Ε.Δ. διαθέτουν ικανό αριθμό πυροβόλων Μ61, με 6 κάννες των 20 mm, από τα αποσυρθέντα πολεμικά αεροσκάφη. Τα πυροβόλα αυτά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε αποσυρθέντα τεθωρακισμένα οχήματα. Αυτή η εργασία θα μπορεί να γίνει στο εργοστάσιο αρμάτων στο Βελεστίνο.

Οταν ένας 15χρονος μαθητής από την Καβάλα κατασκευάζει στο σπίτι του ρομπότ, ομιλούν και κινούμενο, είναι δυνατόν οι άρτια καταρτισμένοι αξιωματικοί των Ε.Δ., οι ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και οι Ελληνες επιστήμονες να μην μπορούν να συνεργαστούν για τη βελτίωση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και την παραγωγή τεχνολογικά προηγμένων εγχώριων οπλικών συστημάτων για τις Ε.Δ.; Φυσικά και μπορούν, αρκεί να υπάρξει o στρατηγικός πολιτικός σχεδιασμός και η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας τους.
* Ο κ. Χρίστος Θ. Γαλλής είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, πρώην επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hyogo της Ιαπωνίας, ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. Στό Ἑλληνικό δημόσιο, ἡ Δοίκηση ἀσκεῖται χωρίς νεωτερισμούς ἐκτός καί ἄν αὐτοί εἰσάγονται καί παράγουν κάποιες μίζες ἤ νομότυπα ἔσοδα σέ κάποιους ἡμετέρους. Ἡ δημιουργικότητα τιμωρεῖται, καί ἡ ἐφευρετικότητα ἀπαλλοτριώνεται ἀτύπως εὐθύς ὡς ἐκδηλωθῆ μέ ἀποτελέσμα. _ Μόνο ἐντός τοῦ Στρατοῦ μποροῦν "στεγανά", στεγανά ἀπέναντι στό παν-κομματικό λεφούσι παρατρεχάμενων, νά δημιουργήσῃ κάτι οὐσιαστικό, καί νά προκαλέσῃ τετελεσμένα. Καί δή ἔτσι, ὥστε νά μήν πουληθοῦν τουλάχιστον ὡς πληροφορίες (γιά "εὐαγεῖς" κομματικούς λόγους), καί χαθῆ κάθε πλεονέκτημα αἰφνιδιασμοῦ, ἤ καί αὐτό τοῦτο τό πλεονέκτημα τοῦ "τετελεσμένου". _Πολλά μποροῦν νά γίνουν καί συγκριτικά μέ πολύ-πολύ μικρό κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. SOCRATES ALEXANDRINOS ''Μόνο ἐντός τοῦ Στρατοῦ μποροῦν "στεγανά", στεγανά ἀπέναντι στό παν-κομματικό λεφούσι παρατρεχάμενων, νά δημιουργήσῃ κάτι οὐσιαστικό, καί νά προκαλέσῃ τετελεσμένα''
      Το σχόλιο μου έχει να κάνει με τον στρατό και την παρούσα κατάσταση.
      Δυστυχώς SOCRATES ALEXANDRINOS πιστεύω πως αν περιμένεις απο τους στρατιωτικούς κάτι ουσιαστικό δεν θα το δείς ποτέ... Δεν γνωρίζω την ηλικία σου και πόσο πρόσφατες είναι οι εμπειρίες σου ή ποιά είναι/ήταν η σχέση σου με τον ΕΣ αλλά οι στρατιωτικοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μετατραπεί σε 3 κατηγορίες με ένα σκοπό: υπέρβαροι δημόσιοι υπάλληλοι με κινητικούς περιορισμούς,γραφειοκράτες δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς λόγο ύπαρξης και γλείφτες σιχαμένων κομματικών ανθρωπαρίων οι οποίοι θα πάρουν φυσικά και την προαγωγή. Και ο σκοπός τους είναι φυσικά να πληρώνονται το μισθό τους και να περνάει ο καιρός χωρίς προβλήματα,δεν πάει να καεί όλος ο κόσμος.Δεν τους ενδιαφέρει η κατάσταση του στρατού περισσότερο απο ότι ενδιαφέρει τους πολιτικούς:όποιος έχει υπηρετήσει πρόσφατα γνωρίζει καλά πόσο αξιόμαχος είναι ο στρατός και τι φταίει...Δεν τους καίγεται καρφί.
      Προσωπική μου άποψη είναι πως φρόντισε να τους διαμορφώσει έτσι το αγαπητό Μεταπολιτευτικό καθεστώς μεσα απο τις δικές του στρατιωτικές σχολές,απο την εισαγωγή σε αυτές μέχρι την εξαγωγή.
      Άτομα με δημιουργική σκέψη και εντιμότητα θα εκδιωχθούν χάριν της μίζας και θα υποχρεωθούν να σιωπούν όπως συμβαίνει και με το πολιτικό επιστημονικό προσωπικό της χώρας που ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ σε αυτοεξορία ή εναλλακτικά σε παραγωγικό και πνευματικό θάνατο.
      Η στρατιωτική ισχύς της χώρας δεν θα αναβαθισμιστεί απο μόνη της.Έχουμε μείνει πλέον πολύ πίσω απο εχθρούς και αντιπάλους και είμαστε έρμαια των εξελίξεων.



      Διαγραφή
  2. Οσον αφορά τα πολ/λα των αεροπλανων εχουν εδω και χρονια τοποθετηθεί σε ΤΟΜΠ οπως και τα zu-23 απο Στρκο εργοστάσιο στη Θεσ/νικη εχουν αξιολογηθει στο πεδίο βολής με άριστα Αποτελέσματα.Αναμενονται ακομη αποφασεις ενταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξεκινάμε με κάτι πιο απλό; σωστή εκπαίδευση στην ατομική τακτική, σωστη χρήση του όπλου, άοπλη μάχη, καλά άρβυλα. Πρώτα φτιάχνουμε καλούς οπλίτες και μετά όλα τα άλλα για τα οποία ο αρθρογράφος έχει δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.