30/8/16

Παράνομες οι ενισχύσεις της Ιρλανδίας, 13 δισ. ευρώ απαιτούνται από την Apple - Καταδικαστική η απόφαση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξασφάλιζε επί σειρά ετών η κυβέρνηση της Ιρλανδίας στην Apple δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες της ΕΕ. Τώρα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας καλείται να συγκεντρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ φόρους αναδρομικά από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, μεταδίδει το Reuters. 
Οι κανόνες της ΕΕ απαγορεύουν την χρηματοδοτική στήριξη (κρατική ενίσχυση) επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ υπό διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών ελαφρύνσεων. Εξαιρέσεις υπάρχουν, μεταξύ των οποίων η κρατική ενίσχυση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια τέτοια αμφιλεγόμενη κρατική ενίσχυση είναι το καθεστώς φορολόγησης που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία, όπου είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στη χώρα απασχολώντας 5.500 ανθρώπους.

Η Επίτροπος Μαργκρίτ Βεστάγιερ ανακοίνωσε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σήμερα, Τρίτη, υπό την πίεση της αμερικανικής προειδοποίησης: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε σχετική επιστολή τονίζοντας, ότι σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε αντίποινα εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν με τα σχέδιά τους να απαιτήσουν δισεκατομμύρια δολάρια που αφορούν σε διαφυγόντες φόρους από την Apple και άλλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες.

Apple και κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναμένεται να εφεσιβάλλουν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η Επιτροπή κατηγορεί από το 2014 την Ιρλανδία ότι επέτρεψε στην Apple να στεγάσει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων εκεί αποφεύγοντας την φορολόγηση στα κράτη-μέλη όπου δραστηριοποιείται, με αντάλλαγμα να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας που προσφέρει στη χώρα. Τέτοιες συμφωνίες υπογράφηκαν το 1991 και το 2007 με την εταιρεία. Η Apple απασχολεί 5.500 υπαλλήλους στη χώρα, το ένα τέταρτο των υπαλλήλων της στην Ευρώπη (στην πόλη Cork). H χαμηλή φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων αποτελεί θεμέλιο λίθο της οικονομικής πολιτικής της χώρας την τελευταία εικοσαετία και έχει ως αποτέλεσμα ένας στους δέκα εργαζόμενους να απασχολείται σε αυτές.

Η δυνατότητα της Apple να προστατεύει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη φορολογία, βασίστηκε σε ένα ασυνήθιστο «παράθυρο» της φορολογικής νομοθεσίας της Ιρλανδίας, που σχεδιάσθηκε για να βοηθήσει τη χώρα να προσελκύει ξένες επενδύσεις και να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.