20/6/18

FT : Μέσα από την κουρδική ψήφο περνά η νίκη του Ερντογάν

Η αναγκαστική μετακίνηση ψηφοφόρων και η πίεση στο κουρδικό κόμμα με στόχο να μην περάσει το κρίσιμο όριο του 10%. Η προσπάθεια του HDP να αντλήσει δύναμη από τη συμμαχία του με την αντιπολίτευση και πώς θα επιστρέψει τη... χάρη.

Η κάλπη στο Dadas Agili, ένα χωριό στην κουρδική περιοχή της Τουρκίας, τοποθετείται παραδοσιακά στο παλιό πέτρινο σχολείο. Αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο, οι ντόπιοι θα είναι μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε 19 περιοχές, που θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν πέρα από τα χωριά τους για να ψηφίσουν.
Η κυβέρνηση λέει ότι οδηγήθηκε στην απόφαση για λόγους ασφαλείας, σε μία περιοχή που έχει χτυπηθεί από διαμάχες δεκαετιών. Η κουρδική αντιπολίτευση λέει ότι είναι μία προσπάθεια να αποκόψει την υποστήριξη προς την ίδια. 
«Γίνεται επειδή υποστηρίζουμε το κουρδικό κόμμα», λέει μία νοικοκυρά, η οποία, μαζί με άλλους από το χωριό, ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Ελπίζουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι δεν θα μπορέσουν να πάνε».
Όπως αρκετές περιοχές της ανατολικής Τουρκίας, το Dadas Agili, στην περιοχή Diyarbakir, κυριαρχείται από υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), ένα μαχόμενο κόμμα υπέρ των Κούρδων, του οποίου η επίδοση θα είναι κρίσιμης σημασίας στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.