31/8/16

Δυναμικό μπάσιμο Λιβάνου στον «πόλεμο του αερίου»

Πιο προσιτός από εκεί ο αγωγός προς την Τουρκία, τονίζουν αξιωματούχοι

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης 
Λευκωσία: Ένας αγωγός φυσικού αερίου από την ΑΟΖ του Λιβάνου προς την Τουρκία θα σύμφερε πολύ περισσότερο οικονομικά αλλά και είναι πιο εφικτός απ’ ό,τι ένας αγωγός από το Ισραήλ, τονίζουν επίσημοι κύκλοι του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι και ο Λίβανος έχει τα δικά του κοιτάσματα, ανάλογα με αυτά της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Σε μια προφανώς οργανωμένη επικοινωνιακή προσπάθεια προσέλκυσης ενδιαφέροντος για τον α΄ γύρο αδειοδότησης της γείτονος χώρας, η αγγλόφωνη Daily Star  του Λιβάνου δημοσιεύει πρωτοσέλιδες εκτενείς αναφορές σε δηλώσεις εκπροσώπου της Κυβέρνησης αλλά και του πρώην υπουργού Ενέργειας του Λιβάνου και νυν υπουργού Εξωτερικών.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο «Φ», η μεγάλη επιτυχία ως προς την προσέλκυση των κολοσσών του τομέα στον γ’ γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο, πυροδότησε επίσπευση των διεργασιών για τον α’ γύρο αδειοδότησης στη γειτονική χώρα. Το ενεργειακό δυναμικό σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου είναι ανάλογο αυτών που ανακαλύφθηκαν σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ. Οι Λιβάνιοι έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες, με αποτέλεσμα να έχουν μια αρκετά καλή εικόνα για τα γεωλογικά δεδομένα της ΑΟΖ τους.
Ωστόσο οι εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου σε κοιτάσματα του Λιβάνου είναι άκρως απόρρητη πληροφορία. Τα δεδομένα αυτά πωλούνται στις διεθνείς εταιρείες και αποδεικνύουν  το ενδιαφέρον για έρευνες στον Λίβανο, σημειώνει αρμόδια πηγή στον τομέα της Ενέργειας του Λιβάνου στην εφημερίδα. Σημειώνεται ότι υπήρξαν επίσημες αναφορές προηγουμένως για 95 τρισ. κ. πόδια φυσικού αερίου που προφανώς βασίζονται στις αναλύσεις των εκτεταμένων τρισδιάστατων σεισμογραφικών δεδομένων.
«Έχουμε εντοπίσει τρεις κατηγορίες γεωλογικών δομών κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας», δήλωσε ανώτατη πηγή του τομέα της Ενέργειας του Λιβάνου, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η πρώτη κατηγορία δίνει προοπτικές να προχωρήσουν αμέσως σε γεωτρήσεις οι ανάδοχοι στους οποίους θα ανατεθεί η έρευνα και εξόρυξη, με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας.
 Η δεύτερη κατηγορία είναι δομές με λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας.
Η τρίτη κατηγορία αφορά περιοχές όπου η πιθανότητα επιτυχίας είναι μικρή, όμως θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που θα προηγηθούν.
Η προσοχή θα στραφεί πρώτα στις πιο ελπιδοφόρες περιοχές που έχουν 30%-35% πιθανότητα, που θεωρείται πολύ υψηλή. Βέβαια οι γεωτρήσεις είναι αυτές που θα δώσουν τις πραγματικές ποσότητες και θα επαληθεύσουν τα κοιτάσματα». Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται με βάση τις υψηλόβαθμες πηγές που επικαλείται η Daily Star του Λιβάνου στη δυνατότητα εκμετάλλευσης των αναμενόμενων κοιτασμάτων.
Η πιο πιθανή και συμφέρουσα προοπτική είναι οι εξαγωγές με αγωγό προς την Τουρκία, σημειώνεται, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Λίβανος χρειάζεται περιορισμένες ποσότητες. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Λίβανος, ακόμα και αν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για όλες τις ενεργειακές του ανάγκες, κάτι που θα φέρει και σημαντική μείωση στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, θα χρειαστεί 0,2 τρισ κ. πόδια ετήσια.
Οπότε ένα μόνο κοίτασμα της τάξης των 6 τρισ. κ. π. φυσικού αερίου καλύπτει όλες τις ανάγκες για 25 χρόνια. Η προσφερόμενη αγορά για ανακαλύψεις φυσικού αερίου του Λιβάνου είναι η Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, σημειώνεται. Ο χερσαίος αγωγός μέσω Συρίας που θα συνδεθεί με αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας που εφοδιάζουν την Ευρώπη είναι η πλέον συμφέρουσα λύση, έναντι των δαπανηρών υποθαλάσσιων αγωγών και άλλων λύσεων, σημειώνει η ίδια πηγή.
Μάλιστα, τονίζεται, αυτή η λύση θα είναι πολύ πιο συμφέρουσα από έναν αγωγό από το Ισραήλ προς την Τουρκία που συζητείται τώρα. Το κύριο πρόβλημα είναι η κατάσταση στη Συρία και για ένα χερσαίο αγωγό Λιβάνου-Τουρκίας απαιτείται σταθερότητα στη Συρία, όπως τονίζεται. Βέβαια και η λύση του υποθαλάσσιου αγωγού από τον Λίβανο είναι πιο συμφέρουσα με την ίδια μέθοδο από το Ισραήλ. Η λύση του τερματικού υγροποίησης κρίνεται ασύμφορη για τις ευρωπαϊκές αγορές, αφού το κόστος του φυσικού αερίου θα είναι υψηλό και εφικτό μόνο για αγορές της Ασίας και της Άπω Ανατολής.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.