6/9/18

Πολύ σημαντικό - Τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη για την περίπτωση Μαυρικίου

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πραγματοποίησε, για δεύτερη μέρα, δημόσιες ακροάσεις σχετικά με το αίτημα για συμβουλευτική γνώμη σχετικά με τις νομικές συνέπειες του διαχωρισμού του Αρχιπελάγους Chagos από τον Μαυρίκιο το 1965. 
Η προφορική δήλωση της Κυπριακής Αντιπροσωπείας, υπό την ηγεσία του Γενικού Εισαγγελέα έγινε από τον Κώστα Κληρίδη ενώ στο βήμα αγόρευσαν η εισαγγελέας της Δημοκρατίας Μαίρη Άνν Σταυρινίδου και ο νομικός Πόλυς Πολυβίου.
Η γνωμοδότηση που θα δοθεί από το Διεθνές Δικαστήριο, δεν είναι δεσμευτική και δεν θα έχει άμεσες συνέπειες. Θα καταδείξει, ωστόσο, αν υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Αν κριθεί ότι υπάρχει παραβίαση σε αρχή αυτοδιάθεσης, τότε η πρώην αποικιακή δύναμη οφείλει να μπει σε διαπραγματεύσεις.

Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση έχει αυξημένη τυπική ισχύ, σημείωσε ο δρ. Ιωαννίδης μιλώντας στο Sigmalive, και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί πλέον σε έναν λαό που το διεκδικεί.
"Η βασική θέση της Κυπριακής Δημοκρατία είναι ότι παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, εκεί όπου καθίσταται ανεξάρτητο ένα κράτος, αλλά η αποικιακή δύναμη κρατεί ένα μέρος για βάσεις ή για άλλο σκοπό», ανέφερε ο Κώστας Κληρίδης μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ.
«Η Κύπρος στηρίζει την ανάγκη των λαών για αυτοδιάθεση», ανέφερε στην αγόρευση του ο Γενικός Εισαγγελέας. Στο βήμα ακολούθως αγόρευσαν η κυρία Σταυρινίδη και ο νομικός Πόλυς Πολυβίου.  
Sigmalive



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.